Moulinex ME 61013E - Instrukcja obsługi - Strona 5
![Moulinex ME 61013E](/img/product/thumbs/180/ac/53/ac5341cd4fa1c3b87f6e642ff0bd3d59.webp)
Spis treści:
- Strona 3 – ZASADY BEZPIECZE
- Strona 4 – PRZED PIERWSZYM U
- Strona 6 – cienkich K3a
- Strona 7 – ładniki na farsz kibbe:; sklejając końce niewielką ilością wody.; ładniki; szczyptę imbiru i małą łyżeczkę cynamonu.; CO ROBIĆ, GDY URZĄDZENIE NIE DZIA
- Strona 8 – cebule – 100 g masła solonego w małych kostkach – olej; Pulpeciki wo; jajka – 1 ziemniak – mąka – sól, pieprz; Pudding ziemniaczany z pieca; masła – 2 łyżki oleju – sól, pieprz; Zapiekane jab; cynamonu
Zatrzymać maszynkę naciskając na „0” na przycisku uruchomienia/zatrzymania
F
.
Następnie nacisnąć na kilka sekund przycisk „Reverse”
G
, aby cofnąć znajdujące się w głowicy produkty.
Nacisnąć na „I” na przycisku uruchomienia/zatrzymania
F
, aby kontynuować mielenie.
Ważne:
należy zaczekać do całkowitego zatrzymania się urządzenia przed uruchomieniem przyciskiem uruchomienia
F lub włączeniem biegu wstecznego „Reverse”
G
.
NASADKA KEBBE (I)
Montaż (schemat 4):
Umieścić wał ślimakowy
A2
w korpusie
A1
głowicy mielącej. Umieścić końcówkę
I1
dopasowując wypust do nacięcia
w korpusie
A1.
Umieścić pierścień
I2
na końcówce, a następnie dokręcić do końca nakrętkę
A5
.
Umieścić tak zamontowaną głowicę w bloku silnika, jak pokazano na schemacie 4.
Uwaga: ten element używany jest bez sitka i noża.
NASADKA DO KIE
ŁBAS (J) (w zależności od modelu)
Ten element, dopasowujący się do głowicy mielącej, umożliwia przygotowanie wszelkiego rodzaju kiełbas zgodnie
z własnym gustem.
Montaż (schemat 5)
Umieścić wał ślimakowy
A2
w korpusie
A1
głowicy mielącej. Umieścić prowadnik
J1
dopasowując wypust do nacięcia
w korpusie
A1.
Następnie umieścić nasadkę
J2
oraz nakrętkę
A5
i zakręcić do końca. Umieścić tak zamontowaną
głowicę w bloku silnika, jak pokazano na schemacie 5.
Uwaga: ten element używany jest bez sitka i noża. Prowadnik pozwala utrzymać wa
ł w odpowiedniej pozycji
podczas pracy.
Użytkowanie:
Ważne:
ten element może być używany jedynie po uprzednim zmieleniu mięsa, dodaniu przypraw i wymieszaniu
produktów.
Po wymoczeniu jelita w ciepłej wodzie, aby stało się bardziej elastyczne, nałożyć je na nasadkę
J2
pozostawiając ok.
5 cm zapasu.
Napełnić mięsem komin korpusu
A1
głowicy
A
, uruchomić urządzenie i nacisnąć popychaczem
C
, aby produkt znalazł
się w na końcu nasadki.
Zatrzymać urządzenie.
Zawiązać na węzeł pozostały odcinek 5 cm. Nasunąć węzeł na koniec nasadki, aby nie pozostawić powietrza w jelicie.
Uruchomić ponownie urządzenie i kontynuować napełnianie mięsem. Przytrzymywać jelito w miarę, jak się napełnia.
Aby uniknąć nadmiernego napięcia jelita nie należy przygotowywać zbyt grubych kiełbas.
Uwaga: praca ta jest
łatwiejsza, jeśli wykonują ją dwie osoby: jedna osoba napełnia urządzenie mięsem, a
druga podtrzymuje nape
łniające się jelito.
Aby nadać kiełbaskom żądaną długość, należy ścisnąć i okręcić jelito.
Aby uzyskać kiełbasę wysokiej jakości, należy uważać, aby podczas napełniania jelita nie dostało się do niego
powietrze; kiełbaski powinny mieć długość od 10 do 15 cm (oddzielić kiełbaski umieszczając klips i za jego pomocą
wykonać węzeł).
SZATKOWNICA (K) (w zależności od modelu)
Montaż (schemat 6):
Przy wyłączonym silniku nachylić w prawo uchwyt do tarek
K1
i włożyć zaczepy uchwytu do otworów w bloku silnika
H
. Ustawić trzpień wychodzący z uchwytu
K1
w osi bloku silnika H. Podnieść komin uchwytu
K1
w lewo aż do oporu.
Użytkowanie:
●
Wybrać żądaną tarkę.
● Umieścić tarkę w otworze z przodu uchwytu
K1
; prawidłowo umieszczona tarka powinna dochodzić do dna uchwytu
(rys. 7)
.
● Podłączyć urządzenie do prądu.
● Nacisnąć jeden lub dwa razy na przycisk uruchomienia/zatrzymania
F
, aby zablokować tarkę
(rys. 8)
.
● Uruchomić urządzenie, a następnie włożyć produkty do komina uchwytu
K1 (rys. 9
) i popchnąć je za pomocą
popychacza
K2 (rys. 10)
.
● Aby zmienić tarkę, poczekać do momentu całkowitego zatrzymania się poprzedniej tarki, nacisnąć przez 1 sekundę
przycisk
G
„Reverse”, a tarka wysunie się automatycznie
(rys. 11)
.
39
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
Dziękujemy za wybór urządzenia firmy Moulinex. A Zdejmowalna głowica mieląca A1 Aluminiowy korpus A2 Wał ślimakowy A3 Samoostrzący nóż ze stali nierdzewnej A4 Sitka A4a Sitko z małymi otworami (2,4 mm) (w zależności od modelu) bardzo drobne mielenie A4b Sitko ze średnimi otworami (4,7 mm) mielenie d...
- Po zakończeniu użytkowania, podczas czyszczenia oraz zakładania i zdejmowania akcesoriów, należy odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego. - Nie używać urządzenia, gdy nie działa ono poprawnie lub gdy zostało uszkodzone. W takim przypadku należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwi...
UWAGA: przed uruchomieniem urządzenia upewnić się, czy tarka jest prawid łowo umieszczona w uchwycie. Używać tarki zalecanej dla danego typu produktu: (*) w zależności od modelu Zalecenia, które pozwolą uzyskać dobre rezultaty: Aby uzyskać zadowalające rezultaty i uniknąć gromadzenia się produktów w...
Inne modele maszynki do mięsa Moulinex
-
Moulinex HV1 ME108832
-
Moulinex HV4 ME456139
-
Moulinex HV4 ME460132
-
Moulinex HV4 ME461132
-
Moulinex HV4 ME472832
-
Moulinex HV4 ME476132
-
Moulinex HV4 ME478138
-
Moulinex HV8 Pro ME6868
-
Moulinex ME208139
-
Moulinex ME445A38