WARZYWA - Tefal DF 1008 - Instrukcja obsługi - Strona 3

Tefal DF 1008
Ładowanie instrukcji

WSTĘP

Suszenie jest jedną z najstarszych metod konserwacji żywności. Suszone owoce i warzywa można
łatwo wykorzystać do przyrządzania przekąsek lub deserów. Suszenie to zdrowa technika konserwacji
żywności, gdyż bakterie nie rozwijają się w zbyt suchym otoczeniu.
W tym urządzeniu można również suszyć kwiaty (na herbatki ziołowe czy mieszanki zapachowe
potpourri) lub zioła (na przyprawy).

WYBÓR PRODUKTÓW

Ważne, by do suszenia wybrać produkty, które są w dobrym stanie.
Owoce powinny być dojrzałe (ale nie przejrzałe), gdyż wtedy rezultat

suszenia jest najlepszy. Warzywa powinny być świeże. Przed suszeniem

należy usunąć uszkodzone części warzyw i owoców.

Należy pamiętać, że przygotowanie do suszenia, czas suszenia i sposób
przechowywania mają wpływ na jakość i smak produktów.

PRZYGOTOWANIE I OBRÓBKA

PRODUKTÓW

WARZYWA

Warzywa zawierają mało kwasów i mniej cukru niż owoce, toteż
przygotowanie ich do suszenia wymaga więcej pracy.
Należy wybrać warzywa dobrej jakości i starannie je umyć, aby usunąć
brud i bakterie, które mogłyby negatywnie wpłynąć na wynik suszenia i na
smak produktów. Przed suszeniem większość warzyw należy obrać,
pokroić na kawałki lub zetrzeć na tarce.

1) Blanszowanie na parze

Ułożyć warstwę warzyw w górnej części parowaru lub szybkowaru,
włączyć parę i wyjąć warzywa, gdy będą gorące, ale nie ugotowane (2-3
minuty). Warzywa należy mieszać, aby wszystkie były równomiernie
zblanszowane. Szybko przełożyć zblanszowane warzywa na sita do
suszenia.

2)

Blanszowanie w kuchence mikrofalowej

Kuchenki mikrofalowe świetnie nadają się do blanszowania świeżych
warzyw.
Przygotować warzywa tak samo, jak do blanszowania na parze. Wlać
niewielką ilość wody do naczynia, umieścić w nim warzywa i nakryć
pokrywką. Gotować przez 1/4-1/3 czasu zalecanego w tabeli czasów
gotowania kuchenki mikrofalowej. Wymieszać warzywa w połowie czasu
gotowania. Warzywa blanszowane w kuchence mikrofalowej zachowają
więcej koloru niż blanszowane na parze. Szybko przełożyć zblanszowane
warzywa bezpośrednio na sita do suszenia.

3)

Blanszowanie w wodzie

Na kilka minut (2-3 minuty) wrzucić warzywa do wrzącej wody.

43

MYCIE URZĄDZENIA

Jeżeli urządzenie jest używane w niewielkich odstępach czasu,
wystarczy zwykłe mycie. Poniżej znajdują się wskazówki dotyczące
mycia:

Zawsze odłączać urządzenie od sieci po jego użyciu.

Przed myciem pozostawić urządzenie do całkowitego schłodzenia.

Umyć wszystkie ruchome części urządzenia w wodzie z dodatkiem
środka myjącego.

Przepłukać w czystej wodzie i wysuszyć.

Wszystkie elementy, z wyjątkiem bloku silnika, można myć w
zmywarce.

Blok silnika można czyścić czystą, wilgotną szmatką.

Do mycia urządzenia nie używać gąbek do szorowania, acetonu,
alkoholu itd.

Przed użyciem zawsze należy sprawdzić, czy wszystkie części
urządzenia są suche.

* Rozcieńczony środek na bazie chloru (1 nakrętka na 5 litrów wody) lub
chusteczki nasączone takim środkiem

CO ROBIĆ, JEŻELI

URZĄDZENIE NIE DZIAŁA?

Na wstępie należy sprawdzić, czy przewód zasilający i wtyczka są w dobrym stanie oraz prawidłowo
podłączone do sieci.

Sprawdzić, czy włącznik/ wyłącznik jest w pozycji

„I”

.

Urządzenie nadal nie działa?

Należy się skontaktować z autoryzowanym serwisem (lista autoryzowanych punktów zajmujących
się serwisem posprzedażnym znajduje się w książeczce gwarancyjnej dostarczonej wraz z
urządzeniem).

42

Przed pierwszym
użyciem, a także gdy
urządzenie nie było
używane przez kilka
tygodni, należy
przemyć środkiem na
bazie chloru* wszystkie
sita, pokrywę i
podkładkę do suszenia,
a następnie starannie
je opłukać, co
zapewni większe
bezpieczeństwo
żywnościowe.

Przed suszeniem
warzyw zalecane jest
ich zblanszowanie.
Blanszowanie na parze
jest lepszą metodą niż
blanszowanie w
wodzie, gdyż warzywa
zyskują na smaku i nie
tracą witamin. Warzywa
można również
zblanszować w
kuchence mikrofalowej.

Nie należy suszyć
żywności, która wydaje
się nieprzydatna do
spożycia.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 2 - DELEM; OPIS URZĄDZENIA

41 40 K Ö RNYEZET- V É DELEM Vegyu ̈ nk részt a környezetvédelemben! i Az Ön készu ̈ léke számos értékesíthető vagy újrahasznosítható anyagot tartalmaz. ‹ Kérju ̈ k, adja le az erre a célra kijelölt gyűjtőhelyen, hogy megfelelő kezelésben részesüljön OPIS URZĄDZENIA PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM • Przed p...

Strona 3 - WARZYWA

WSTĘP Suszenie jest jedną z najstarszych metod konserwacji żywności. Suszone owoce i warzywa możnałatwo wykorzystać do przyrządzania przekąsek lub deserów. Suszenie to zdrowa technika konserwacjiżywności, gdyż bakterie nie rozwijają się w zbyt suchym otoczeniu. W tym urządzeniu można również suszyć ...

Strona 4 - PRZYDATNE WSKAZÓWKI

PRZYDATNE WSKAZÓWKI • Do suszenia najlepiej nadają się świeże owoce i warzywa, produkty z puszek nie są odpowiednie do tego celu. • Wszystkie owoce i warzywa należy umyć, a następnie odpowiednio przygotować, co pozwoli uzyskać lepszy wynik suszenia. • Dokładny czas suszenia może się znacznie różnić ...