System bezpieczeństwa; Mi; Nigdy nie używać zamrożonego mięsa! - Gorenje MG 2500 SJW - Instrukcja obsługi - Strona 4

Gorenje MG 2500 SJW
Ładowanie instrukcji

19

Nigdy nie przekraczaj
maksymalnego czasu pracy

urządzenia 10 minut –

w przypadku

wszystkich zastosowań.

Zawsze włączaj i wyłączaj
urządzenie, naciskając wyłącznik.

Wyłącz urządzenie i wyjmij wtyczkę

z gniazdka elektrycznego przed

zdejmowaniem jakiejkolwiek części.

Nigdy nie zanurzaj części silnikowej

urządzenia w wodzie ani innym
płynie. Nie opłukuj jej pod bieżącą

w

odą.

Gdy urządzenie jest włączone, nigdy

nie wpychaj produktów do modułu
tnącego palcami lub innymi
przedmiotami (np. łopatką).W tym
celu używaj wyłącznie popychacza.

Zachowaj szczególną ostrożność
przy dotykaniu elementu tnącego,
zwłaszcza przy wyjmowaniu

go z

wału ślimakowego i podczas

czyszczenia. Ostrza są bardzo ostre!

Nigdy nie używaj akcesoriów ani
części zamiennych innych
producentów ani takich, które nie są

zalecane przez firmę Gorenje. W
przypadku użycia takich akcesoriów
lub części, gwarancja traci ważność.

Przed pierwszym użyciem dokładnie

umyj wszystkie części urządzenia
stykające się z żywnością.

Nie myj metalowych części w
zmywarce, ponieważ detergenty

stosowane w zmywarkach

spowodują przyciemnienie lub
utlenienie tych części. Instrukcje na

te

mat sposobu czyszczenia różnych

części znajdują się w części

Czyszczenie

Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.

W celu uniknięcia niebezpiecznych
sytuacji nie podłączaj tego

urządzenia do zewnętrznego

włącznika czasowego lub układu

zdalnego sterowania.

Urządzenie to oznaczono zgodnie z

europejską wytyczną 2012/19/EU o zużytych

urządzeniach elektrycznych i elektronicznych

(waste electrical and electronic equipment -

WEEE).

Wytyczna ta określa ramy

obowiązującego w całej Unii Europejskiej

odbioru i wtórnego wykorzystania starych

urządzeń.

System bezpieczeństwa

Urządzenie to jest wyposażone w jednorazowy,
szklany bezpiecznik, który odcina dopływ prądu
w przypadku uszkodzenia silnika, w celu
zapobieżenia przegrzaniu urządzenia.
System ten au

tomatycznie odcięte zasilanie do

urządzenia w przypadku przegrzania.
Jeśli urządzenie przestanie nagle uruchomione:
1. Wyciągnąć wtyczkę zasilania z gniazdka.
2. Niech urządzenie ostygnie do 60 minut
3. Włóż wtyczkę zasilania do gniazda.
4. Naciśnij przycisk, aby przełączyć się
wyłączyć urządzenie.
5. Naciśnij przycisk wyłącznika Z w dolnej
części urządzenia, aby włączyć urządzenie.

Prosimy o kontakt z Tobą dealerem
autoryzowanym centrum serwisowym, gdy
system jest włączony termostat zbyt często.

Mi

elenie mięsa – wskazówki i

ostrzeżenia

Sprawdź, czy ostrza elementu tnącego
zwrócone są na zewnątrz.

Sprawdź, czy w nacięcie tarczy mielącej
wsunięte są występy modułu tnącego.

Nigdy nie używać zamrożonego mięsa!

Nie przeładować urządzenia przez wpychanie
zbyt dużej ilości mięsa do modułu tnącego.

Potnij mięso na paski o długości 10 cm i
grubości 2 cm.

Usuń kości, chrząstki i ścięgna, na ile jest to
możliwe.

Połóż przygotowane mięso na tacy podającej.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 3 - INSTRUKCJA OBSŁUGI PL; Ważne; oraz osoby o ograniczonych

18 INSTRUKCJA OBSŁUGI PL 1. Silnik 2.a Przełącznik zasilania 2.b Funkcja cofania 2.c Wybór prędkości 3. Przycisk do zdejmowania obudowy z jednostki tnącej 4. Obudowa jednostki tnącej 5. Taca 6. Końcówka do kiełbasy 7. Tarcze do mielenia 8. Separator 9. Noże 10. Wyłącznik b...

Strona 4 - System bezpieczeństwa; Mi; Nigdy nie używać zamrożonego mięsa!

19 • Nigdy nie przekraczaj maksymalnego czasu pracy urządzenia 10 minut – w przypadku wszystkich zastosowań. • Zawsze włączaj i wyłączaj urządzenie, naciskając wyłącznik. • Wyłącz urządzenie i wyjmij wtyczkę z gniazdka elektrycznego przed zdejmowaniem jakiejkolwiek części. • Nigdy nie zanurz...

Strona 5 - Zawsze najpierw zmiel mięso.; o warzyw i ziemniaków

20 • Naciśnij wyłącznik, aby włączyć urządzenie. • Używaj popychacza, aby delikatnie wpychać mięso do modułu tnącego. • Aby przygotować befsztyk tatarski, dwukrotnie zmiel mięso, używając tarczy średnio mielącej. Robienie kiełbas – wskazówki i ostrzeżenia Zawsze najpierw zmiel mięso. • Sprawdź,...

Inne modele maszynki do mięsa Gorenje