Strona 52 - Polski; INSTRUKCJA OBSŁUGI MALAKSERA; S P I S T R E Ś C I
Polski 423 INSTRUKCJA OBSŁUGI MALAKSERA S P I S T R E Ś C I PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA Waże zalecenia dotyczące bezpieczeństwa �����������������������������������������������������������������424 Wymagania elektryczne ����������������������������������������������������������������������������...
Strona 53 - WAŻE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA; Używając urządzeń elektrycznych, należy zawsze; istnieje zagrożenie dla życia lub możliwość; NIEBEZPIECZEŃSTWO
424 PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA WAŻE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA Używając urządzeń elektrycznych, należy zawsze przestrzegać następujących środków ostrożności: 1. Czytać uważnie wszystkie instrukcje� Niewłaściwe korzystanie z urządzenia może spowodować ob...
Strona 54 - PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Polski 425 PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA 8. Nie należy próbować otworzyć pokrywy blokującej na siłę� 9. To urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej bądź umysłowej lub nieposiadające doświadczenia i wi...
Strona 55 - Wymagania elektryczne; PROSIMY ZACHOWAĆ TĘ INSTRUKCJĘ; Utylizacja odpadów sprzętu elektrycznego; Utylizacja opakowania
426 CZĘŚCI MALAKSERA I CECHY CZĘŚCI MALAKSERA I CECHY Napięcie: 220-240 V prądu przemiennego Częstotliwość: 50-60 Hz Moc: 650 W UWAGA: Jeśli wtyczka nie pasuje do Państwa kontaktu, należy skonsultować się z wykwalifikowanym elektrykiem� Nie należy w żadnym wypadku samodzielnie zmieniać wtyczki� Nie ...
Strona 56 - CZĘŚCI MALAKSERA I CECHY; Części i akcesoria
Polski 427 CZĘŚCI MALAKSERA I CECHY CZĘŚCI MALAKSERA I CECHY Uniwersalny nóż ze stali nierdzewnej Mieszadło do ciasta Trzepaczka do jajek Mini-miska 1L i mini-nóż Podstawa z ciśnieniowego odlewu cynkowego Misa robocza 4 L Pokrywa misy z podajnikiem 3 w 1 Popychacz 3 w 1 Organizer na akcesoria Zewnęt...
Strona 58 - ZĘŚCI MALAKSERA I CECHY; Objaśnienie angielskich opisów na częściach malaksera; Elementy
Polski 429 ZĘŚCI MALAKSERA I CECHY ZĘŚCI MALAKSERA I CECHY Objaśnienie angielskich opisów na częściach malaksera Elementy Angielski opis Objaśnienie CAUTION : Do not open until blades stop UWAGA: nie otwierać aż do momentu zatrzymania noży Feed Chute Max Fill Maksymalna pojemność Max Thick Liquid Po...
Strona 60 - Czynność; Jak wybrać odpowiednie narzędzie?
Polski 431 ZĘŚCI MALAKSERA I CECHY ZĘŚCI MALAKSERA I CECHY Czynność Ustawienia Rodzaj produktu Akcesorium Siekanie Mielenie Warzywa Owoce Świeże zioła Orzechy Mięso Uniwersalny nóż ze stali nierdzewnej LUB Mini-miska z mini-nożem ze stali nierdzewnej Puree Miksowanie Pesto Sosy Ciasto biszkoptowe Ci...
Strona 62 - PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY; Przed pierwszym użyciem; Montaż misy roboczej
Polski 433 PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY ZĘŚCI MALAKSERA I CECHY Przed pierwszym użyciem Przed pierwszym użyciem malaksera należy umyć ręcznie lub w zmywarce pokrywę misy roboczej, misę roboczą, mini miskę, popychacze, tarcze oraz tarki (patrz: „Mycie i konserwacja”)� Montaż misy roboczej Wał nap...
Strona 63 - Użycie szerokiego podajnika i popychacza 3 w 1; Niebezpiecznie wirujące ostrza.; UWAGA; Montaż pokrywy misy roboczej oraz blokada zabezpieczająca
434 PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY Użycie szerokiego podajnika i popychacza 3 w 1 Przed użyciem Przed użyciem upewnić się, że misa robocza, narzędzia, pokrywa misy są prawidłowo zamontowane na podstawie malaksera (patrz „Przygotowanie malaksera do pracy”)� Niebezpi...
Strona 64 - Użycie panelu kontroli prędkości
Polski 435 PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY Średni popychacz 2 Do produktów średniej wielkości używać średniego otworu popychacza� Mały popychacz 3 Do produktów małych i smukłych używać najmniejszego otworu popychacza� Wkraplacz 4 Aby powoli dodawać oleju lub innych ...
Strona 65 - Użycie suwaka zewnętrznej regulacji grubości plastrów; UŻYCIE MALAKSERA
436 PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY Uchwyt Uchwyt 4 Jeśli używana była tarcza, zdemontować ją� Trzymając tarczę 2 palcami podnieść tarczę z trzpienia montażowego� 3 LUB: przekręcić pokrywę misy roboczej, jak pokazano na obrazku, następnie zdjąć pokrywę z misy malaksera� Przejść do kolejnych kroków ...
Strona 66 - Przygotowanie do pracy zestawu do krojenia w kostkę
Polski 437 PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY 7 Przekręcić I podnieść misę roboczą jak pokazano na obrazku� 5 Zdemontować trzpień montażowy� 6 Jeśli używany był nóż, zdemontować go zdejmując go z wału napędowego� PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY Przygotowanie do pracy zestawu do krojenia w kostkę 1 Z ...
Strona 67 - Montaż/użycie zestawu do krojenia w kostkę
438 UŻYCIE MALAKSERA Montaż/użycie zestawu do krojenia w kostkę 1 Nałożyć trzpień montażowy na wał napędowy� 2 Umieścić kratkę zestawy do krojenia w kostkę kratką do przodu oraz dopasować wypustki do rowków misy roboczej� UŻYCIE MALAKSERA 3 Przekręcić zestaw do krojenia w kostkę jak pokazano na obra...
Strona 69 - Montaż/demontaż uniwersalnego noża
440 UŻYCIE MALAKSERA UŻYCIE MALAKSERA UWAGA: Opcjonalne tarcze należy montować jedynie w misie roboczej malaksera� Montaż/demontaż uniwersalnego noża 2 Nóż docisnąć do momentu zatrzaśnięcia na właściwym miejscu� 1 Umieścić nóż na wale napędowym� 4 Zdecydowanym ruchem zdjąć nóż z wału napędowego� UWA...
Strona 70 - Montaż/demontaż misy szefa
Polski 441 UŻYCIE MALAKSERA UWAGA: Przed wyjęciem misy szefa należy zdemontować używane wcześniej tarcze oraz trzpień montażowy� Montaż/demontaż misy szefa 5 Po zakończeniu przetwarzania produktów wyjąć misę szefa z misy roboczej za pomocą 2 uchwytów na bokach misy szefa� 3 Wybraną tarczę umieścić n...
Strona 71 - Montaż/demontaż tarczy trącej, do frytek oraz do tarcia na miazgę
442 UŻYCIE MALAKSERA UŻYCIE MALAKSERA UWAGA: Tarcze i adaptery muszą być usunięte przed wyjęciem misy� Montaż/demontaż tarczy trącej, do frytek oraz do tarcia na miazgę 1 Trzpień montażowy umieścić na wale napędowym� 2 Delikatnie obracać tarczą do momentu wskoczenia na właściwe miejsce� 5 Aby wyjąć ...
Strona 72 - Montaż/demontaż tarczy tnącej na plasterki
Polski 443 UŻYCIE MALAKSERA Montaż/demontaż tarczy tnącej na plasterki 1 Tarczę umieścić na trzpieniu montażowym� 2 Delikatnie obracać tarczą do momentu wskoczenia na właściwe miejsce� 4 Aby wyjąć tarczę tnącą, zdjąć pokrywę misy roboczej, a następnie z pomocą 2 uchwytów w tarczy podnieść dwoma palc...
Strona 74 - Montaż/demontaż wyciskarki do cytrusów
Polski 445 UŻYCIE MALAKSERA Montaż/demontaż wyciskarki do cytrusów 5 Po zakończeniu wyciskania soku podnieść stożek w sita, przekręcić sito zgodnie z ruchem wskazówek zegara (patrz obrazek) oraz podnieść z misy roboczej� Zdjąć trzpień montażowy z wału napędowego� 4 Stożek wyciskarki umieścić w środk...
Strona 75 - Montaż/demontaż trzepaczki do jajek lub plastikowego mieszadła
446 MYCIE I KONSERWACJA UŻYCIE MALAKSERA Montaż/demontaż trzepaczki do jajek lub plastikowego mieszadła do ciasta 3 Po zakończeniu pracy wyjąć narzędzie z misy roboczej� 1 Trzepaczkę do jajek lub mieszadło do ciasta umieścić na wale napędowym� 2 Zdecydowanym ruchem docisnąć narzędzie do momentu zatr...
Strona 76 - MYCIE I KONSERWACJA
Polski 447 MYCIE I KONSERWACJA UWAGA: Do czyszczenia malaksera nie używać ostrych środków czyszczących ani powierzchni ściernych, ponieważ mogą one porysować misę roboczą oraz pokrywę misy roboczej� 5 Tarcze, trzpienie montażowe oraz noże przechowywać w specjalnie do tego przeznaczonym pudełku na ak...
Strona 77 - Użycie uniwersalnego noża ze stali nierdzewnej
448 WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW Rozdrabnianie świeżych warzyw i owoców: Oczyszczone i bez pestek, należy je pokroić wstępnie ręcznie, na kawałki wielkości małego jajka� Ostrze malaksera rozdrobni je dalej do pożądanej wielkości i konsystencji� Pracę należy rozpocząć wykonując na wstępie krótkie, jedn...
Strona 78 - Użycie tarczy tnącej/trącej; WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Polski 449 Pociąć produkty tak, by zmieściły się w otworze podajnika poziomo lub pionowo i upakować je tak by nie przesuwały się podczas krojenia� Dociskać z równomierną siłą� Można używać także małego otworu podajnika� Ułożyć produkty pionowo w otworze i za pomocą małego popychacza dociskać z wyczu...
Strona 79 - Wskazówki dla użytkowników
450 ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW • Aby uniknąć uszkodzeń ostrzy lub silnika, nie należy przetwarzać produktów zbyt twardych lub głęboko mrożonych, których nie można przeciąć czubkiem ostrego noża� Jeśli kawałek twardego produktu, np� marchewki, zaklin...
Strona 80 - ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW; nie
Polski 451 Malakser nie chce się włączyć/działać: • Sprawdź czy misa robocza i jej pokrywa są prawidłowo zamontowane i zablokowane, a popychacz wsunięty aż do poziomu zaznaczonego linią� • Podczas używania dużego otworu podajnika, upewnij się, że przetwarzane produkty nie przekraczają linii MAX znaj...
Strona 81 - SERWIS I GWARANCJA; Gwarancja malaksera KitchenAid
452 SERWIS I GWARANCJA Okres gwarancji: Gwarancja KitchenAid obejmuje: Gwarancja KitchenAid nie obejmuje: Europa, Bliski Wschód, Afryka: Dla modelu 5KFP1644: trzy lata pełnej gwarancji Części zamienne i koszty pracy konieczne do usunięcia defektów fabrycznych lub materiałowych. Serwis musi być wykon...