Wskazówki dotyczące wyrabiania - KitchenAid 5KSM7591XEOB - Instrukcja obsługi - Strona 40

KitchenAid 5KSM7591XEOB
Ładowanie instrukcji

208

Polsk

i

Wskazówki Dotyczące Użytkowania

Wskazówki dotyczące wyrabiania

ciasta na chleb

Proces przygotowania ciasta chlebowego za

pomocą miksera KitchenAid, różni się nieco

od wyrabiania ręcznego. Prosimy zapoznać się

z kilkoma wskazówkami zamieszczonymi poniżej.

• Do wyrabiania ciast drożdżowych i chlebowych,

należy ZAWSZE używać haka spiralnego

z wyposażenia standardowego miksera.

• Należy wybierać prędkość 2. Przy wyrabianiu

cięższych mas na wyższych prędkościach,

mikser samoistnie zatrzymuje się, dla uniknięcia

awarii silnika. Jest to normalne. W takim

wypadku, należy wyłączyć go, przesuwając

dźwignię regulacji prędkości do zera

i ponownie włączyć na niższej prędkości.

• Użycie termometru kuchennego pozwoli

upewnić się czy produkty mają właściwą

temperaturę zalecaną w przepisie. Wyższa

temperatura może zabić drożdże, a niższa

spowolni ich rozrost.

• Wszystkie składniki ciasta należy doprowadzić

do temperatury pokojowej, a dzieżę warto

ogrzać przepłukując gorącą wodą, gdy

zamierzamy w niej prowadzić rozrost drożdży.

Ciasto na chleb powinno rosnąć w temperaturze

od 26 do 29 C (chyba że przepis mówi inaczej),

w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów,

• Czas rozrostu może różnić się w zależności od

wilgotności i temperatury w pomieszczeniu.

W cieście wyrośniętym do podwójnej objętości,

pozostają ślady po lekkim wciskaniu weń

palców.

• Większość przepisów podaje orientacyjny

zakres ilości mąki do użycia. Należy ją

dodawać stopniowo po pół szklanki (60g),

nie przekraczając zalecanej ilości dotąd,

aż wyrabiane ciasto przestanie się lepić się

do ścianek dzieży. Po każdym dodaniu mąki,

ciasto należy dokładnie wyrobić aby została

dobrze wymieszana. Nadmiar dodanej mąki

spowoduje powstanie suchego ciasta.

• Chleb i ciasto drożdżowe powinno po

upieczeniu mieć złoty kolor i łatwo wyjmować

się z formy. Uderzanie chleba otwartą dłonią

powinno skutkować powstaniem głuchego

odgłosu. Świeżo po upieczeniu wypieki

należy ułożyć na ruszcie do ostygnięcia, aby

swobodnie odparował nadmiar wilgoci.

W10421400A_15_PL.indd 208

11/15/11 3:14 PM

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 30 - Spis treści

PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA Ważne zalecenia dotyczące bezpieczeństwa .......................................................................... 199 Wymagania elektryczne .................................................................................................................. 200 Utyl...

Strona 31 - Podstawowe zasady bezpieczeństwa; NIEBEZPIECZEŃSTWO; WAŻNE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA; PRODUKT JEST PRZEZNACZONY WYŁĄCZNIE

199 Polsk i Podstawowe zasady bezpieczeństwa Bezpieczeństwo użytkownika tego urządzenia jest dla nas najważniejsze. Dlatego w poniższej instrukcji przedstawiamy wiele istotnych informacji na ten temat.Należy czytać wszystkie zalecenia dotyczące bezpieczeństwa pracy i je przestrzegać. Jest to znak sy...

Strona 32 - Wymagania elektryczne; UWAGA; Utylizacja urządzeń elektrycznych

200 Polsk i Podstawowe zasady bezpieczeństwa Miksery pracują pod napięciem 220-240V, z prądem przemiennym o częstotliwości 50/60 HzUWAGA: Moc bierna miksera oznaczona jest na tabliczce znamionowej urządzenia, znajdującej się pod jego podstawą. Nie należy stosować przedłużaczy. Jeśli przewód zasilaj...

Inne modele miksery KitchenAid