Wskazówki dotyczące wyrabiania - KitchenAid 5KSM7591XEOB - Instrukcja obsługi - Strona 40
![KitchenAid 5KSM7591XEOB](/img/product/thumbs/180/3c/7a/3c7a5abb0f16ddc114c6cd7c2785518a.webp)
Spis treści:
- Strona 30 – Spis treści
- Strona 31 – Podstawowe zasady bezpieczeństwa; NIEBEZPIECZEŃSTWO; WAŻNE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA; PRODUKT JEST PRZEZNACZONY WYŁĄCZNIE
- Strona 32 – Wymagania elektryczne; UWAGA; Utylizacja urządzeń elektrycznych
- Strona 33 – Części i funkcje
- Strona 34 – Przygotowywanie miksera do pracy
- Strona 36 – Użytkowanie miksera; Tabela pojemności; Opis czynności na poszczególnych biegach –
- Strona 37 – Przystawki; Informacje ogólne; Czyszczenie i Konserwacja
- Strona 38 – Wskazówki Dotyczące Użytkowania; Wskazówki dotyczące miksowania; Czas miksowania
- Strona 39 – Wskazówki dotyczące bicia
- Strona 40 – Wskazówki dotyczące wyrabiania
- Strona 41 – Serwis i Gwarancja; Gwarancja na mikser planetarny KitchenAidTM z podnoszoną; Kiedy potrzebny jest serwis
- Strona 42 – Serwis; Obsługa Klienta
208
Polsk
i
Wskazówki Dotyczące Użytkowania
Wskazówki dotyczące wyrabiania
ciasta na chleb
Proces przygotowania ciasta chlebowego za
pomocą miksera KitchenAid, różni się nieco
od wyrabiania ręcznego. Prosimy zapoznać się
z kilkoma wskazówkami zamieszczonymi poniżej.
• Do wyrabiania ciast drożdżowych i chlebowych,
należy ZAWSZE używać haka spiralnego
z wyposażenia standardowego miksera.
• Należy wybierać prędkość 2. Przy wyrabianiu
cięższych mas na wyższych prędkościach,
mikser samoistnie zatrzymuje się, dla uniknięcia
awarii silnika. Jest to normalne. W takim
wypadku, należy wyłączyć go, przesuwając
dźwignię regulacji prędkości do zera
i ponownie włączyć na niższej prędkości.
• Użycie termometru kuchennego pozwoli
upewnić się czy produkty mają właściwą
temperaturę zalecaną w przepisie. Wyższa
temperatura może zabić drożdże, a niższa
spowolni ich rozrost.
• Wszystkie składniki ciasta należy doprowadzić
do temperatury pokojowej, a dzieżę warto
ogrzać przepłukując gorącą wodą, gdy
zamierzamy w niej prowadzić rozrost drożdży.
•
Ciasto na chleb powinno rosnąć w temperaturze
od 26 do 29 C (chyba że przepis mówi inaczej),
w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów,
• Czas rozrostu może różnić się w zależności od
wilgotności i temperatury w pomieszczeniu.
W cieście wyrośniętym do podwójnej objętości,
pozostają ślady po lekkim wciskaniu weń
palców.
• Większość przepisów podaje orientacyjny
zakres ilości mąki do użycia. Należy ją
dodawać stopniowo po pół szklanki (60g),
nie przekraczając zalecanej ilości dotąd,
aż wyrabiane ciasto przestanie się lepić się
do ścianek dzieży. Po każdym dodaniu mąki,
ciasto należy dokładnie wyrobić aby została
dobrze wymieszana. Nadmiar dodanej mąki
spowoduje powstanie suchego ciasta.
• Chleb i ciasto drożdżowe powinno po
upieczeniu mieć złoty kolor i łatwo wyjmować
się z formy. Uderzanie chleba otwartą dłonią
powinno skutkować powstaniem głuchego
odgłosu. Świeżo po upieczeniu wypieki
należy ułożyć na ruszcie do ostygnięcia, aby
swobodnie odparował nadmiar wilgoci.
W10421400A_15_PL.indd 208
11/15/11 3:14 PM
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA Ważne zalecenia dotyczące bezpieczeństwa .......................................................................... 199 Wymagania elektryczne .................................................................................................................. 200 Utyl...
199 Polsk i Podstawowe zasady bezpieczeństwa Bezpieczeństwo użytkownika tego urządzenia jest dla nas najważniejsze. Dlatego w poniższej instrukcji przedstawiamy wiele istotnych informacji na ten temat.Należy czytać wszystkie zalecenia dotyczące bezpieczeństwa pracy i je przestrzegać. Jest to znak sy...
200 Polsk i Podstawowe zasady bezpieczeństwa Miksery pracują pod napięciem 220-240V, z prądem przemiennym o częstotliwości 50/60 HzUWAGA: Moc bierna miksera oznaczona jest na tabliczce znamionowej urządzenia, znajdującej się pod jego podstawą. Nie należy stosować przedłużaczy. Jeśli przewód zasilaj...
Inne modele miksery KitchenAid
-
KitchenAid 5KSM45AOB
-
KitchenAid 5KSM7591XESL
-
KitchenAid 5KSM7990XEER
-
KitchenAid 5KSM7990XESL