ładniki na farsz kibbe:; sklejając końce niewielką ilością wody.; ładniki; szczyptę imbiru i małą łyżeczkę cynamonu.; CO ROBIĆ, GDY URZĄDZENIE NIE DZIA - Moulinex ME 61013E - Instrukcja obsługi - Strona 7
![Moulinex ME 61013E](/img/product/thumbs/180/ac/53/ac5341cd4fa1c3b87f6e642ff0bd3d59.webp)
Spis treści:
- Strona 3 – ZASADY BEZPIECZE
- Strona 4 – PRZED PIERWSZYM U
- Strona 6 – cienkich K3a
- Strona 7 – ładniki na farsz kibbe:; sklejając końce niewielką ilością wody.; ładniki; szczyptę imbiru i małą łyżeczkę cynamonu.; CO ROBIĆ, GDY URZĄDZENIE NIE DZIA
- Strona 8 – cebule – 100 g masła solonego w małych kostkach – olej; Pulpeciki wo; jajka – 1 ziemniak – mąka – sól, pieprz; Pudding ziemniaczany z pieca; masła – 2 łyżki oleju – sól, pieprz; Zapiekane jab; cynamonu
Sprawdzić, czy jest podłączone.
Jeśli urządzenie w dalszym ciągu nie działa, należy skontaktować się z autoryzowanym punktem
serwisowym Moulinex (ich lista znajduje się w książce gwarancyjnej).
Bierzmy czynny udzia
ł w ochronie środowiska!
Urządzenie jest wykonane z materiałów, które mogą być poddawane ponownemu pprzetwarzaniu
lub recyklingowi.
W tym celu należy je dostarczyć do wyznaczonego punktu zbiórki odpadów lub do autoryzowanego
punktu obsługi.
Uwaga: dla przepisów, dla których wymagana jest większa moc, czas użytkowania urządzenia nie może przekraczać 20 s.
Przyk
ład przepisu (sitko ze średnimi otworami 4,7 mm A4b):
KIBBE BI LABAN (paszteciki kibbe w jogurcie)
6 osób – czas przygotowania: 1 godz. Czas odstawienia do lodówki: 1 godz.
Sk
ładniki na farsz kibbe:
600
g mięsa – 300 g bulguru (kasza) – sól
Sk
ładniki na sos:
1
kg jogurtu – 1 pęczek kolendry – 4 ząbki czosnku – 3 łyżki stołowe zagęstnika – sól, pieprz
1.
Pokroić mięso na 4 kawałki. Założyć sitko o grubości mielenia 4,7 mm. Zmielić mięso dodając kaszę bulgur.
Posolić i pozostawić farsz w chłodnym miejscu na godzinę.
2. Aby uformować paszteciki kibbe: założyć na maszynkę akcesoria do kibbe. Przepuścić farsz i formować kulki,
sklejając końce niewielką ilością wody.
3. Przygotowanie sosu: umyć pęczek kolendry, wysuszyć go ręcznikiem papierowym i oberwać listki. Obrać
czosnek i zgnieść go. Podsmażyć czosnek i kolendrę na patelni przez 1-2 minuty na małym ogniu. Odłożyć na
bok.
4. Roztrzepać jogurt z zagęstnikiem, następnie posolić i popieprzyć. Wlać całość do garnka przecedzając przez
gęste sitko. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Mieszać podczas gotowania, aby jogurt nie
przywarł.
5. Dodać czosnek i kolendrę. Gotować paszteciki przez 10 minut.
Wariant:
można również zrobić paszteciki nadziewane (mielonym mięsem z cebulą, podsmażonym wcześniej na
niewielkiej ilości oleju z kilkoma nasionami sosny jadalnej).
BRIOUATS
4 osoby – czas przygotowania: 40 min. Czas gotowania: 35 min.
Sk
ładniki
:
250
g ciasta francuskiego – 350 g wołowiny – 1 cebula – 2 jajka – papryka mielona – mielony cynamon i
imbir – pietruszka – kolendra – trybula ogrodowa – cukier – 60 g masła – oliwa z oliwek
1.
Założyć sitko o grubości mielenia 4,7 mm. Pokroić cebulę na 8 części i przepuścić przez maszynkę. Zagrzać na
patelni 4 łyżki oliwy i dodać cebulę. Zeszklić ją na wolnym ogniu bez zrumienienia. Odłożyć na bok.
2. Zmielić wołowinę. Podsmażyć ją z cebulą na małym ogniu przez 10 minut. Wyłączyć.
3. Włożyć zioła do maszynki. Następnie wrzucić je na patelnię z solą i pieprzem, dodać pół łyżeczki papryki,
szczyptę imbiru i małą łyżeczkę cynamonu.
4. Dodać dwa roztrzepane jajka, zamieszać i wyłączyć.
5. Rozwałkować cienko ciasto francuskie. Wycinać kwadraty o boku 10 cm. Posmarować masłem.
6. Nałożyć na każdy kwadrat małą łyżeczkę farszu. Zwinąć sklejając brzegi.
7. Usmażyć na gorącym oleju. Po usmażeniu zostawić je na kilka chwil na ręczniku papierowym. Posypać cukrem i
cynamonem. Podawać gorące.
Wariant:
Założyć sitko o grubości mielenia 4,7 mm. Pokroić cebulę na 8 części. Zmielić trochę mięsa, przepuścić cebulę
przez maszynkę.
Włożyć jeszcze trochę mięsa, następnie przyprawy i na końcu resztę mięsa. Roztrzepać jajka i dodać je do farszu z
solą i pieprzem, połową łyżeczki papryki, szczyptą imbiru i małą łyżeczką cynamonu. Wymieszać wszystko.
Wykonać etapy od 5 do 7.
CO ROBIĆ, GDY URZĄDZENIE NIE DZIA
ŁA PRAWIDŁOWO?
PRZETWARZANIE ZU
ŻYTEGO SPRZĘTU ELEKTRYCZNEGO I ELEKTRONICZNEGO
PRZEPISY
41
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
Dziękujemy za wybór urządzenia firmy Moulinex. A Zdejmowalna głowica mieląca A1 Aluminiowy korpus A2 Wał ślimakowy A3 Samoostrzący nóż ze stali nierdzewnej A4 Sitka A4a Sitko z małymi otworami (2,4 mm) (w zależności od modelu) bardzo drobne mielenie A4b Sitko ze średnimi otworami (4,7 mm) mielenie d...
- Po zakończeniu użytkowania, podczas czyszczenia oraz zakładania i zdejmowania akcesoriów, należy odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego. - Nie używać urządzenia, gdy nie działa ono poprawnie lub gdy zostało uszkodzone. W takim przypadku należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwi...
UWAGA: przed uruchomieniem urządzenia upewnić się, czy tarka jest prawid łowo umieszczona w uchwycie. Używać tarki zalecanej dla danego typu produktu: (*) w zależności od modelu Zalecenia, które pozwolą uzyskać dobre rezultaty: Aby uzyskać zadowalające rezultaty i uniknąć gromadzenia się produktów w...
Inne modele maszynki do mięsa Moulinex
-
Moulinex HV1 ME108832
-
Moulinex HV4 ME456139
-
Moulinex HV4 ME460132
-
Moulinex HV4 ME461132
-
Moulinex HV4 ME472832
-
Moulinex HV4 ME476132
-
Moulinex HV4 ME478138
-
Moulinex HV8 Pro ME6868
-
Moulinex ME208139
-
Moulinex ME445A38