Rozpakowanie urządzenia - Profi Cook PC-FW 1172 - Instrukcja obsługi - Strona 7
![Profi Cook PC-FW 1172](/img/product/thumbs/180/e8/47/e847089119eac790ab1dea8f62c9a320.webp)
Spis treści:
- Strona 3 – Übersicht der Bedienelemente
- Strona 4 – Montage des Fleischwolfes
- Strona 5 – Specjalne wskazówki bezpieczeństwa dla urządzenia; Przed wymianą akcesoriów lub części dodatkowych, które ru
- Strona 7 – Rozpakowanie urządzenia
- Strona 9 – Czyszczenie; Przed czyszczeniem urządzenia zawsze wyciągaj wtyczkę zasi; Nożyk maszynki do mielenia mięsa jest ostry! Zachodzi ryzyko; czyszczenia i montażu poszczególnych elementów.; Przechowywanie
- Strona 10 – Eliminowanie usterek i zakłóceń; Dane techniczne
- Strona 11 – Usuwanie
PC-FW1172_IM
17.12.18
44
•
Nie używaj do kruszenia twardych obiektów, takich jak kości lub
muszle.
•
Nie manipuluj przełącznikami bezpieczeństwa.
•
Używać tego urządzenia tylko do przetwarzania żywności. Nie-
uprawnione używanie do innych celów może spowodować obra-
żenia ciała.
Rozpakowanie urządzenia
1.
Wyjmij urządzenie z opakowania.
2.
Usuń wszystkie materiały opakowaniowe takie, jak folie
z tworzyw sztucznych, materiał wypełniający, opaski
zaciskowe i opakowania kartonowe.
3.
Sprawdź zawartość pod kątem brakujących części.
4.
W razie, gdy zawartość opakowania jest niepełna lub jest
zauważalnie uszkodzona nie wolno korzystać z urządze-
nia. Należy zwrócić je bezzwłocznie do sprzedawcy.
WSKAZÓWKA:
Na urządzenie mogą znajdować się kurz i pozostałości
produkcyjne. Zalecamy wyczyszczenie urządzenia zgod-
nie ze wskazówkami zawartymi w punkcie „Czyszczenie”.
Przegląd elementów obsługi /
Zakres dostawy
1 Podajnik
2 Przełącznik ON / / R (do przodu / wył. / wstecz)
3 Przełącznik funkcyjny ON / R (wł. / wstecz)
4 Silnik
5 Śruba
6 Obudowa spirali
7 Popychacz
Rysunki A - C
8 Spirala
9 Nóż
10 3 perforowane dyski (drobne, średnie, grube)
11 Wtyczka
12 Akcesorium do kiełbas
13 2-częściowa nasadka do kebbe
Użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem
Urządzenie to służy do
•
Rozdrabniania produktów.
•
Kształtowania makaronu lub ciasta przy użyciu różnych
akcesoriów.
Urządzenie jest przeznaczone do użytku w prywatnych
gospodarstwach domowych i podobnych miejscach.
Może ono być eksploatowane jedynie w sposób, jaki został
opisany w niniejszej instrukcji obsługi.
Urządzenia nie można wykorzystywać w celach komercyj-
nych.
Stosowanie do innych zastosowań jest uznawane za
niezgodne z przeznaczeniem i nieprawidłowe i może pro-
wadzić do uszkodzenia mienia i obrażeń ciała.
Producent nie odpowiada za uszkodzenia spowodowane
użytkowaniem niezgodnym z przeznaczeniem.
Wskazówki dotyczące użytkowania
•
Nie używać do kruszenia twardych obiektów, takich jak
kości czy muszle.
•
Mięso pokroić na kawałki o długości około 2,5 cm.
Sprawdzić, czy nie ma w nim kości czy ścięgien.
•
Do zgrubnego rozdrabniania mięsa użyć sitka o najwięk-
szych otworach.
•
W drugim kroku założyć sitko o mniejszych otworach.
Zależy to od tego, jak drobno ma być zmielone mięso.
•
Przed rozpoczęciem pracy sitka maszynki lekko powlec
warstwą tłuszczu roślinnego.
•
Do mielenia mięsa należy pod wylotem maszynki umie-
ścić naczynie.
•
Za pomocą przystawki „Kebbe” (13) można formować
rurki mięsne lub z ciasta.
Formowanie kiełbas
•
Można użyć zarówno prawdziwych flaków jak i sztucz-
nych osłonek.
•
Jeśli zdecydowaliśmy się na naturalne jelita, przed uży-
ciem należy je przez pewien czas namoczyć w wodzie.
•
Zawiązać węzeł na końcu flaka.
•
Nasunąć flak na przystawkę do wyrobu kiełbas.
•
Gdy kiełbaska osiągnie żądaną długość, należy ją
uchwycić palcami tuż przy przystawce i raz lub dwa razy
obrócić wokół jej osi.
•
Sprawdzić, czy mięso kiełbasy jest „luźno” nadziane w jej
flaku, gdyż podczas gotowania lub pieczenia zwiększy
swoją objętość, co może spowodować rozerwanie flaka
czy osłonki.
•
Jeśli pierwsza kiełbasa osiągnie wymaganą długość,
ścisnąć palcami kiełbasę na końcu przystawki do sporzą-
dzania kiełbas.
•
Raz lub dwa razy okręć kiełbasę wokół jej własnej osi.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
Übersicht der Bedienelemente Overzicht van de bedieningselementen • Liste des différents éléments de commande Indicación de los elementos de manejo • Elementi di comando • Overview of the Components Przegląd elementów obsługi • A kezelőelemek áttekintése Обзор деталей прибора • PC-FW1172_IM 17.12.18...
Montage des Fleischwolfes Montage van de vleesmolen • Assemblage du hachoir à viande • Montaje de la picadora de carne Montaggio del tritacarne • Assembly of the Meat Grinder • Montaż maszynki do mielenia mięsa A húsdaráló felhelyezése • Установка мясорубки • PC-FW1172_IM 17.12.18 4
PC-FW1172_IM 17.12.18 42 Instrukcja obsługi Dziękujemy za wybór naszego produktu. Mamy nadzieję, że korzystanie z urządzenia sprawi Państwu radość. Symbole użyte w tej instrukcji obsługiWażne informacje dotyczące bezpieczeństwa użytkownika są specjalnie wyróżnione. Koniecznie stosuj się do tych wska...