Falmec Line PRO - Instrukcja obsługi - Strona 14

Falmec Line PRO Okap – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 22
Ładowanie instrukcji

49

PL

INSTRUKCJA OBS

Ł

UGI

INSTRUKCJA OBS

Ł

UGI

OSTRZE

Ż

ENIA

OSTRZE

Ż

ENIA

A

Ta instrukcja obs

ł

ugi musi by

ć

przechowywana razem z urz

ą

dzeniem w celu przysz

ł

ego wykorzystywania. Je

ż

eli urz

ą

dzenie jest

sprzedawane lub przesy

ł

ane innym stronom, sprawdzi

ć

, czy wraz z nim przekazywana jest ta instrukcja, dla zapewnienia,

ż

e nowy

u

ż

ytkownik posiada prawid

ł

owe informacje o dzia

ł

aniu okapu kuchennego i zna ostrze

ż

enia. Te ostrze

ż

enia zosta

ł

y podane dla

Waszego bezpiecze

ń

stwa oraz ostrze

ż

enia innych osób. W zwi

ą

zku z tym prosz

ę

je uwa

ż

nie przeczyta

ć

przed instalowaniem i

obs

ł

ug

ą

urz

ą

dzenia.

Niniejsze urz

ą

dzenie nie jest odpowiednie do u

ż

ywania przez osoby (

łą

cznie z dzie

ć

mi) z ograniczon

ą

sprawno

ś

ci

ą

fizyczn

ą

, czuciow

ą

lub umys

ł

ow

ą

, lub przez osoby niedo

ś

wiadczone i nieposiadaj

ą

ce dostatecznej wiedzy, chyba

ż

e pod nadzorem lub po uprzednim

poinstruowaniu o sposobie u

ż

ywania urz

ą

dzenia przez osob

ę

odpowiedzialn

ą

za ich bezpiecze

ń

stwo.

Nale

ż

y upewni

ć

si

ę

, aby dzieci nie bawi

ł

y si

ę

urz

ą

dzeniem.

Urz

ą

dzenie musi by

ć

instalowane przez osob

ę

wykwalifikowan

ą

, zgodnie z obowi

ą

zuj

ą

cymi normami. Je

ż

eli przewód zasilaj

ą

cy jest

uszkodzony, w celu unikni

ę

cia zagro

ż

enia musi on by

ć

wymieniony przez producenta, jego agenta serwisowego lub odpowiednio

wykwalifikowan

ą

osob

ę

. Wszelkie modyfikacje, które mog

ą

by

ć

wymagane w uk

ł

adzie elektrycznym w celu zainstalowania okapu kuchennego

musz

ą

by

ć

wykonywane tylko przez wykwalifikowanych elektryków.

Niebezpieczne jest modyfikowanie lub próba modyfikowania charakterystyk tego systemu. W przypadku niesprawno

ś

ci lub je

ż

eli wymagane

s

ą

naprawy urz

ą

dzenia, nie próbowa

ć

rozwi

ą

zywa

ć

problemu samodzielnie.

Naprawy wykonywane przez osoby niewykwalifikowane mog

ą

powodowa

ć

szkody. W celu wykonywania wszelkich napraw i innych prac w

urz

ą

dzeniu, skontaktowa

ć

si

ę

z autoryzowanym centrum serwisu/cz

ęś

ci zamiennych.

Gdy urz

ą

dzenie nie jest u

ż

ywane, zawsze sprawdza

ć

, czy wszystkie cz

ęś

ci elektryczne (lampy, urz

ą

dzenie wyci

ą

gowe) s

ą

wy

łą

czone. Przed

przeprowadzaniem jakichkolwiek operacji w okapie kuchennym przeczyta

ć

ca

łą

instrukcj

ę

.

Okap kuchenny musi by

ć

wykorzystywany tylko do wyci

ą

gania dymów gotowania w kuchniach domowych. Producent nie ponosi

odpowiedzialno

ś

ci za ka

ż

de inne u

ż

ycie tego urz

ą

dzenia.

Maksymalny ci

ęż

ar ka

ż

dego przedmiotu umieszczanego na okapie lub zawieszanego na nim (je

ś

li to mo

ż

liwe) nie mo

ż

e przekracza

ć

1,5 kilograma. Po zainstalowaniu okapu ze stali nierdzewnej wyczy

ś

ci

ć

go w celu usuni

ę

cia pozosta

ł

o

ś

ci kleju ochronnego i

plam smaru lub oleju. Producent zaleca jego czyszczenie szmatk

ą

. Producent nie ponosi

ż

adnej odpowiedzialno

ś

ci w przypadku

uszkodzenia spowodowanego przez u

ż

ycie ró

ż

nych rodzajów detergentów.

UWAGA:

Niniejszy produkt po zako

ń

czeniu jego

ż

ycia musi zosta

ć

usuni

ę

ty , zgodnie z obowi

ą

zuj

ą

cymi przepisami.

OSTRZE

Ż

ENIA BEZPIECZE

Ń

STWA

OSTRZE

Ż

ENIA BEZPIECZE

Ń

STWA

Uk

ł

ad elektryczny i pod

łą

czenie uziemienia jest zgodnie z mi

ę

dzynarodowymi normami bezpiecze

ń

stwa; ponadto s

ą

one zgodne z norm

ą

europejsk

ą

dla zgodno

ś

ci elektromagnetycznej.

Nie

pod

łą

cza

ć

urz

ą

dzenia do przewodów kominowych (od bojlerów, kominków, itp.). Upewni

ć

si

ę

,

ż

e napi

ę

cie sieci odpowiada warto

ś

ciom

podanym na tabliczce znamionowej umieszczonej wewn

ą

trz okapu kuchennego.

Pod okapem kuchennym nigdy nie gotowa

ć

na „otwartych” p

ł

omieniach.

Sprawdza

ć

frytkownice podczas ich u

ż

ytkowania: przegrzany olej mo

ż

e by

ć

palny.

-

Gdy okap kuchenny jest u

ż

ywany jednocze

ś

nie z urz

ą

dzeniami spalaj

ą

cymi gaz lub inne paliwa, upewni

ć

si

ę

,

ż

e jest wystarczaj

ą

ca

wentylacja pomieszczenia.

-

Nie podpala

ć

potraw pod okapem kuchennym

-

Wyci

ą

gane powietrze nie mo

ż

e by

ć

wyrzucane do przewodu kominowego, który jest u

ż

ywany do wyci

ą

gania dymów z urz

ą

dze

ń

spalaj

ą

cych

gaz lub inne paliwa.

-

Przed u

ż

ytkowaniem urz

ą

dzenia upewni

ć

si

ę

,

ż

e s

ą

spe

ł

niane wszystkie przepisy dotycz

ą

ce odprowadzania wyci

ą

ganego powietrza.

-

Je

ż

eli przewód zasilaj

ą

cy nieod

łą

czalny ulegnie uszkodzeniu, to powinien on by

ć

wymieniony u wytwórcy lub w specjalistycznym zak

ł

adzie

naprawczym albo przez wykwalifikowan

ą

osob

ę

w celu unikni

ę

cia zagro

ż

enia.Je

ż

eli czyszczenie nie jest wykonywane zgodnie z instrukcj

ą

,

istnieje ryzyko po

ż

aru.

Przed przeprowadzaniem operacji czyszczenia lub konserwacji, od

łą

czy

ć

urz

ą

dzenie poprzez wy

łą

czenie wtyczki lub u

ż

ycie

wy

łą

cznika sieciowego. Producent nie ponosi

ż

adnej odpowiedzialno

ś

ci za wszelkie szkody, które mog

ą

by

ć

spowodowane

bezpo

ś

rednio lub po

ś

rednio osobom, rzeczom i zwierz

ę

tom, z powodu nie przestrzegania wszystkich instrukcji podanych w tej

instrukcji, a przede wszystkim ostrze

ż

e

ń

dotycz

ą

cych instalowania, obs

ł

ugi i konserwacji urz

ą

dzenia.

- Istnieje ryzyko po

ż

aru, je

ż

eli czyszczenie nie zostanie wykonane zgodnie z zaleceniami.

UWAGA:

Dost

ę

pne cz

ęś

ci mog

ą

nagrzewa

ć

si

ę

do wysokich temperatur, je

ż

eli b

ę

d

ą

stosowane ze sprz

ę

tem do gotowania.

- Do monta

ż

u komina nale

ż

y zastosowa

ć

ś

ruby o maksymalnej d

ł

ugo

ś

ci 10 mm (dostarczone przez producenta).

OSTRZE

Ż

ENIE:

Niezastosowanie si

ę

do zalece

ń

odno

ś

nie mocowania

ś

rub i monta

ż

u urz

ą

dzenia mo

ż

e spowodowa

ć

zagro

ż

enie pora

ż

eniem

pr

ą

dem elektrycznym

.

SPECYFIKACJE TECHNICZNE

SPECYFIKACJE TECHNICZNE

B

Dane techniczne dotycz

ą

ce tego urz

ą

dzenia elektrycznego s

ą

podane na tabliczkach znamionowych umieszczonych wewn

ą

trz okapu

kuchennego.

INSTALOWANIE

INSTALOWANIE

C

(Rozdzia

ł

zarezerwowany dla wykwalifikowanych instalatorów okapów kuchennych).

Odleg

ł

o

ść

mi

ę

dzy kuchenk

ą

i najni

ż

sz

ą

cz

ęś

ci

ą

okapu kuchennego wynosi zazwyczaj przynajmniej 65 cm (patrz rysunek C1). Taka odleg

ł

o

ść

Norsk

P

olska

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)