Zelmer FD 1001 - Instrukcja obsługi

Zelmer FD 1001 Odwadniacz żywności – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 3
Ładowanie instrukcji

5

FD1000-001_v01

to ci wody w produktach i ich rozdrobnienia,

np. jabłka proponujemy suszyć w plastrach nie

grubszych ni 5 mm.

3

Włó wtyczk przewodu przył czeniowego do gniazdka

sieci.

4

Wł cz suszark ustawiaj c przeł cznik

2a

w pozycji

ON

, zapali si lampka sygnalizacyjna przeł cznika

2a

.

W trakcie suszenia zalecamy, co pewien czas

zamieniać sita miejscami dla uzyskania równo

-

miernego efektu suszenia produktów. Suszenie

produktów o du ej zawarto ci wody, takich jak:

liwki, winogrona czy mokre grzyby, wymaga

znacznie dłu szego czasu.

5

Przeł cznik stopnia grzania mo na ustawić w dwóch

pozycjach: I (250 W) lub II (500 W). Aby zmienić stopie

grzania ustaw przeł cznik stopnia grzania

2b

w jednej

z dost pnych pozycji (w pozycji innej ni ustawiona wyj

-

ciowo). Po ustawieniu przeł cznika w pozycji II zapali si

lampka sygnalizacyjna przeł cznika

2b

.

6

Po zako czeniu pracy wył cz suszark przeł cznikiem

2a

ustawiaj c go w pozycj

OFF

.

Zabezpieczenie przed przegrzaniem

Suszarka posiada zabezpieczenie termiczne przed prze

-

grzaniem:

Wył cznik automatyczny

– przy nadmiernym wzro cie

temperatury nast puje odł czenie grzałki, suszarka pracuje

jak wentylator, a po ochłodzeniu nast puje ponowne zał

-

czenie grzałki.

Co zrobić, gdy...

Nie działa wentylator lub grzałka suszarki:

oddaj suszark do punktu serwisowego.

Czyszczenie i konserwacja

Sita i pokryw myj w letniej wodzie z dodatkiem rodków

do mycia naczy . Mo na równie je myć w zmywarkach

do naczy w temp. max. 60°C.

Zespół wentylacyjno-grzejny

1

przetrzyj wilgotn

szmatk i wytrzyj do sucha.

Pod wpływem długotrwałego u ytkowania, mo e wyst

-

pić zjawisko przebarwienia elementów wykonanych

z tworzywa sztucznego. Jest to normalne zjawisko. Nie

traktuj tego jako wady!

Po umyciu dokładnie wysusz wszystkie elementy urz

-

dzenia.

Pojemno ć znamionowa: 11 l.

Moc urz dzenia: 520 W.

Hałas urz dzenia (L

WA

): 66 dB/A.

Urz dzenie zbudowane jest w II klasie izolacji, nie wymaga
uziemienia

.

Suszarka posiada atest dopuszczaj cy do kontaktu z artyku

-

łami spo ywczymi.

Wyrób oznaczono znakiem CE na tabliczce znamionowej.

Deklaracja zgodno ci CE znajduje si na stronach

www.zelmer.pl.

Budowa urządzenia

(Rys. A)

1

Podstawa wentylacyjno-grzejna

2

Panel sterowania

a

Przeł cznik wł cz/wył cz (ON/OFF) z lampk sygna

-

lizacyjn

b

Przeł cznik stopnia grzania (I/II) z lampk sygnaliza

-

cyjn dla II stopnia grzania

3

Sito (4 szt.)

Sita mo na ustawić w dwóch pozycjach:

a

pozycja zło ona – stosowana do przechowywania

urz dzenia (zajmuje mniej miejsca)

b

pozycja rozło ona – stosowana podczas pracy urz

-

dzenia

4

Pokrywa

5

Schowek na przewód przył czeniowy

6

Przewód zasilaj cy

Dopuszczalna jest jest tylko praca z sitami

w pozycji rozło onej.

Działanie i obsługa suszarki

(Rys. B)

Przed pierwszym u yciem rozmontuj suszark

i umyj cz ci maj ce kontakt z przetwarzanym

produktem, patrz rozdział „Czyszczenie i kon

-

serwacja”. Po dokładnym osuszeniu przyst p

do monta u czystych elementów.

1

Urz dzenie postaw w pobli u gniazdka sieci na twardym,

stabilnym i suchym podło u.

2

Napełnione produktami sita ustaw w pozycji rozło o

-

nej

3b

na podstawie wentylacyjno-grzejnej

1

i przykryj

pokryw

4

.

Produkty przeznaczone do suszenia oczy ć

i ułó lu no na sitach, tak aby nie odcinać

całkowicie przepływu powietrza na sitach.

W zale no ci od ilo ci suszonych produktów

mo esz wykorzystać dowoln ilo ć sit.

Podgrzane powietrze przechodz c przez sita

powoduje odparowanie wody z suszonych pro

-

duktów. Czas suszenia zale ny jest od zawar

-

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)