ZALECANE TRYBY TEMPERATURY:; ZALECANY CZAS SUSZENIA PRODUKTÓW: - Scarlett SC-421 - Instrukcja obsługi - Strona 9
![Scarlett SC-421](/img/product/thumbs/180/44/77/44775599e743f21b6a8c8028b4b7d96d.webp)
IM017
www.scarlett.ru
SC-421
19
się one pod nadzorem lub nie poinstruowane na temat korzystania z urządzenia przez osobę odpowiedzialną za
ich bezpieczeństwo.
Dzieci powinny być nadzorowane, aby zapobiec grze z urządzeniem.
Nie dotykać gorących powierzchni.
Aby uniknąć porażenia prądem i uszkodzenia urządzenia, należy używać wyłącznie akcesoriów dostarczonych
wraz z urządzeniem.
Nie należy używać urządzenia dłużej niż 40 godzin z rzędu. Po użyciu suszarki w ciągu 40 godzin, w yłącz
urządzenie z sieci i pozostaw ją do ostygnięcia.
Nie nakrywaj urządzenia.
UWAGA: umieszczaj urządzenie tylko na nienagrzewającej się powierzchni, aby uniknąć pożaru.
Urządzenie nie jest przeznaczone do uruchomienia przez zewnętrzny timer ani oddzielny system zdalnego
sterowania.
Nie należy samodzielnie naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia. W przypadku wykrycia usterek
należy skontaktować się z najbliższym Punktem Serwisowym.
Jeśli urządzenie przez jakiś czas znajdowało się w temperaturze poniżej 0ºC, przed włączeniem musi być
przechowywane w temperaturze pokojowej nie krócej niż w ciągu 2 godzin.
Producent zastrzega sobie prawo, bez dodatkowego powiadomienia, do wprowadzania drobnych zmian w
konstrukcji wyrobu, które zupełnie nie wpływają na jego bezpieczeństwo, sprawność ani funkcjonalność.
Data produkcji podana na wyrobie i/lub na opakowaniu, a także w dołączonej dokumentacji.
PRZYGOTOWANIE DO PRACY
Rozpakuj wyrób.
Przed pierwszym włączeniem należy dokładnie umyć wszystkie pojemniki i wymienne części w ciepłej wodzie z
mydłem, dokładnie umyj i wytrzyj do sucha.
PRACA
Suszarka jest stosowana do usuwania wilgoci z warzyw i owoców, suszenia ziół leczniczych, przypraw, a także
ryb i mięsa.
Ustaw suszarkę na stabilnej, poziomej powierzchni.
Rozłóż wcześniej przygotowane produkty w wyjmowanych tacach.
Tace muszą być zainstalowane w taki sposób, aby powietrze będzie mogło swobodnie między nimi przepływać.
Nie umieszczaj zbyt wielu produktów w każdej tacy. Maksymalne załadowanie tacy: 0,6 kg.
Zamocuj wyjmowane tace na podstawie.
Przykryj urządzenie pokrywą. Pokrywa powinna znajdować się na urządzeniu przez cały czas jego pracy.
Podłącz urządzenie do sieci elektrycznej. Przełącz przycisk zasilania do pozycji "I". Zapali się lampka kontrolna.
Ustaw żądaną temperaturę za pomocą pokrętła.
ZALECANE TRYBY TEMPERATURY:
Zioła: 35-40
о
С
Chleb: 40-50
о
С
Warzywa: 50-55
о
С
Owoce: 55-60
о
С
Grzyby: 50-55
о
С
Mięso, Ryby: 65-70
о
С
ZALECANY CZAS SUSZENIA PRODUKTÓW:
UWAGA: Czas suszenia zależy od pożądanego wyniku.
Produkt
Przygotowanie
Czas
trwania
suszenia (godziny)
Owoce (przed suszeniem zaleca się moczyć przygotowane owoce w odpowiednim soku,
rozwodnionym wodą, przez 2 godziny. ¼ szklanki soku na 2 szklanki wody)
Morele
Wyjmij pestkę i cienko pokrój
13-28
Ananasy (świeże)
Obierz ze skórki i pokrój na kawałki
6-36
Banany
Obierz ze skórki i pokrój w krążki
8-38
Winogrona
Nie krój
8-26
Wiśnie
Nie koniecznie wyjmować pestek
6-36
Gruszki
Obierz ze skórki i cienko pokrój
8-30
Żurawiny
Nie krój
6-26
Brzoskwinie
Przekrój na pół, wyjmij pestkę, gdy owoc będzie do
połowy wysuszony
6-26
Jabłka
Obierz ze skórki, wyjmij miąższ, pokrój w krążki
lub na cząstki
4-15
Grzyby
Cienko pokrój (małe grzyby można suszyć w
całości)
6-14
Warzywa
Marchew
Ugotuj do miękkości. Zetrzyj lub pokrój w krążki
8-14
Papryka
Usuń miąższ, pokrój na paski lub w krążki
4-14
Czosnek
Obierz i pokrój w krążki
6-16
Po zakończeniu pracy suszarki, należy ją wyłączyć, przełączając przycisk włączania do pozycji OFF.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.