ARESA AR-2104 - Instrukcja obsługi - Strona 8

ARESA AR-2104
Ładowanie instrukcji

POLSKI

EKSPLOATACJA

UWAGA!

W żadnym wypadku nie należy używać kratki i noże z uszkodzoną krawędzią roboczą, skorodowane lub zanieczyszczone.

Przygotowanie do eksploatacji: Przed pierwszym użyciem maszynki do mięsa należy umyć wszystkie części maszynki do mięsa, które stykają się

z produktami, a następnie wytrzeć je do sucha.

MONTAŻ MASZYNKI DO MIĘSA

1. Trzymając komorę maszynki do mięsa włożyć ją w otwór do mocowania na obudowie i obrócić w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara,

aż do momentu blokady.

2. Naciskając przycisk blokady obracaj komorę maszynki do mięsa, aż usłyszysz kliknięcie. Teraz komora maszynki do mięsa jest bezpiecznie

przymocowana do jej korpusu. Lekko poruszyć komorę maszynki do mięsa, aby upewnić się, że jest ona dobrze przymocowana.

3. Włóż ślimaka do komory maszynki do mięsa długim końcem do środka. Lekko obracaj ślimaka, aby zamocować w obudowie maszynki do mięsa.

4. Załóż nóż na ślimaka krawędzią skierowaną na zewnątrz. Jeśli nóż jest ustawiony nieprawidłowo, mięso nie będzie mielone.

5. Ustaw dużą lub średnią kratkę w następstwie za nożem, upewnij się, że występy na komorze pokrywają się z otworami kraty.

6. Trzymając kratkę (naciskając na środku) jednym palcem, mocno dokręć nakrętkę dociskową drugą ręką. Nie dokręcaj nakrętkę zbyt mocno.

7. Z góry na szyjkę załadowczą komory maszynki do mięsa ustaw tacę zasypową i zamocuj ją.

PRZYGOTOWANIE FARSZU

Ustaw zebraną maszynkę do mięsa na twardej, płaskiej powierzchni. Przy tym upewnij się, że powietrze może swobodnie podejść do dolnej i

bocznej strony obudowy z silnikiem elektrycznym w celu zapewnienia wystarczającej wentylacji.

Podłącz maszynkę do mięsa do sieci elektrycznej. Połóż na tacę zasypową przygotowane kawałki mięsa.

Uwaga:

• Wybieraj chude mięso (bez tłuszczu). Usuń wszystkie kości, chrząstki i ścięgna.

• Pokrój mięso na kawałki o wielkości około 2cm*2cm*6cm, by swobodnie przechodziły do szyjki załadowczej.

Uwaga: Zaleca się używać dużą kratkę do wstępnego rozdrabniania mięsa. Do przygotowania niektórych potraw mięso należy przewinąć dwukrotnie.

Uwaga! Nie wolno rozdrabniać mięso mrożone.

Przełącz przycisk przełączania trybów i przycisk włączania/wyłączania w położenie „ON”. Popychaczem wolno wsuwaj kawałki mięsa do szyjki

załadowczej. Po zakończeniu pracy naciśnij przycisk włączenia/odłączenia w pozycje „OFF”, należy odłączyć maszynkę do mięsa od źródła

zasilania, a następnie ją czyścić.

PIECZENIE KIEŁBASEK/PARÓWEK

Aby przygotować maszynkę do robienia kiełbasek, należy wykonać następujące czynności:

1. Ustaw ślimak długą osią do przodu, lekko obracając go, dopóki nie zostanie ustawiony w korpusie silnika. Ustaw nóż do cięcia na ślimaka

krawędziami tnącymi na zewnątrz.. Ustaw kratkę do mielenia grubego.

2. Weź nasadkę do robienia kiełbasek i ustaw ją na osi ślimaka w taki sposób, aby zaczepy weszły w otwory.

Trzymając nasadkę mocno dokręć pierścień mocujący nie przeciągając go.

PRZYGOTOWANIE KEBBE

1. Aby przygotować maszynkę do gotowania kebbe, należy wyjąć nóż i perforowany dysk z bloku roboczego. Ustaw ślimak długą osią do przodu,

lekko obracając go, dopóki nie zostanie ustalony w obudowie silnika. Weź nasadkę do robienia kebbe i ustaw ją na osi ślimaka w taki sposób, aby

zaczepy weszły w otwory.

2. Trzymając nasadkę mocno dokręć pierścień mocujący nie przeciągając go.

3. Pokrój cylindryczne rurki, przygotuj kebbe i smaż w głębokim tłuszczu.

UWAGA: Nasadka do gotowania kebbe używana jest tylko z przygotowanym wcześniej farszem. Nie należy rozdrabniać całe kawałki mięsa z

wykorzystaniem przystawki do przygotowania kebbe.

USUWANIE ZATORÓW

Jeśli podczas pracy maszynki do mięsa mięso zacięło się wewnątrz aparatu, wyłącz maszynkę do mięsa, wciśnij przycisk włączania/odłączania

w położeniu „OFF” (silnik maszynki do mięsa powinien przerwać pracę). Przestaw przycisk trybu pracy w pozycję „R” (rewers). A następnie

przestaw przycisk włączenia/odłączenia w pozycję „R” (rewers) - ślimak zacznie się obracać w kierunku przeciwnym (rewers), i problem będzie

rozwiązany.

• Nie wyłączaj urządzenia z sieci podczas pracy.
• Nie wolno rozbierać urządzenia, jeśli jest ono podłączone do sieci. Zawsze wyłączaj urządzenie przed montażem, instalacją akcesoriów, rozbiorem i czyszczeniem.
Zawsze odłączaj urządzenie od sieci, gdy nie jest ono używane.
• Przed przystąpieniem do rozbierania urządzenia upewnij się, że jest wyłączone, odłączone od sieci i silnik całkowicie się zatrzymał.
• Nie należy dotykać ruchomych części urządzenia.
• UWAGA: Krawędzie tnące noża ostro zaostrzone. Należy zachować ostrożność przy posługiwaniu się nożem.
• Nie wkładaj metalowych lub innych przedmiotów w tacę zasypową.
• Popychać produkty do szyjki załadowczej należy wyłącznie popychaczem, dołączonym w zestawie. Zabrania się popychać produkty palcami lub innymi przedmiotami.
• Podczas pracy urządzenia nie wolno dopuścić, aby włosy, szalik lub inne przedmioty zwisały nad urządzeniem.
• Jeśli obrót ślimaka maszynki do mięsa ustał lub utrudniony, najpierw należy odłączyć urządzenie od sieci i dopiero potem wyczyścić ślimak, nóż od produktów, które
blokują ruch.
• Nie wolno włączać obroty wsteczne (rewers) nie czekając pełnego zatrzymania obrotów ślimaka. W przeciwnym razie urządzenie może zacząć wydobywać dziwny hałas,
wibracje, powstawanie iskier, co może spowodować uszkodzenie maszynki do mięsa.
• Używaj maszynki do mięsa tylko do przetwarzania produktów. Zabronione jest rozdrabnianie twardych produktów.
• Po zakończeniu pracy w maszynce do mięsa może pozostać niewielka ilość produktów, co nie jest usterką. Do pozostałości produktów może przykleić się trochę czarnego
metalowego kurzu. Nie jedz te resztki, wyrzucaj ich.
• Nie należy przeciążać maszynkę do mięsa. Przy wystąpieniu zapychania należy natychmiast wyłączyć maszynkę do mięsa i wyczyścić ślimak, nóż z resztek produktów.
• Czas ciągłej pracy maszynki do mięsa nie może przekraczać 10 minut. Rób przerwy w pracy, aby silnik ostygł.
• Jeżeli uruchomił się system zabezpieczający przed przegrzaniem silnika, nie należy włączać urządzenia, aż całkowicie ostygnie.
• Obudowa i akcesoria zawsze powinne być suche i czyste!
• Nie należy używać akcesoriów, które nie znajdują się w zestawie.
Uwaga! Podczas pierwszego włączenia z urządzenia może wydobywać się nieprzyjemny zapach spalenizny. Jest to normalne zjawisko i związane z wypaleniem fabrycznego
oleju!
UWAGA: Nieprzestrzeganie środków ostrożności może spowodować uszkodzenie urządzenia lub obrażenia ciała, porażenia prądem, zwarcia lub pożaru.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.