DELEM; OPIS URZĄDZENIA - Tefal DF 1008 - Instrukcja obsługi - Strona 2

Tefal DF 1008

Spis treści:

Ładowanie instrukcji

41

40

K

Ö

RNYEZET-

V

É

DELEM

Vegyu

̈

nk részt a környezetvédelemben!

i

Az Ön készu

̈

léke számos értékesíthető vagy újrahasznosítható anyagot tartalmaz.

Kérju

̈

k, adja le az erre a célra kijelölt gyűjtőhelyen, hogy megfelelő kezelésben

részesüljön

OPIS URZĄDZENIA

PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM

Przed pierwszym użyciem, a także gdy urządzenie nie było używane przez kilka tygodni, należy
umyć i zdezynfekować wszystkie sita

(B)

, pokrywę

(C)

i podkładkę do suszenia

(E)

. Więcej

informacji na ten temat znajduje się w rozdziale „Mycie urządzenia”.

Bloku silnika

(A)

nie można zanurzać w wodzie. Wskazówki, jak należy go czyścić, znajdują się w

rozdziale „Mycie urządzenia”.

OBSŁUGA

Blok silnika

(A)

należy ustawić na solidnym i stabilnym blacie.

Starannie umyć sita, pokrywę i podkładkę do suszenia.

Przygotować produkty przeznaczone do suszenia zgodnie ze wskazówkami zawartymi w rozdziale

„Przygotowanie i obróbka produktów”.

Umieścić produkty na sitach, które następnie należy ułożyć jedne na drugich na bloku silnika.

Uwaga! Należy zostawić wystarczająco dużo miejsca pomiędzy produktami, aby umożliwić

prawidłowy obieg powietrza. W tym samym czasie można suszyć produkty różnych rozmiarów.

Nie jest konieczne wykorzystanie wszystkich sit. Im mniej sit zostanie ułożonych jedne na drugich,

tym suszenie będzie szybsze.

W przypadku suszenia półpłynnych produktów żywnościowych należy użyć podkładki do suszenia,

znajdującej się w zestawie, lub papieru do pieczenia.

Na ostatnie sito nałożyć pokrywę

(C)

.

Sprawdzić, czy sita i pokrywa są prawidłowo ustawione i zamocowane.

Upewnić się, że włącznik/ wyłącznik jest w pozycji

„0”

. Podłączyć urządzenie.

Ustawić włącznik/ wyłącznik w pozycji

„I”

– uruchomi się wentylator, który będzie pracował aż do

chwili ustawienia włącznika/ wyłącznika w pozycji

„0”

.

Ustawić przełącznik temperatury na żądanej pozycji.

Aby suszenie przebiegało jak najlepiej, należy dopilnować, by przesłona wentylacyjna była otwarta

przez cały czas suszenia.

Podczas suszenia należy kontrolować stan produktów i sprawdzać ich konsystencję, aż do

uzyskania pożądanego rezultatu (patrz: tabela czasów suszenia).

W celu równomiernego wysuszenia produktów dobrze jest zamieniać sita miejscami podczas

suszenia.

Gdy produkty na danym sicie są odpowiednio wysuszone, można je wyjąć.

Przed przełożeniem wysuszonych produktów do pojemników należy je pozostawić do ostygnięcia.

Więcej informacji na ten temat znajduje się w rozdziale „Przechowywanie”.

Wyłączyć urządzenie (włącznik/ wyłącznik w pozycji

„0”

), odłączyć je od sieci i pozostawić do

ostygnięcia.

Przed włożeniem wtyczki do gniazdka lub jej wyjęciem należy się upewnić, że włącznik/ wyłącznik

jest w pozycji

„0”

.

Nigdy nie wlewać do urządzenia żadnych produktów płynnych.

A

Blok silnika

A1

-

Włącznik/ wyłącznik

A2

-

Przełącznik temperatury

B

Sita do suszenia

C

– Pokrywa

D

Przesłona wentylacyjna

E

Podkładka do suszenia

PL

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 2 - DELEM; OPIS URZĄDZENIA

41 40 K Ö RNYEZET- V É DELEM Vegyu ̈ nk részt a környezetvédelemben! i Az Ön készu ̈ léke számos értékesíthető vagy újrahasznosítható anyagot tartalmaz. ‹ Kérju ̈ k, adja le az erre a célra kijelölt gyűjtőhelyen, hogy megfelelő kezelésben részesüljön OPIS URZĄDZENIA PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM • Przed p...

Strona 3 - WARZYWA

WSTĘP Suszenie jest jedną z najstarszych metod konserwacji żywności. Suszone owoce i warzywa możnałatwo wykorzystać do przyrządzania przekąsek lub deserów. Suszenie to zdrowa technika konserwacjiżywności, gdyż bakterie nie rozwijają się w zbyt suchym otoczeniu. W tym urządzeniu można również suszyć ...

Strona 4 - PRZYDATNE WSKAZÓWKI

PRZYDATNE WSKAZÓWKI • Do suszenia najlepiej nadają się świeże owoce i warzywa, produkty z puszek nie są odpowiednie do tego celu. • Wszystkie owoce i warzywa należy umyć, a następnie odpowiednio przygotować, co pozwoli uzyskać lepszy wynik suszenia. • Dokładny czas suszenia może się znacznie różnić ...