Strona 2 - Spis treści
Spis treści 2 Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia ............................................................... 8 Ochrona środowiska naturalnego ............................................................................. 16 Przegląd ...............................................................
Strona 3 - Pierwsze uruchomienie; Język; Alarm i minutnik
Spis treści 3 Pierwsze uruchomienie ............................................................................................... 32 Miele@home .................................................................................................................. 32 Ustawienia podstawowe .................
Strona 4 - Wskazówki dotyczące oszczędzania energii
Spis treści 4 Wskazówki dotyczące oszczędzania energii ........................................................... 56 Obsługa ........................................................................................................................... 57 Zmiana wartości i ustawień dla procesu przyrząd...
Strona 6 - Grillowanie
Spis treści 6 Wskazówki dotyczące programów .............................................................................. 131 Pieczeniomierz ................................................................................................................ 133 Grillowanie ................................
Strona 7 - Informacje dla instytutów testowych
Spis treści 7 Wymiary do zabudowy .................................................................................................. 165 Zabudowa w wysokiej szafce stojącej ................................................................... 165 Zabudowa w szafce podblatowej ............................
Strona 8 - Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 8 Ten piekarnik parowy spełnia wymagania obowiązujących przepi-sów bezpieczeństwa. Nieprawidłowe użytkowanie może jednak do-prowadzić do wyrządzenia szkód osobowych i rzeczowych.Przed uruchomieniem urządzenia należy uważnie przeczytać in-strukcję użytkowania i ...
Strona 9 - Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 9 Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem Ten piekarnik parowy jest przeznaczony do stosowania w gospo- darstwie domowym i w otoczeniu domowym. Ten piekarnik parowy nie jest przeznaczony do użytkowania na ze- wnątrz pomieszczeń. Stosować piekarnik parowy wyłą...
Strona 10 - Dzieci w gospodarstwie domowym
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 10 Dzieci w gospodarstwie domowym Stosować blokadę uruchomienia, żeby dzieci nie mogły bez nadzo- ru włączać piekarnika parowego. Dzieci poniżej 8 roku życia należy trzymać z daleka od piekarnika parowego, chyba że są pod stałym nadzorem. Dzieciom powyżej...
Strona 11 - Bezpieczeństwo techniczne
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 11 Bezpieczeństwo techniczne Nieprawidłowo przeprowadzone prace instalacyjne i konserwacyj- ne lub naprawy mogą się stać przyczyną poważnych zagrożeń dlaużytkownika. Prace instalacyjne i konserwacyjne oraz naprawy mogąbyć przeprowadzane wyłącznie przez fachow...
Strona 13 - Prawidłowe użytkowanie
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 13 Prawidłowe użytkowanie Niebezpieczeństwo zranień przez parę i gorące powierzchnie. Pie- karnik parowy rozgrzewa się w czasie pracy. Można się oparzyć o go-rącą parę, grzałki, komorę urządzenia, wyposażenie i potrawę.Przy wsuwaniu lub wyjmowaniu gorących po...
Strona 15 - Czyszczenie i konserwacja
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 15 Jeśli w pobliżu piekarnika parowego używa się innego urządzenia elektrycznego, np. ręcznego miksera, należy zwrócić uwagę na to, że-by jego przewód zasilający nie został przytrzaśnięty w drzwiczkachpiekarnika parowego. Izolacja przewodu mogłaby zostać uszk...
Strona 16 - Ochrona środowiska naturalnego; Utylizacja opakowania
Ochrona środowiska naturalnego 16 Utylizacja opakowania Opakowanie służy do manewrowaniai chroni urządzenie przed uszkodzeniamipodczas transportu. Materiały opakowa-niowe zostały specjalnie dobrane podkątem ochrony środowiska i technikiutylizacji i generalnie nadają się do po-nownego wykorzystania.Z...
Strona 17 - Przegląd; Piekarnik parowy
Przegląd 17 Piekarnik parowy a Elementy sterowania b Wylot oparów c Grzałka grzania górnego/grilla d Rozprowadzacz do czyszczenia HydroClean e Oświetlenie komory urządzenia f Otwór zasysania dla dmuchawy z umieszczoną z tyłu grzałką pierścieniową g Dno komory urządzenia ze znajdującą się pod nim grz...
Strona 19 - Tabliczka znamionowa; Blacha uniwersalna
Przegląd 19 Modele opisane w tej instrukcji użytko-wania są wymienione na ostatniej stro-nie. Tabliczka znamionowa Tabliczka znamionowa znajduje się nagórze obudowy. Można tam znaleźć identyfikator mode-lu, numer seryjny oraz dane przyłącze-niowe (napięcie/częstotliwość/maksy-malna moc znamionowa).I...
Strona 20 - Tabletki odkamieniające; Do odkamieniania piekarnika parowego.; Wysuwy FlexiClip HFC 71; Niebezpieczeństwo zranień przez; Nie rozkładać; wysuw FlexiClip pod-
Przegląd 20 Tabletki odkamieniające Do odkamieniania piekarnika parowego. Wysuwy FlexiClip HFC 71 Wysuwy FlexiClip można zamontowaćna każdym poziomie. Wysuwy FlexiClip należy najpierwwsunąć całkowicie do komory urządze-nia, zanim wsunie się na nie jakiekol-wiek wyposażenie.Akcesoria zostaną wtedy au...
Strona 21 - Wsunąć całkowicie wysuwę FlexiClip.
Przegląd 21 Jeśli wysuwy FlexiClip blokują się pozakończeniu montażu, należy je jedno-krotnie mocno wyciągnąć. Postępować w następujący sposób, że-by zdemontować wysuwę FlexiClip: Wsunąć całkowicie wysuwę FlexiClip. Podważyć wysuwę FlexiClip z przodu(1.) i wyciągnąć ją na zewnątrz wzdłużpręta po...
Strona 22 - Elementy sterowania
Elementy sterowania 22 a Przycisk wł./wył. w zagłębieniu do włączania i wyłączania piekarnikaparowego b Złącze optyczne(tylko dla serwisu Miele) c Przycisk dotykowy do sterowanie piekarnikiem parowympoprzez urządzenie mobilne d Wyświetlacz dotykowydo wyświetlania informacji i do ob-sługi e Czu...
Strona 23 - jest umieszczony; Czujnik zbliżeniowy
Elementy sterowania 23 Przycisk wł./wył. Przycisk wł./wył. jest umieszczony w zagłębieniu i reaguje na dotknięciepalcem.Za pomocą tego przycisku włącza sięi wyłącza piekarnik parowy. Czujnik zbliżeniowy Czujnik zbliżeniowy znajduje się pod wy-świetlaczem dotykowym obok przyciskudotykowego . Cz...
Strona 24 - Przyciski dotykowe; kowy; i nacisnąć ten przycisk dotykowy. Zaczyna się on
Elementy sterowania 24 Przyciski dotykowe Przyciski dotykowe reagują na kontakt z palcem. Każde dotknięcie zostaje potwier-dzone dźwiękiem. Ten dźwięk przycisków można wyłączyć, wybierając ustawienie Głośność | Dźwięk przycisków | Wył. Jeśli przyciski dotykowe mają również zawsze reagować przy wył...
Strona 25 - Wyświetlacz dotykowy; Wyświetlacz dotykowy jest podzielony na kilka obszarów.; Programy; po lewej stronie wyświetlana jest ścieżka menu. Po-; Pośrodku; pokazywane jest aktualne menu z punktami menu. W tym obszarze moż-; dolnym wierszu; , w zależności od menu, wyświetlane są różne pola do obsługi,; lub
Elementy sterowania 25 Wyświetlacz dotykowy Powierzchnia wyświetlacza dotykowego może zostać zarysowana przez spicza-ste lub ostre przedmioty, jak np. długopis.Dotykać wyświetlacza dotykowego wyłącznie palcami.Proszę uważać, żeby pod wyświetlacz dotykowy nie dostała się woda. Wyświetlacz dotykowy je...
Strona 26 - Symbole; Na wyświetlaczu mogą być pokazywane następujące symbole:; Symbol; OK
Elementy sterowania 26 Symbole Na wyświetlaczu mogą być pokazywane następujące symbole: Symbol Znaczenie Ten symbol oznacza dodatkowe informacje i wskazówki dotycząceobsługi. To okienko informacyjne należy potwierdzić za pomocą OK . … Wskazanie na nadrzędne punkty menu, które ze względu na brakm...
Strona 27 - Zasady obsługi; pomarańczowy; Wybieranie punktu menu; Zmiana wartości lub ustawienia; Zmiana ustawienia na liście wyboru
Zasady obsługi 27 Piekarnik parowy obsługuje się poprzezwyświetlacz dotykowy, naciskając wy-brane punkty menu.Każde naciśnięcie możliwej do wybraniaopcji powoduje zmianę koloru odpo-wiednich znaków (słowa i/lub symbolu)na pomarańczowy . Pola do potwierdzania etapu obsługi sąpodświetlone na zielono (...
Strona 28 - Wprowadzanie liter; Przesuwanie wpisów
Zasady obsługi 28 Zmiana ustawienia za pomocą paskasegmentowego Niektóre ustawienia są prezentowane zapomocą paska segmentowego . Gdy wszystkie segmenty są wypełnione, wybrana jest maksymal-na wartość.Gdy wypełniony jest tylko jeden lub ża-den segment, wybrana jest minimalnawartość l...
Strona 29 - Aktywacja MobileStart
Zasady obsługi 29 Wyświetlanie wysuwanego me-nu Podczas przyrządzania można włączyćlub wyłączyć ustawienia, jak np. Booster lub Rozgrzewanie oraz funkcję Wi-Fi . Rozwinąć wysuwane menu przez po-ciągnięcie za pomarańczową linię dodołu poza wiersz nagłówkowy. Wybrać ustawienie do zmiany.Aktywne ...
Strona 30 - Opis działania; Panel sterowania; Program; pracują
Opis działania 30 Panel sterowania Za panelem sterowania znajduje sięzbiornik wody i pojemnik na kondensat.Panel sterowania jest otwierany i zamy-kany przez naciśnięcie przycisku dotyko-wego . Panel jest wyposażony w za- bezpieczenie przed przygnieceniem. Je-śli przy otwieraniu/zamykaniu panel ste...
Strona 31 - czas; faza nagrzewania może się prze-; nie włączy się na 15 sekund.
Opis działania 31 Czas trwania programu W zależności od programu można usta-wić czas trwania od 1 minuty do 6, 10lub 12 godzin. W programach automatycznych i kon-serwacyjnych i w przypadku zastosowa-nia specjalnego Zestaw obiadowy czas trwania procesu jest ustawiony fabrycz-nie i nie może zostać zmi...
Strona 32 - czym swojego urządzenia; Dostępność połączenia Wi-Fi; lub z Google
Pierwsze uruchomienie 32 Miele@home Państwa piekarnik parowy jest wypo-sażony w zintegrowany moduł Wi-Fi. Aby z niego korzystać, potrzebne są: - sieć Wi-Fi- aplikacja Miele- konto użytkownika Miele (konto użyt- kownika można utworzyć poprzez apli-kację Miele). Aplikacja Miele przeprowadzi Państwaprz...
Strona 33 - Ustawienia podstawowe
Pierwsze uruchomienie 33 Ustawienia podstawowe Przy pierwszym uruchomieniu należydokonać poniższych ustawień. Te usta-wienia mogą zostać zmienione w póź-niejszym terminie (patrz rozdział „Usta-wienia“). Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie.Piekarnik parowy rozgrzewa sięw czasie prac...
Strona 34 - wyłącznie
Pierwsze uruchomienie 34 Pierwsze czyszczenie piekarni-ka parowego Usunąć ewentualne naklejki lub folieochronne z piekarnika parowego i wy-posażenia, za wyjątkiem tabliczki zna-mionowej i małej tabliczki na otwar-tym panelu. Piekarnik parowy został poddany w fa-bryce kontroli działania, dlatego pr...
Strona 35 - Proces musi; bezwzględnie; zostać; wyłącznie świeżą, zimną; Wsunąć zbiornik wody do urządzenia.
Pierwsze uruchomienie 35 Dostosowywanie temperaturywrzenia Zanim ugotuje się pierwsze produktyspożywcze, piekarnik parowy należy do-stosować do temperatury wrzenia wody,która może się zmieniać w zależności odwysokości miejsca ustawienia nad po-ziomem morza. W tym procesie zostanąrównież przepłukane ...
Strona 36 - Przegląd ustawień; Punkt menu; * Ustawienie fabryczne
Ustawienia 36 Przegląd ustawień Punkt menu Możliwe ustawienia Język ... | deutsch | english | ... Lokalizacja Godzina Wskazania Wł. * | Wył. | Wył. na noc Prezentacja analogowa * | cyfrowa Format czasu 24-godz. * | 12-godz. (am/pm) Ustawianie DataOświetlenie Wł.„Wł.“ na 15 sekund * Wył. Ekran s...
Strona 39 - Wskazania
Ustawienia 39 Wywoływanie menu „Ustawie-nia“ W menu Ustawienia można spersona- lizować piekarnik parowy, dopasowującustawienia fabryczne do swoich po-trzeb. Znajdują się Państwo w menu głównym. Wybrać Ustawienia . Wybrać żądane ustawienie. Teraz można sprawdzić lub zmienićustawienia. Ust...
Strona 40 - Prezentacja; Prezentacja godziny może być; Format czasu; Ustawianie; Tutaj ustawia się godziny i minuty.; Data; Tutaj ustawia się datę.; Oświetlenie
Ustawienia 40 Prezentacja Prezentacja godziny może być analogowa (w formie zegara z cyferblatem) lub cy- frowa (h:min). W przypadku wskazań cyfrowych na wy-świetlaczu jest dodatkowo pokazywanadata. Format czasu Godzina może być wyświetlana w for-macie 24- lub 12-godz. ( 24-godz. lub 12-godz. (am/pm)...
Strona 41 - Wyświetlacz
Ustawienia 41 Wyświetlacz Jasność Jasność wyświetlacza jest prezentowa-na na pasku segmentowym. - maksymalna jasność - minimalna jasność Motywy Proszę wybrać, czy wyświetlacz ma byćprezentowany z jasnym czy z ciemnymschematem kolorystycznym. - jasny Wyświetlacz ma jas...
Strona 42 - Jednostki; Waga; Utrzymywanie ciepła
Ustawienia 42 Jednostki Waga Wagę produktów spożywczych w pro-gramach automatycznych można usta-wiać w gramach ( g ), funtach ( lb ) lub fun- tach/uncjach ( lb/oz ). Temperatura Temperaturę można ustawiać w stop-niach Celsjusza ( °C ) lub stopniach Fa- hrenheita ( °F ). Utrzymywanie ciepła Za pomocą...
Strona 46 - Włączanie światła; Włączanie urządzenia
Ustawienia 46 Czujnik zbliżeniowy Czujnik zbliżeniowy rozpoznaje, gdy rękalub jakaś część ciała zostaną przysunię-te do wyświetlacza dotykowego. Jeśli czujnik zbliżeniowy ma równieżzawsze reagować przy wyłączonympiekarniku parowym, wybrać ustawie-nie Wyświetlacz | QuickTouch | Wł. Włączanie światł...
Strona 47 - Bezpieczeństwo; Blokada uruchomienia; przynajmniej; Blokada przycisków
Ustawienia 47 Bezpieczeństwo Blokada uruchomienia Blokada uruchomienia zapobiega nieza-mierzonemu włączeniu piekarnika paro-wego.Przy uaktywnionej blokadzie uruchomie-nia można nadal natychmiast ustawićalarm i czas minutnika oraz korzystaćz funkcji MobileStart. Blokada uruchomienia pozostaje za-ch...
Strona 48 - Przeprowadzanie Scan & Connect; Proszę zeskanować kod QR.
Ustawienia 48 Miele@home Piekarnik parowy należy do urządzeńzdolnych do komunikacji w systemieMiele@home i dysponuje funkcjąSuperVision.Piekarnik parowy jest fabrycznie wypo-sażony w moduł komunikacyjny Wi-Fii może się komunikować bezprzewo-dowo. Istnieje kilka możliwości, żeby połączyćpiekarnik par...
Strona 49 - Wskazanie SuperVision
Ustawienia 49 Zdalne sterowanie Gdy na urządzeniu mobilnym została za-instalowana aplikacja Miele, dostępnyjest system Miele@home i uaktywnionajest funkcja zdalnego sterowania ( Wł. ), można zastosować funkcję MobileStarti np. wywołać wskazówki dotyczące pro-cesów odbywających się w piekarnikuparowy...
Strona 50 - Aktualizacja może potrwać kilka minut.
Ustawienia 50 Remote Update (Aktualizacjazdalna) Punkt menu Remote Update jest poka- zywany i możliwy do wybrania tylkowtedy, gdy spełnione są warunki dlakorzystania z Miele@home (patrz roz-dział „Pierwsze uruchomienie“, punkt„Miele@home“). Oprogramowanie piekarnika parowegomoże zostać zaktualizowan...
Strona 51 - Informacje prawne; Handel; Tryb pokazowy; Ustawienia fabryczne
Ustawienia 51 Wersja oprogram. Wersja oprogramowania jest przezna-czona dla serwisu Miele. Dla prywatne-go użytku te informacje nie są potrzeb-ne. Potwierdzić za pomocą OK . Informacje prawne W punkcie Licencje open source można znaleźć przegląd zintegrowanych kom-ponentów open-source. Potwierdz...
Strona 52 - Korzystanie z funkcji Alarm; Ustawianie alarmu
Alarm i minutnik 52 Za pomocą przycisku dotykowego można ustawić czas minutnika (np. dogotowania jajek) lub alarm, tzn. określo-ną godzinę. Korzystanie z funkcji Alarm Alarm można wykorzystać do usta- wienia konkretnej godziny, o której powi-nien rozlec się sygnał. Ustawianie alarmu Gdy wybran...
Strona 53 - Korzystanie z funkcji Minutnik; Ustawianie czasu minutnika
Alarm i minutnik 53 Korzystanie z funkcji Minutnik Minutnik można ustawić do nadzoro- wania oddzielnych procesów, np. do go-towania jajek.Minutnik można również wykorzystać,gdy ustawione są równocześnie czasyautomatycznego włączenia lub wyłącze-nia procesu przyrządzania (np. jako przy-pomnienie, ...
Strona 54 - Menu główne i podmenu; Menu
Menu główne i podmenu 54 Menu Wartość pro- ponowana Zakres Programy Termonawiew Plus 160 °C 30–230 °C Grzanie górne i dolne 180 °C 30–230 °C Para + pieczenie Para+piecz. + Termon. Plus 170 °C 30–230 °C Para+piecz. + Grz. g./dol. 180 °C 30–230 °C Para+piecz. + Grill Poziom...
Strona 56 - Procesy przyrządzania
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii 56 Procesy przyrządzania - W miarę możliwości do przyrządzania potraw należy korzystać z programówautomatycznych. - Wyjąć z komory urządzenia całe wy- posażenie, które nie będzie potrzebnepodczas procesu przyrządzania. - Z reguły należy wybrać najniższą tem- ...
Strona 57 - Obsługa
Obsługa 57 Nieprawidłowe działanie przez braksitka w dnie.Gdy brakuje sitka w dnie, resztki je-dzenia mogą się dostać do odpływu.Woda nie może zostać odpompowa-na.Sprawdzić przed każdym gotowa-niem, czy sitko w dnie jest założone. Włączyć piekarnik parowy. Pojawia się menu główne. Jeśli przyrząd...
Strona 58 - Uzupełnianie wody; Zmiana Wilgotność
Obsługa 58 Uzupełnianie wody Jeśli podczas przyrządzania zabrakniewody, rozlegnie się sygnał, a na wyświe-tlaczu pojawi się wezwanie do uzupeł-nienia świeżej wody. Wyjąć zbiornik wody i napełnić gowodą. Wsunąć zbiornik wody do urządzenia. Przyrządzanie jest kontynuowane. Zmiana wartości i ustawi...
Strona 59 - Ustawianie czasów przyrządzania
Obsługa 59 Ustawianie czasów przyrządzania Rezultaty przyrządzania mogą ulecpogorszeniu, jeśli pomiędzy wsunię-ciem potrawy do urządzenia i mo-mentem rozpoczęcia programu bę-dzie zbyt duży odstęp czasowy. Świe-że produkty spożywcze mogą sięprzebarwić, a nawet zepsuć.Przy pieczeniu ciasto może obe-sc...
Strona 62 - Rozgrzewanie; Crisp function
Obsługa 62 Rozgrzewanie Większość przyrządzanych potraw moż-na wsunąć bezpośrednio do zimnej ko-mory urządzenia, żeby wykorzystać cie-pło już podczas nagrzewania. Jeśli został ustawiony czas trwaniaprocesu, zaczyna on być odliczany do-piero po osiągnięciu temperatury do-celowej i wsunięciu potrawy d...
Strona 63 - Włączanie Crisp function; Wyzwalanie uderzeń pary
Obsługa 63 Włączanie Crisp function Funkcja Crisp function musi zostać włą- czona oddzielnie dla każdego procesuprzyrządzania. Został wybrany program i wymaganeustawienia jak np. temperatura.Funkcja Crisp function ma zostać włączo- na dla tego procesu przyrządzania. Rozwinąć do dołu wysuwane menu....
Strona 64 - Naczynia do gotowania; Naczynie do gotowania; - Pomiędzy górną krawędzią naczynia i; Poziom wsuwania
Warto wiedzieć... 64 W rozdziale „Warto wiedzieć...“ za-mieszczono ogólnie obowiązujące wska-zówki. Jeśli w przypadku produktów spo-żywczych i/lub zastosowań należy zwró-cić uwagę na jakieś cechy szczególne, wposzczególnych rozdziałach znajdują sięodpowiednie wskazówki. Cechy szczególne gotowania na...
Strona 65 - Zabezpieczenie przed wypadnięciem
Warto wiedzieć... 65 przesunięte. W miarę możliwości należypozostawić wolny jeden poziom pomię-dzy naczyniami.Naczynia do gotowania, ruszt i blachęnależy zawsze wsuwać pomiędzy prętyprowadnic bocznych, żeby zagwaranto-wać ochronę przed wypadnięciem. Produkty głęboko mrożone Przy przyrządzaniu produk...
Strona 66 - Gotowanie na parze Eco; Ustawienie
Gotowanie na parze 66 Gotowanie na parze Eco Dla energooszczędnego gotowania naparze można zastosować program Goto- wanie na parze Eco . Ten program nadaje się przede wszystkim do przyrządzaniawarzyw i ryb.Zalecamy stosowanie czasów przyrzą-dzania i temperatur zamieszczonych wtabelach ustawień w roz...
Strona 67 - Warzywa
Gotowanie na parze 67 Warzywa Produkty świeże Przygotować świeże warzywa tak, jakzwykle, np. umyć, oczyścić i pokroić. Produkty głęboko mrożone Głęboko mrożone warzywa nie musząbyć rozmrażane przed gotowaniem. Wy-jątek: Warzywa zamrożone w bloku.Warzywa mrożone i świeże mogą byćprzyrządzane razem pr...
Strona 70 - Ryby
Gotowanie na parze 70 Ryby Produkty świeże Przygotować świeże ryby, tak jak zwykle,np. oskrobać, wypatroszyć i oczyścić. Produkty głęboko mrożone Ryby nie muszą być całkowicie rozmro-żone do gotowania. Wystarczy, gdy po-wierzchnia stanie się na tyle miękka, że-by przyjąć przyprawy. Przygotowanie Zak...
Strona 71 - Wskazówki; - Odpadki pozostałe z oprawiania ryb; bulionu rybnego
Gotowanie na parze 71 Wskazówki - Zastosowanie przypraw i ziół, np. ko- perku, uwypukla specyficzny smak ry-by. - Większe ryby należy gotować w pozy- cji pływania. Aby uzyskać koniecznepodparcie, wstawić do naczynia dogotowania obróconą do góry dnemmałą filiżankę itp. Założyć na nią rybęotwartym brz...
Strona 73 - Mięso; Przygotować mięso tak jak zwykle.
Gotowanie na parze 73 Mięso Produkty świeże Przygotować mięso tak jak zwykle. Produkty głęboko mrożone Rozmrozić zamrożone mięso przed przy-rządzaniem (patrz rozdział „Zastosowa-nia specjalne“, punkt „Rozmrażanie“). Przygotowanie Mięso, które powinno zostać przyrumie-nione a następnie uduszone, np. ...
Strona 75 - Ryż; Ryż długoziarnisty
Gotowanie na parze 75 Ryż Ryż pęcznieje podczas gotowania, dlate-go musi być gotowany w płynie.W zależności od gatunku nasiąkliwość itym samym proporcje ryżu do płynu sąróżne.Podczas gotowania ryż kompletniewchłania płyn, tak że żadne substancjeodżywcze nie zostają utracone. Naczynia do gotowania Za...
Strona 76 - Zboża; Proporcje
Gotowanie na parze 76 Zboża Zboże pęcznieje podczas gotowania, dlatego musi być gotowane w płynie. Propor-cja zboża do płynu zależy od rodzaju zboża.Zboże może być gotowane w całych ziarnach lub zmielone. Ustawienia Programy automatyczne | Ziarna zbóż | ... | lub Programy | Gotowanie na parz...
Strona 77 - Makarony/Wyroby mączne; Produkty suche; Produkty świeże
Gotowanie na parze 77 Makarony/Wyroby mączne Produkty suche Suszone makarony i wyroby mączne pęcznieją podczas gotowania, dlatego musząbyć gotowane w płynie. Płyn musi dobrze zakrywać makaron. Przy zastosowaniugorącego płynu uzyskuje się lepsze rezultaty.Przedłużyć czas gotowania podany przez produc...
Strona 78 - Knedle; Kluski na parze
Gotowanie na parze 78 Knedle Gotowe knedle w torebce do gotowania muszą być dobrze zakryte wodą, ponieważw przeciwnym razie pomimo wcześniejszego moczenia nie przyjmą wystarczającejilości wilgoci i się rozpadną.Świeże knedle należy gotować w natłuszczonym naczyniu z perforacją. Ustawienia Programy a...
Strona 79 - Warzywa strączkowe, suszone; Soczewica; Namoczone
Gotowanie na parze 79 Warzywa strączkowe, suszone Suszone warzywa strączkowe przed gotowaniem należy moczyć w zimnej wodzieprzynajmniej przez 10 godzin. Dzięki moczeniu staną się strawne i czas gotowaniaulegnie skróceniu. Namoczone warzywa strączkowe przy gotowaniu muszą być za-kryte płynem. Soczewi...
Strona 81 - Jajka kurze; Wielkość S
Gotowanie na parze 81 Jajka kurze Do przyrządzania gotowanych jajek należy stosować naczynia z perforacją.Jajka nie muszą być nakłuwane przed gotowaniem. Ponieważ podczas nagrzewaniasą one powoli podgrzewane, nie pękają przy gotowaniu na parze.Natłuścić naczynie bez perforacji, gdy przyrządzane są p...
Strona 82 - Owoce; Wędliny
Gotowanie na parze 82 Owoce Aby nie stracić soku, owoce należy go-tować w naczyniu bez perforacji. Gdyowoce są gotowane w naczyniu z perfo-racją, należy poniżej wsunąć naczyniebez perforacji. Wówczas również niestraci się soku. Wskazówka: Zebrany sok można wyko- rzystać do sporządzenia polewy torto-...
Strona 83 - Skorupiaki; Przygotowanie
Gotowanie na parze 83 Skorupiaki Przygotowanie Mrożone skorupiaki należy rozmrozić przed gotowaniem.Obrać skorupiaki, usunąć wnętrzności i je umyć. Naczynia do gotowania Natłuścić naczynie do gotowania z perforacją. Czas gotowania Im dłużej gotuje się skorupiaki, tym stają się twardsze. Proszę przes...
Strona 84 - Małże
Gotowanie na parze 84 Małże Produkty świeże Niebezpieczeństwo zatrucia przez zepsute małże. Zepsute małże mogą spowodować zatrucie pokarmowe.Przyrządzać wyłącznie zamknięte małże.Nie spożywać małży, które po gotowaniu są jeszcze zamknięte. Moczyć świeże małże przed gotowaniem przez kilka godzin, ż...
Strona 87 - Inne wskazówki
Sous-vide 87 Inne wskazówki - Aby skrócić czasy przyrządzania, pro- dukty spożywcze można zapakowaćpróżniowo 1-2 dni wcześniej przed go-towaniem. Zapakowane próżniowoprodukty spożywcze należy przecho-wywać w chłodziarce przy maksymal-nie 5 °C. Aby zachować jakość i smak,produkty spożywcze powinny zo...
Strona 91 - Odgrzewanie; Przechowywanie
Sous-vide 91 Odgrzewanie Warzywa kapuściane, takie jak np. kala-repa i kalafior, podgrzewać wyłącznie wpołączeniu z sosem. Bez sosu mogą oneuzyskać przy odgrzewaniu nieprzyjemnykapuściany posmak i szaro-brązowe za-barwienie. Produkty spożywcze o krótkim czasieprzyrządzania i takie, w przypadku któ-r...
Strona 92 - Odgrzewanie w programie Sous-vide; średnio
Sous-vide 92 Odgrzewanie w programie Sous-vide Czasy podane w tabeli stanowią wartości orientacyjne. W razie potrzeby czas moż-na przedłużyć. Czas zaczyna być odliczany dopiero po osiągnięciu ustawionej tem-peratury. Produkt spożywczy [°C] 2 [min] średnio 1 dobrze 1 Mięso Comber jagnięcy z kości...
Strona 93 - - Przepołowić kompaktowe sztuki jak
Zastosowania specjalne 93 Podgrzewanie Do odgrzewania produktów spożyw-czych gotowanych sous-vide stosowaćprogram Sous-vide (patrz rozdział „Sous-vide“, punkt „Odgrzewanie“). Produkty spożywcze są delikatnie pod-grzewane w piekarniku parowym, niewysychają i nie ulegają dogotowaniu.Podgrzewają si...
Strona 95 - Rozmrażanie
Zastosowania specjalne 95 Rozmrażanie Przy rozmrażaniu w piekarniku parowymosiąga się znacznie krótsze czasy roz-mrażania niż w temperaturze pokojowej. Zagrożenie zdrowia przez namna- żanie drobnoustrojów.Drobnoustroje, takie jak np. salmo-nella, mogą wywoływać ciężkie zatru-cia pokarmowe.Przy roz...
Strona 96 - Mrożonka
Zastosowania specjalne 96 Czasy podane w tabeli stanowią wartości orientacyjne. Zalecamy, żeby najpierwwybrać krótszy czas rozmrażania. W razie potrzeby czas rozmrażania można prze-dłużyć. Mrożonka Ilość [°C] [min] [min] Produkty mleczne Ser w plastrach 125 g 60 15 10 Twaróg 250 g 60 20–25 10–...
Strona 99 - - Nierówne czasy przyrządzania można
Zastosowania specjalne 99 Wskazówki dotyczące przyrządzaniadań obiadowych - Z soku z mięsa i ryb można łatwo zro- bić sos: Przed gotowaniem wyłożyć 1łyżkę stołową zasmażki pod surowemięso lub surową rybę. Przed poda-niem rozrobić sos na gładko widel-cem. Zamiast zasmażki można rów-nież wziąć 1 łyżec...
Strona 107 - Pasteryzacja
Zastosowania specjalne 107 Pasteryzacja Stosować wyłącznie nieuszkodzone,świeże produkty spożywcze bez wgnie-ceń i nadpsutych miejsc. Słoiki Stosować wyłącznie nieuszkodzone,umyte do czysta słoiki i akcesoria. Mogąto być zarówno słoiki z zakręcaną po-krywką, jak i słoiki ze szklaną pokrywką igumową ...
Strona 109 - Pasteryzacja ciasta; nie nadaje się do przechowywania
Zastosowania specjalne 109 Pasteryzacja ciasta Do pasteryzacji nadaje się ciasto ucierane, biszkoptowe i drożdżowe. Ciasto możnaprzechowywać przez ok. 6 miesięcy.Ciasto z owocami nie nadaje się do przechowywania , musi ono zostać zużyte w ciągu 2 dni. Stosować wyłącznie nieuszkodzone, umyte do czyst...
Strona 110 - lub program; Suszony produkt; Zioła
Zastosowania specjalne 110 Suszenie Do suszenia lub odpestkowywania nale-ży stosować wyłącznie zastosowaniespecjalne Suszenie lub program Para- +piecz. + Termon. Plus , żeby wilgoć mogła się ulotnić. Banany, ananasy i kurki nie nadają siędo suszenia. Pokroić suszony produkt na kawałki otej sam...
Strona 111 - nie
Zastosowania specjalne 111 Stosowanie programu szabaso-wego i Yom-Tov Zastosowania specjalne Program szaba- sowy i Yom-Tov służą do wspierania po- trzeb religijnych.Postępować według instrukcji na wy-świetlaczu, żeby zachować nakazy sza-basu.Piekarnik parowy nagrzewa się do usta-wionej temperatury ...
Strona 112 - i wyłącza się grzanie; Stosowanie funkcji Yom-Tov; Wybrać; Na wyświetlaczu pojawia się; Gdy komunikat
Zastosowania specjalne 112 Po zakończeniu zastosowania specjal-nego gaśnie wskazówka Szabas - nie otwierać drzwiczek i wyłącza się grzanie w komorze urządzenia. Inne wskazówkibędą nadal pokazywane na wyświetla-czu, aż piekarnik parowy wyłączy się au-tomatycznie po 76 godzinach. Stosowanie funkcji Yo...
Strona 113 - Odsokowywanie; - W celu złagodzenia smaku zmieszać; Odsokowywanie owoców
Zastosowania specjalne 113 Odsokowywanie W piekarniku parowym można odsoko-wywać miękkie i średnio twarde owoce.Do pozyskania soku najlepiej nadają sięprzejrzałe owoce: Im bardziej dojrzałyowoc, tym bardziej obfity i aromatycznybędzie sok. Przygotowanie Przebrać i umyć owoce na sok. Wyciąćuszkodzone...
Strona 114 - Blanszowanie; Dezynfekcja naczyń
Zastosowania specjalne 114 Blanszowanie Warzywa, które mają zostać zamrożone,należy wcześniej poddać blanszowaniu.Dzięki temu jakość produktu zostanie le-piej zachowana podczas przechowywa-nia w zamrażarce.W przypadku warzyw, które zostały pod-dane blanszowaniu przed dalszą obrób-ką, zostaje lepiej ...
Strona 116 - Wyrastanie ciasta drożdżowego; Topienie żelatyny; płaty żelatyny
Zastosowania specjalne 116 Wyrastanie ciasta drożdżowego Przygotować ciasto zgodnie z przepi-sem. Odkrytą salaterkę z ciastem ustawićw naczyniu do gotowania z perforacjąlub na wsuniętym ruszcie. W zależności od wielkości salaterki zciastem można również położyć rusztpowierzchnią ustawczą do góry...
Strona 117 - Dekrystalizacja miodu; Topienie czekolady; Rozdrobnić czekoladę.
Zastosowania specjalne 117 Dekrystalizacja miodu Nakręcić lekko pokrywkę i ustawićsłoik w naczyniu do gotowania z per-foracją. Wymieszać miód jednokrotnie w trak-cie. Przy upłynnianiu (dekrystalizacji) mio-du w temperaturze 60 °C chodziprzede wszystkim o to, żeby ponownieuzyskać produkt spożywcz...
Strona 118 - Wytapianie słoniny; Słonina nie zostanie przyrumieniona.; Duszenie cebuli; Konserwacja jabłek
Zastosowania specjalne 118 Wytapianie słoniny Słonina nie zostanie przyrumieniona. Włożyć słoninę (pokrojoną w kostkę,w paski lub w plastry) do naczynia dogotowania bez perforacji. Przykryć naczynie do gotowania foliąodporną na działanie temperatury (do100 °C) i pary. Ustawienia Programy automat...
Strona 119 - Domowy dżem owocowy; Słoiki
Zastosowania specjalne 119 Domowy dżem owocowy Stosować wyłącznie nieuszkodzone,świeże produkty spożywcze bez wgnie-ceń i nadpsutych miejsc. Słoiki Stosować wyłącznie nieuszkodzone,czyste słoiki z zakrętką do maksymalnie250 ml pojemności.Wyczyścić krawędź słoika po napełnie-niu masy czystą ściereczk...
Strona 120 - Obieranie ze skórki
Zastosowania specjalne 120 Obieranie ze skórki Produkty spożywcze jak pomidory,nektarynki itd. naciąć na krzyż przyszypułce. Dzięki temu łatwiej będzieściągnąć skórkę. Wszystkie produkty spożywcze wkła-dać do naczyń do gotowania z perfo-racją, gdy pracuje się z parą i na bla-chę uniwersalną, gdy...
Strona 121 - Wytwarzanie jogurtu; Przy zastosowaniu fer-; Możliwe przyczyny złych efektów
Zastosowania specjalne 121 Wytwarzanie jogurtu Potrzebne jest mleko i kultury jogurtowelub ferment jogurtowy.Stosować jogurt naturalny z żywymi kul-turami bez żadnych dodatków. Jogurt poobróbce cieplnej się nie nadaje.Jogurt musi być świeży (krótki czas prze-chowywania).Do przyrządzenia jogurtu nada...
Strona 122 - Kategorie
Programy automatyczne 122 Liczne programy automatyczne prowa-dzą pewnie i komfortowo do uzyskaniaoptymalnych rezultatów gotowania. Kategorie W celu lepszej orientacji programy auto-matyczne są podzielone na katego- rie. Wystarczy wybrać program automa-tyczny pasujący do Państwa potrawy ipostępowa...
Strona 123 - Szukaj
Programy automatyczne 123 przyrządzania odmian ryżu długo-i okrągłoziarnistego, dla których niema oddzielnych programów automa-tycznych. - W niektórych programach automa- tycznych można przesunąć momentstartu lub zakończenia poprzez Start o lub Gotowe o . - W punkcie menu Wyświetlanie etapów progr. ...
Strona 124 - Dodawanie wpisów; Kasowanie wpisów
MyMiele 124 W menu MyMiele można zapamię- tać często używane zastosowania.Szczególnie w przypadku programówautomatycznych nie trzeba wówczasprzechodzić przez wszystkie poziomymenu, żeby uruchomić program. Wskazówka: Punkty menu wpisane w MyMiele można również ustawić jako ekran startowy (patrz ...
Strona 125 - Programy własne; Tworzenie programów własnych
Programy własne 125 Można utworzyć i zapamiętać do20 programów własnych. - Istnieje możliwość zestawienia nawet do 9 etapów programu, żeby dokład-nie opisać przebieg ulubionych lubczęsto używanych przepisów. W każ-dym etapie można w tym celu wybraćustawienia, takie jak np. tryb progra-mowy, temperat...
Strona 126 - Zmiana etapów programu
Programy własne 126 Uruchamianie programów wła-snych Wsunąć potrawę do komory urządze-nia. Wybrać Programy własne . Wybrać żądany program. W zależności od ustawień programo-wych wyświetlane są następujące punk-ty menu: - Uruchomić teraz Program zostanie uruchomiony na-tychmiast. Od razu wł...
Strona 128 - Pieczenie wypieków; Stosowanie papieru do pieczenia
Pieczenie wypieków 128 Delikatne traktowanie produktówspożywczych służy zdrowiu.Ciasta, pizzę, frytki itp. należy przyru-mienić wyłącznie na złoty kolor, a niepiec je na ciemny brąz. Wskazówki dotyczące wypie-ków - Ustawić czas trwania programu. Pie- czenie wypieków nie powinno byćprogramowane ze zb...
Strona 129 - Porady dotyczące wypieków; - Ciasta w formach prostokątnych lub
Pieczenie wypieków 129 Porady dotyczące wypieków - Do pieczenia stosować najlepiej ciem- ne formy. Unikać jasnych, cienko-ściennych form z błyszczących mate-riałów, ponieważ w jasnych formachuzyskuje się nierównomierne i słabeprzyrumienienie. Może się zdarzyć, żepotrawa w ogóle nie będzie dopieczo-n...
Strona 131 - Pieczenie mięs; - Jeśli przyrządza się jednocześnie kilka; do przyrządzania potraw
Pieczenie mięs 131 Wskazówki dotyczące pieczeniamięs - Nigdy nie piec mięsa w stanie zamro- żonym, ponieważ wysycha ono przytym. Rozmrozić mięso przed piecze-niem. - Przed pieczeniem usunąć skórę i ścię- gna. - Zamarynować i przyprawić mięso we- dle uznania. - Jeśli przyrządza się jednocześnie kilka...
Strona 132 - Wybrać program; czeniowy będzie zbyt ciemny.
Pieczenie mięs 132 Programy automatyczne Postępować według wskazówek na wy-świetlaczu. Termonawiew Plus Ten program nadaje się do pieczenia po-traw z mięsa i drobiu z przyrumienionąskórką.Można zastosować niższą temperaturęniż w programie Grzanie górne i dolne , ponieważ ciepło jest natych...
Strona 133 - Pieczeniomierz; Sposób działania; Szkody przez wysokie temperatu-
Pieczenie mięs 133 Pieczeniomierz Za pomocą pieczeniomierza można do-kładnie nadzorować temperaturę proce-su. Sposób działania Metalową końcówkę pieczeniomierzanależy wbić całkowicie w potrawę, aż pouchwyt. W metalowej końcówce znaj-duje się czujnik temperatury, który mie-rzy temperaturę we wnętrzu ...
Strona 134 - - Mięso można położyć w garnku lub na; Stosowanie pieczeniomierza
Pieczenie mięs 134 Ważne wskazówki dotyczące użytko-wania - Mięso można położyć w garnku lub na ruszcie. - Metalowa końcówka pieczeniomierza musi być całkowicie wbita w potrawęaż po uchwyt, tak żeby czujnik tempe-ratury osiągał mniej więcej jej środek. - W przypadku drobiu dobrym miej- scem do wbici...
Strona 135 - Tabela temperatur wewnętrznych
Pieczenie mięs 135 Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie.Pieczeniomierz może rozgrzać się dobardzo wysokiej temperatury. O pie-czeniomierz można się oparzyć.Przy wyjmowaniu pieczeniomierzaz gniazda przyłączeniowego zakładaćrękawice do gorących garnków. Gdy komora gotowania ostygnie...
Strona 136 - Porady dotyczące grillowania; - Ponacinać kiełbasę w poprzek przed; pień przyrządzenia; - Jeśli powierzchnia większego kawałka
Grillowanie 136 Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie.Gdy otworzy się drzwiczki podczasgrillowania, elementy sterowania sta-ną się bardzo gorące.Pozostawić drzwiczki zamknięte pod-czas grillowania. Wskazówki dotyczące grillowa-nia - Wstępne rozgrzewanie przy grillowa- niu nie jest ko...
Strona 138 - , należy przynajmniej raz w roku
Czyszczenie i konserwacja 138 Wskazówki dotyczące czysz-czenia i konserwacji Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie.Piekarnik parowy rozgrzewa sięw czasie pracy. Można się oparzyćo grzałki, ścianki komory urządzenia,prowadnice boczne i wyposażenie.Poczekać na ostygnięcie grzałek, ko-m...
Strona 139 - Czyszczenie frontu
Czyszczenie i konserwacja 139 Nieodpowiednie środki czysz-czące Aby nie uszkodzić powierzchni, przyczyszczeniu należy unikać: - środków czyszczących zawierających sodę, amoniak, kwasy lub chlor - środków rozpuszczających osady wa- pienne - szorujących środków czyszczących ( jak np. proszki i mleczka...
Strona 140 - PerfectClean; . Dzięki niej powstaje efekt; W żadnym razie; nie myć elementów
Czyszczenie i konserwacja 140 PerfectClean Powierzchnie blachy uniwersalnej, rusz-tu wielofunkcyjnego i wysuw FlexiClipHFC 71 są uszlachetnione powłoką PerfectClean . Dzięki niej powstaje efekt optyczny, przy którym powierzchnia wy-daje się być połyskująca. Powierzchnieuszlachetnione powłoką Perfect...
Strona 141 - Komora gotowania; Czyszczenie po procesie parowym; Na koniec można automa-; Czyszczenie będzie ła-
Czyszczenie i konserwacja 141 Komora gotowania To normalne, że po dłuższym użytko-waniu komora gotowania żółknie. Niema to jednak wpływu na jej własnościużytkowe. Zwrócić uwagę na to, żeby żadneśrodki czyszczące nie dostały się dootworów na tylnej ściance komory u-rządzenia. Dla ułatwienia czyszczen...
Strona 142 - Czyszczenie sitka w dnie
Czyszczenie i konserwacja 142 Czyszczenie sitka w dnie Umyć i wysuszyć sitko w dnie po każ-dym użyciu. Usunąć octem przebarwienia i osadywapnia z sitka w dnie i na koniec spłu-kać je czystą wodą. Czyszczenie uszczelki drzwiczek Uszczelka drzwiczek może się staćkrucha i łamliwa pod wpływem pozo-s...
Strona 143 - Wyposażenie; - lekkie zabrudzenia czystą gąbczastą; Czyszczenie naczyń do gotowania
Czyszczenie i konserwacja 143 Wyposażenie Czyszczenie blachy uniwersalnej irusztu wielofunkcyjnego Powierzchnie blachy uniwersalnej irusztu wielofunkcyjnego są uszla-chetnione powłoką PerfectClean.Przestrzegać wskazówek dotyczą-cych czyszczenia w rozdziale „Czysz-czenie i konserwacja“, punkt„Perfect...
Strona 144 - Montaż; odbywa się w odwrotnej kolej-
Czyszczenie i konserwacja 144 Czyszczenie prowadnic bocz-nych Prowadnice boczne można zdemonto-wać razem z wysuwami FlexiClip ( jeśliwystępują).Jeśli wysuwy FlexiClip mają jednak zo-stać zdemontowane wcześniej oddziel-nie, proszę postępować według wska-zówek w rozdziale „Przegląd“, punkt„Montaż i de...
Strona 146 - Funkcje; Namaczanie; Płukanie; Odkamienianie
Czyszczenie i konserwacja 146 Konserwacja Funkcje Gotowe o i Start o nie są ofero- wane w przypadku programów konser-wacyjnych. Namaczanie Silniejsze zabrudzenia mogą zostać na-moczone w tym programie konserwacyj-nym. Poczekać na ostygnięcie komory go-towania. Wyjąć całe wyposażenie z komory go...
Strona 147 - Kończenie procesu odkamieniania
Czyszczenie i konserwacja 147 Przeprowadzanie procesu odkamie-niania Wyjąć całe wyposażenie z komory go-towania. Wybrać Konserwacja | Odkamie- nia- nie . Na wyświetlaczu pojawia się wskazów-ka Proszę czekać Proces odkamieniania jest przygotowywany. Może to potrwaćkilka minut. Gdy tylko p...
Strona 148 - Stopień zabrudzenia 1
Czyszczenie i konserwacja 148 HydroClean Zamiast ręcznie, komorę gotowaniamożna wyczyścić za pomocą programukonserwacyjnego HydroClean . W tym programie można łatwo usunąćzapachy po przyrządzaniu ryb, ale rów-nież silne, mocno przywarte zabrudze-nia, jakie powstają np. przy pieczeniu lubgrillowaniu ...
Strona 149 - Przebieg procesu czyszczenia; odbywa się w kilku fazach:; Potwierdzić za pomocą
Czyszczenie i konserwacja 149 Przebieg procesu czyszczenia HydroClean odbywa się w kilku fazach: 1. Przygotowanie2. Faza czyszczenia3. Faza płukania4. Ręczne doczyszczanie5. Faza suszenia Piekarnik parowy przeprowadzi Państwaprzez cały proces czyszczenia. W celuprzygotowania zostaną Państwo np. po-p...
Strona 151 - Kończenie procesu czyszczenia
Czyszczenie i konserwacja 151 Złożyć grzałkę grzania górnego/grillado góry (patrz rozdział „Opuszczaniegrzałki grzania górnego/grilla“). Zamontować prowadnice boczne(patrz rozdział „Czyszczenie prowad-nic bocznych“). Włożyć wyposażenie do komory goto-wania. Potwierdzić za pomocą OK . Zamkn...
Strona 152 - Zdejmowanie drzwiczek; Otworzyć nieco drzwiczki.
Czyszczenie i konserwacja 152 Zdejmowanie drzwiczek Przygotować odpowiednią powierzch-nię do odłożenia drzwiczek, np. miękkiręcznik. Otworzyć nieco drzwiczki. Nacisnąć górną krawędź drzwiczekobydwoma rękami krótko do dołu. Drzwiczki urządzenia są połączonez zawiasami za pomocą zaczepów. Za-nim...
Strona 153 - Montaż drzwiczek; Otworzyć całkowicie drzwiczki.
Czyszczenie i konserwacja 153 Chwycić drzwiczki po bokach i zdjąćje z zaczepów ciągnąc równomiernieukośnie do góry. Uważać, żeby nie przekrzywić przytym drzwiczek. Odłożyć drzwiczki na przygotowanąwcześniej powierzchnię. Montaż drzwiczek Chwycić drzwiczki po obu stronach inasadzić je na zaczep...
Strona 154 - Komunikaty na wyświetlaczu; Problem; Skorygować położenie wężyka zasysającego:
Co robić, gdy... 154 Większość usterek i błędów, do których dochodzi podczas codziennego użytkowa-nia, można usunąć samodzielnie. W wielu przypadkach pozwoli to zaoszczędzićczas i koszty, ponieważ nie ma wówczas potrzeby wzywania serwisu.Na stronie www.miele.pl/serwis można uzyskać informacje dotycz...
Strona 156 - Nieoczekiwane zachowania; Drzwiczki nie są prawidłowo zamknięte.; w rynience; Piekarnik parowy jest nieszczelny.
Co robić, gdy... 156 Nieoczekiwane zachowania Problem Przyczyna i postępowanie Komora gotowania sięnie nagrzewa. Tryb pokazowy jest uaktywniony.Piekarnik parowy można wprawdzie obsługiwać, alegrzanie w komorze gotowania nie działa. Zdezaktywować tryb pokazowy (patrz rozdział„Ustawienia“, punkt „Ha...
Strona 157 - Zostało wybrane ustawienie
Co robić, gdy... 157 Problem Przyczyna i postępowanie Funkcje Start o i Gotowe o nie są wymienione. Temperatura w komorze urządzenia jest za wysoka,np. po zakończeniu procesu. Otworzyć drzwiczki i poczekać na ostygnięcie ko-mory urządzenia. W przypadku programów konserwacyjnych te funkcjegeneralni...
Strona 158 - Hałasy; Niezadowalające rezultaty
Co robić, gdy... 158 Hałasy Problem Przyczyna i postępowanie Podczas pracy i po wyłą-czeniu piekarnika paro-wego słychać hałas (bur-czenie). Ten odgłos nie wskazuje na nieprawidłowe działanielub usterkę urządzenia. Powstaje on przy pobieraniui odpompowywaniu wody. Po wyłączeniu słychaćjeszcze hałas ...
Strona 159 - Problemy ogólne lub usterki techniczne
Co robić, gdy... 159 Problemy ogólne lub usterki techniczne Problem Przyczyna i postępowanie Piekarnik parowy nie da-je się włączyć. Wyskoczył bezpiecznik. Uaktywnić bezpiecznik (minimalne zabezpieczeniepatrz tabliczka znamionowa). Mogło dojść do wystąpienia usterki technicznej. Odłączyć piekarn...
Strona 160 - nie został jeszcze; W razie potrzeby uruchomić
Co robić, gdy... 160 Problem Przyczyna i postępowanie HydroCleaner (deter-gent) został wlany dozbiornika wody. Nie przestrzegano wskazówek na wyświetlaczu.W celu osiągnięcia optymalnych rezultatów czyszcze-nia poszczególne kroki procesu czyszczenia są do sie-bie wzajemnie dostosowane. Proszę zawsze ...
Strona 162 - Wyposażenie dodatkowe
Wyposażenie dodatkowe 162 Firma Miele oferuje bogaty asortymentwyposażenia dodatkowego dostosowa-nego do Państwa urządzenia, jak rów-nież środki do czyszczenia i pielęgnacji.Te produkty można łatwo zamówić wsklepie internetowym Miele.Można je również nabyć w serwisieMiele (patrz na końcu tej instruk...
Strona 163 - Serwis; Gwarancja
Serwis 163 Na stronie www.miele.pl/serwis moż-na uzyskać informacje dotyczące sa-modzielnego usuwania usterek i częścizamiennych Miele. Kontakt w przypadku wystąpie-nia usterki W razie wystąpienia usterek, których niemożna usunąć samodzielnie, proszę po-wiadomić np. sprzedawcę Miele lub ser-wis Miel...
Strona 164 - Instalacja; Wskazówki bezpieczeństwa do zabudowy; Uszkodzenia przez nieprawidłowy montaż.
Instalacja *INSTALLATION* 164 Wskazówki bezpieczeństwa do zabudowy Uszkodzenia przez nieprawidłowy montaż. Piekarnik parowy może zostać uszkodzony przez nieprawidłowymontaż.Montaż urządzenia do gotowania na parze powinien być przepro-wadzany wyłącznie przez wykwalifikowanych specjalistów. Dane p...
Strona 168 - Obszar wychylenia panelu sterowania
Instalacja *INSTALLATION* 168 Obszar wychylenia panelu sterowania W obszarze wychylenia panelu stero-wania nie może się znajdować żadenprzedmiot (np. uchwyt drzwi), którymógłby przeszkadzać w otwieraniui zamykaniu panelu sterowania.
Strona 170 - Zabudowa piekarnika parowego
Instalacja *INSTALLATION* 170 Zabudowa piekarnika parowego Podłączyć przewód zasilający do pie-karnika parowego. Szkody przez nieprawidłowy trans-port.Drzwiczki mogą zostać uszkodzone,gdy przenosi się piekarnik parowy zauchwyt.Wykorzystywać do przenoszeniauchwyty po bokach obudowy. Generator pary ...
Strona 171 - Podłączenie elektryczne; Zagrożenie pożarowe przez prze-
Instalacja *INSTALLATION* 171 Podłączenie elektryczne Piekarnik parowy jest seryjnie wyposa-żony we wtyczkę do podłączenia dogniazda ochronnego.Ustawić piekarnik parowy w taki spo-sób, żeby gniazdo było łatwo dostępne.Jeśli gniazdo nie jest swobodnie dostęp-ne, proszę się upewnić, że po stronie in-s...
Strona 172 - Potrawy testowe – gotowanie zestawu obiadowego
Informacje dla instytutów testowych 172 Potrawy testowe wg EN 60350-1 (programy gotowania na parze) Potrawa te-stowa Naczynie dogotowania Ilość [g] 1 [°C] [min] Zaopatrzenie w parę Brokuł (8.1) 1x DGGL 12 maks. 2 100 3 Rozprowadzenie pary Brokuł (8.2) 1x DGGL 20 300 2 100 3 Pojemność urz...
Strona 174 - Klasa efektywności energetycznej wg EN 60350-1; - Pomiar odbywa się w programie; wierzchnia wody stanie się widoczna.
Informacje dla instytutów testowych 174 Klasa efektywności energetycznej wg EN 60350-1 Ustalenie klasy efektywności energetycznej odbywa się wg EN 60350-1. Klasa efektywności energetycznej: A+Przy przeprowadzaniu pomiaru należy przestrzegać następujących wskazówek: - Pomiar odbywa się w programie Te...
Strona 175 - Karta produktu do piekarników dla gospodarstw domowych
Informacje dla instytutów testowych 175 Karta produktu do piekarników dla gospodarstw domowych w odniesieniu do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 65/2014 oraz roz-porządzenia nr 66/2014 MIELE Identyfikator modelu DGC 7541 HC Pro Wskaźnik efektywności energetycznej dla komory (EEI cavity ) ...
Strona 176 - Dane techniczne; Deklaracja zgodności; nazwy produktu lub numeru fabrycznego; Prawa autorskie i licencje dla modułu komunikacyjnego
Dane techniczne 176 Deklaracja zgodności Niniejszym Miele oświadcza, że ten piekarnik parowy spełnia wymagania Dyrekty-wy 2014/53/WE. Pełny tekst deklaracji zgodności WE jest dostępny pod jednym z poniższych adre-sów internetowych: - Produkty, Pobieranie, na stronie www.miele.pl- Serwis, Materiały i...
Strona 177 - Prawa autorskie i licencje
Dane techniczne 177 Prawa autorskie i licencje Do obsługi i sterowania urządzeniem Miele używa oprogramowania własnego luboprogramowania innych producentów, które nie jest objęte tzw. licencją open sour-ce. Oprogramowanie i jego elementy są chronione prawem autorskim. W związku ztym należy respektow...