System bezpieczeństwa; Mi; Nigdy nie używać zamrożonego mięsa! - Gorenje MG 2500 SJW - Instrukcja obsługi - Strona 4
![Gorenje MG 2500 SJW](https://cdn.manualsarea.com/instructions-6/3010_1531734386/webp/1.webp)
Spis treści:
- Strona 3 – INSTRUKCJA OBSŁUGI PL; Ważne; oraz osoby o ograniczonych
- Strona 4 – System bezpieczeństwa; Mi; Nigdy nie używać zamrożonego mięsa!
- Strona 5 – Zawsze najpierw zmiel mięso.; o warzyw i ziemniaków
- Strona 6 – Prosimy zastosować
19
•
Nigdy nie przekraczaj
maksymalnego czasu pracy
urządzenia 10 minut –
w przypadku
wszystkich zastosowań.
•
Zawsze włączaj i wyłączaj
urządzenie, naciskając wyłącznik.
•
Wyłącz urządzenie i wyjmij wtyczkę
z gniazdka elektrycznego przed
zdejmowaniem jakiejkolwiek części.
•
Nigdy nie zanurzaj części silnikowej
urządzenia w wodzie ani innym
płynie. Nie opłukuj jej pod bieżącą
w
odą.
•
Gdy urządzenie jest włączone, nigdy
nie wpychaj produktów do modułu
tnącego palcami lub innymi
przedmiotami (np. łopatką).W tym
celu używaj wyłącznie popychacza.
•
Zachowaj szczególną ostrożność
przy dotykaniu elementu tnącego,
zwłaszcza przy wyjmowaniu
go z
wału ślimakowego i podczas
czyszczenia. Ostrza są bardzo ostre!
•
Nigdy nie używaj akcesoriów ani
części zamiennych innych
producentów ani takich, które nie są
zalecane przez firmę Gorenje. W
przypadku użycia takich akcesoriów
lub części, gwarancja traci ważność.
•
Przed pierwszym użyciem dokładnie
umyj wszystkie części urządzenia
stykające się z żywnością.
•
Nie myj metalowych części w
zmywarce, ponieważ detergenty
stosowane w zmywarkach
spowodują przyciemnienie lub
utlenienie tych części. Instrukcje na
te
mat sposobu czyszczenia różnych
części znajdują się w części
Czyszczenie
•
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
•
W celu uniknięcia niebezpiecznych
sytuacji nie podłączaj tego
urządzenia do zewnętrznego
włącznika czasowego lub układu
zdalnego sterowania.
Urządzenie to oznaczono zgodnie z
europejską wytyczną 2012/19/EU o zużytych
urządzeniach elektrycznych i elektronicznych
(waste electrical and electronic equipment -
WEEE).
Wytyczna ta określa ramy
obowiązującego w całej Unii Europejskiej
odbioru i wtórnego wykorzystania starych
urządzeń.
System bezpieczeństwa
Urządzenie to jest wyposażone w jednorazowy,
szklany bezpiecznik, który odcina dopływ prądu
w przypadku uszkodzenia silnika, w celu
zapobieżenia przegrzaniu urządzenia.
System ten au
tomatycznie odcięte zasilanie do
urządzenia w przypadku przegrzania.
Jeśli urządzenie przestanie nagle uruchomione:
1. Wyciągnąć wtyczkę zasilania z gniazdka.
2. Niech urządzenie ostygnie do 60 minut
3. Włóż wtyczkę zasilania do gniazda.
4. Naciśnij przycisk, aby przełączyć się
wyłączyć urządzenie.
5. Naciśnij przycisk wyłącznika Z w dolnej
części urządzenia, aby włączyć urządzenie.
Prosimy o kontakt z Tobą dealerem
autoryzowanym centrum serwisowym, gdy
system jest włączony termostat zbyt często.
Mi
elenie mięsa – wskazówki i
ostrzeżenia
•
Sprawdź, czy ostrza elementu tnącego
zwrócone są na zewnątrz.
•
Sprawdź, czy w nacięcie tarczy mielącej
wsunięte są występy modułu tnącego.
•
Nigdy nie używać zamrożonego mięsa!
•
Nie przeładować urządzenia przez wpychanie
zbyt dużej ilości mięsa do modułu tnącego.
•
Potnij mięso na paski o długości 10 cm i
grubości 2 cm.
•
Usuń kości, chrząstki i ścięgna, na ile jest to
możliwe.
•
Połóż przygotowane mięso na tacy podającej.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
18 INSTRUKCJA OBSŁUGI PL 1. Silnik 2.a Przełącznik zasilania 2.b Funkcja cofania 2.c Wybór prędkości 3. Przycisk do zdejmowania obudowy z jednostki tnącej 4. Obudowa jednostki tnącej 5. Taca 6. Końcówka do kiełbasy 7. Tarcze do mielenia 8. Separator 9. Noże 10. Wyłącznik b...
19 • Nigdy nie przekraczaj maksymalnego czasu pracy urządzenia 10 minut – w przypadku wszystkich zastosowań. • Zawsze włączaj i wyłączaj urządzenie, naciskając wyłącznik. • Wyłącz urządzenie i wyjmij wtyczkę z gniazdka elektrycznego przed zdejmowaniem jakiejkolwiek części. • Nigdy nie zanurz...
20 • Naciśnij wyłącznik, aby włączyć urządzenie. • Używaj popychacza, aby delikatnie wpychać mięso do modułu tnącego. • Aby przygotować befsztyk tatarski, dwukrotnie zmiel mięso, używając tarczy średnio mielącej. Robienie kiełbas – wskazówki i ostrzeżenia Zawsze najpierw zmiel mięso. • Sprawdź,...
Inne modele maszynki do mięsa Gorenje
-
Gorenje MG1602W
-
Gorenje MG1800SJW
-
Gorenje MG1802SJW
-
Gorenje MG2000XE
-
Gorenje MG2502SJX