ZALECANE TRYBY TEMPERATURY:; ZALECANY CZAS SUSZENIA PRODUKTÓW: - Scarlett SC-421 - Instrukcja obsługi - Strona 9

Scarlett SC-421
Ładowanie instrukcji

IM017

www.scarlett.ru

SC-421

19

się one pod nadzorem lub nie poinstruowane na temat korzystania z urządzenia przez osobę odpowiedzialną za
ich bezpieczeństwo.

Dzieci powinny być nadzorowane, aby zapobiec grze z urządzeniem.

Nie dotykać gorących powierzchni.

Aby uniknąć porażenia prądem i uszkodzenia urządzenia, należy używać wyłącznie akcesoriów dostarczonych
wraz z urządzeniem.

Nie należy używać urządzenia dłużej niż 40 godzin z rzędu. Po użyciu suszarki w ciągu 40 godzin, w yłącz
urządzenie z sieci i pozostaw ją do ostygnięcia.

Nie nakrywaj urządzenia.

UWAGA: umieszczaj urządzenie tylko na nienagrzewającej się powierzchni, aby uniknąć pożaru.

Urządzenie nie jest przeznaczone do uruchomienia przez zewnętrzny timer ani oddzielny system zdalnego
sterowania.

Nie należy samodzielnie naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia. W przypadku wykrycia usterek
należy skontaktować się z najbliższym Punktem Serwisowym.

Jeśli urządzenie przez jakiś czas znajdowało się w temperaturze poniżej 0ºC, przed włączeniem musi być
przechowywane w temperaturze pokojowej nie krócej niż w ciągu 2 godzin.

Producent zastrzega sobie prawo, bez dodatkowego powiadomienia, do wprowadzania drobnych zmian w

konstrukcji wyrobu, które zupełnie nie wpływają na jego bezpieczeństwo, sprawność ani funkcjonalność.

Data produkcji podana na wyrobie i/lub na opakowaniu, a także w dołączonej dokumentacji.

PRZYGOTOWANIE DO PRACY

Rozpakuj wyrób.

Przed pierwszym włączeniem należy dokładnie umyć wszystkie pojemniki i wymienne części w ciepłej wodzie z
mydłem, dokładnie umyj i wytrzyj do sucha.

PRACA

Suszarka jest stosowana do usuwania wilgoci z warzyw i owoców, suszenia ziół leczniczych, przypraw, a także
ryb i mięsa.

Ustaw suszarkę na stabilnej, poziomej powierzchni.

Rozłóż wcześniej przygotowane produkty w wyjmowanych tacach.

Tace muszą być zainstalowane w taki sposób, aby powietrze będzie mogło swobodnie między nimi przepływać.
Nie umieszczaj zbyt wielu produktów w każdej tacy. Maksymalne załadowanie tacy: 0,6 kg.

Zamocuj wyjmowane tace na podstawie.

Przykryj urządzenie pokrywą. Pokrywa powinna znajdować się na urządzeniu przez cały czas jego pracy.

Podłącz urządzenie do sieci elektrycznej. Przełącz przycisk zasilania do pozycji "I". Zapali się lampka kontrolna.

Ustaw żądaną temperaturę za pomocą pokrętła.

ZALECANE TRYBY TEMPERATURY:

Zioła: 35-40

о

С

Chleb: 40-50

о

С

Warzywa: 50-55

о

С

Owoce: 55-60

о

С

Grzyby: 50-55

о

С

Mięso, Ryby: 65-70

о

С

ZALECANY CZAS SUSZENIA PRODUKTÓW:

UWAGA: Czas suszenia zależy od pożądanego wyniku.

Produkt

Przygotowanie

Czas

trwania

suszenia (godziny)

Owoce (przed suszeniem zaleca się moczyć przygotowane owoce w odpowiednim soku,

rozwodnionym wodą, przez 2 godziny. ¼ szklanki soku na 2 szklanki wody)

Morele

Wyjmij pestkę i cienko pokrój

13-28

Ananasy (świeże)

Obierz ze skórki i pokrój na kawałki

6-36

Banany

Obierz ze skórki i pokrój w krążki

8-38

Winogrona

Nie krój

8-26

Wiśnie

Nie koniecznie wyjmować pestek

6-36

Gruszki

Obierz ze skórki i cienko pokrój

8-30

Żurawiny

Nie krój

6-26

Brzoskwinie

Przekrój na pół, wyjmij pestkę, gdy owoc będzie do
połowy wysuszony

6-26

Jabłka

Obierz ze skórki, wyjmij miąższ, pokrój w krążki
lub na cząstki

4-15

Grzyby

Cienko pokrój (małe grzyby można suszyć w
całości)

6-14

Warzywa

Marchew

Ugotuj do miękkości. Zetrzyj lub pokrój w krążki

8-14

Papryka

Usuń miąższ, pokrój na paski lub w krążki

4-14

Czosnek

Obierz i pokrój w krążki

6-16

Po zakończeniu pracy suszarki, należy ją wyłączyć, przełączając przycisk włączania do pozycji OFF.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.