Przepisy - Bosch MFW 3520G (W) - Instrukcja obsługi - Strona 15
![Bosch MFW 3520G (W)](https://cdn.manualsarea.com/instructions-2/85182/webp/1.webp)
Spis treści:
- Strona 6 – Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem; Proszę dokładnie przeczytać instrukcję obsługi, starannie ją
- Strona 7 – Zasady bezpieczeństwa; Niebezpieczeństwo porażenia prądem i pożaru
- Strona 8 – Uwaga! Niebezpieczeństwo uszkodzenie urządzenia; „Konserwacja i codzienne czyszczenie” patrz strona 182; Serdecznie gratulujemy Państwu zakupu; Spis treści
- Strona 9 – Opis urządzenia; Korpus urządzenia; Przed pierwszym użyciem; Elementy obsługowe
- Strona 10 – Wszystkie modele; Wskaźnik pracy urządzenia; Zabezpieczenie przed; Wymiana zabieraka; Ustawienie prędkości
- Strona 11 – Zalecane prędkości; Nasadka; Funkcja biegu wstecznego; Przygotowanie; Niebezpieczeństwo zranienia!; Nasadka podstawowa; Przystawka do mielenia mięsa; Nasadka masarska
- Strona 12 – Przygotowanie nasadki do kebbe; Zastosowanie; Poniższy przykład opisuje wykorzystanie
- Strona 13 – Przystawka do tarcia
- Strona 14 – Wyciskarka do cytrusów
- Strona 15 – Przepisy
- Strona 16 – Marcepan; Porady; Przeznaczenie sitek; Przeznaczenie wkładek
- Strona 18 – Części zamienne i akcesoria
- Strona 19 – Usuwanie drobnych usterek
182
pl
Konserwacja i codzienne czyszczenie
Konserwacja i codzienne
czyszczenie
Urządzenie, wszystkie przystawki oraz
wykorzystane akcesoria muszą być dokład-
nie oczyszczone po każdym użyciu.
W
Niebezpieczeństwo porażenia
prądem!
–
Przed przystąpieniem do czyszczenia
odłączyć przewód od gniazdka
sieciowego.
–
Korpusu urządzenia nigdy nie zanurzać
w żadnych płynach ani nie myć w zmy-
warce do naczyń.
W
Niebezpieczeństwo zranienia!
Nie zbliżać rąk do ostrych noży i krawędzi
wkładek do siekania i rozdrabniania na
wiórki.
Uwaga!
–
Nie używać środków czyszczących
zawierających alkohol lub spirytus.
–
Nie należy używać ostrych, spiczastych
lub metalowych przedmiotów.
–
Nie stosować szorstkich ściereczek ani
środków do szorowania.
Na
rysunku
L
zostało pokazane, w jaki
sposób należy czyścić poszczególne
części.
■ Korpus urządzenia wytrzeć do sucha
miękką, wilgotną szmatką.
■ Użyte przystawki rozłożyć w odwrotnej
kolejności (patrz „Przygotowanie“ przy
każdej przystawce).
■ Wszystkie elementy wyposażenia
oczyścić miękką szmatką lub gąbką
z użyciem środka do mycia.
■ Wszystkie części pozostawić do
wyschnięcia.
Wskazówki:
–
Części metalowe wytrzeć bezzwłocznie
do sucha i natrzeć nieco olejem jadal-
nym w celu ochrony przed korozją.
–
Przy obróbce np. marchewki mogą
powstawać przebarwienia na elemen-
tach z tworzywa sztucznego. Można
je usunąć kilkoma kroplami oleju
jadalnego.
Przepisy
Kebbe
Wskazówka (MFW36.../MFW38...):
Przy wszystkich etapach pracy ustawić
prędkość na
2
(szybko).
Pieróg:
–
500 g baraniny, pociętej w paski
–
500 g kaszy pszennej Bulgur, wypłuka-
nej i osuszonej
–
1 mała cebula, posiekana
■ Mielić naprzemiennie baraninę i kaszę
za pomocą przystawki do mielenia
mięsa (sitko do drobnego mielenia).
■ Masę dobrze przemieszać, dodając
cebulę.
■ Mieszaninę zmielić dwukrotnie za
pomocą przystawki do mielenia mięsa.
Nadzienie:
–
400 g baraniny, pociętej w paski
–
2 średniej wielkości cebule, posiekane
–
1 łyżka stołowa oleju
–
1 łyżka stołowa mąki
–
2 łyżeczki ziela angielskiego
–
sól i pieprz
■ Zmielić baraninę za pomocą przystawki
do mielenia mięsa (sitko do drobnego
mielenia).
■ Cebulę przysmażyć na kolor
złocistobrązowy.
■ Dodać baraninę i podsmażyć.
■ Dodać pozostałe składniki.
■ Wszystko razem dusić przez około
1–2 minuty.
■ Odlać nadmiar tłuszczu.
■ Pozostawić nadzienie do ostygnięcia.
Przyrządzanie kebbe:
■ Przetworzyć mieszankę na pieróg za
pomocą nasadki do kebbe.
■ Z wytworzonej rurki masy odcinać
kawałki o długości 7,5 cm.
■ Zacisnąć koniec pieroga.
■ Niewielką ilość farszu wcisnąć do
otworu i zacisnąć drugi koniec pieroga.
■ Rozgrzać olej (około 180°C) i smażyć
pieróg przez około 6 minut, aż do osią-
gnięcia złoto-brązowego koloru.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
173 pl Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem Proszę dokładnie przeczytać instrukcję obsługi, starannie ją przechowywać i postępować zgodnie z zawartymi w niej wska - zówkami! Przekazując urządzenie innej osobie należy dołączyć niniejszą instrukcję. Niezastosowa...
174 pl Zasady bezpieczeństwa Urządzenie mogą obsługiwać osoby z ograniczonymi zdolnościami fizycznymi, sensorycznymi lub umysłowymi, a także osoby nie posia- dające wystarczającego doświadczenia i/lub wiedzy, jeśli pozostają pod nadzorem lub zostały pouczone, jak bezpiecznie obsługiwać urządze...
175 pl Zasady bezpieczeństwa Nigdy nie wkładać rąk w otwór do napełniania lub w otwór wylotowy. Nigdy nie popychać ręką produktów w otworze do napełniania. Do popychania stosować tylko dostarczony z urządzeniem popychacz! Nigdy nie czyścić gołymi rękoma ostrych noży i krawędzi przystawek do ...
Inne modele maszynki do mięsa Bosch
-
Bosch CompactPower MFW3850B
-
Bosch MFW 2500W
-
Bosch MFW 2510W
-
Bosch MFW 2514W
-
Bosch MFW 2515W
-
Bosch MFW 2517W
-
Bosch MFW 2520W
-
Bosch MFW 3540W
-
Bosch MFW 3600W
-
Bosch MFW 3612A