Przydatne rady i wskazówki - Electrolux ERB 40003 W1 - Instrukcja obsługi - Strona 7

Electrolux ERB 40003 W1 Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 17
Ładowanie instrukcji

Przydatne rady i wskazówki

Zwyk

ł

e odg

ł

osy pracy urz

ą

dzenia

• Podczas przet

ł

aczania czynnika ch

ł

odni-

czego przez rurki i inne elementy uk

ł

adu

ch

ł

odz

ą

cego mo

ż

e by

ć

s

ł

yszalny odg

ł

os

cichego bulgotania lub odg

ł

os przypomi-

naj

ą

cy wrzenie wody. Jest to w

ł

a

ś

ciwe.

• Gdy spr

ęż

arka jest w

łą

czona, a czynnik

ch

ł

odz

ą

cy jest pompowany, s

ł

ycha

ć

war-

kot i odg

ł

os pulsowania pochodz

ą

cy ze

spr

ęż

arki. Jest to w

ł

a

ś

ciwe.

• Rozszerzalno

ść

cieplna mo

ż

e powodo-

wa

ć

nag

ł

e odg

ł

osy p

ę

kania. Jest to natu-

ralne, niegro

ź

ne zjawisko. Jest to w

ł

a

ś

ci-

we.

• Gdy spr

ęż

arka si

ę

w

łą

cza lub wy

łą

cza, s

ł

y-

cha

ć

ciche klikni

ę

cie regulatora tempera-

tury. Jest to w

ł

a

ś

ciwe.

Wskazówki dotycz

ą

ce oszcz

ę

dzania

energii

• Nie otwiera

ć

zbyt cz

ę

sto drzwi zamra

ż

arki

i nie zostawia

ć

ich otwartych d

ł

u

ż

ej ni

ż

jest

to absolutnie konieczne.

• Je

ś

li temperatura otoczenia jest wysoka,

pokr

ę

t

ł

o regulacji temperatury jest usta-

wione w najwy

ż

szej pozycji, urz

ą

dzenie

jest w pe

ł

ni za

ł

adowane spr

ęż

arka b

ę

dzie

pracowa

ł

a bezustannie, powoduj

ą

c zbie-

ranie si

ę

szronu lub lodu na parowniku. W

takim przypadku nale

ż

y obróci

ć

pokr

ę

t

ł

o

regulacji temperatury w kierunku ni

ż

szego

ustawienia, aby umo

ż

liwi

ć

automatyczne

usuwanie szronu i jednocze

ś

nie zmniej-

szy

ć

zu

ż

ycie energii.

Wskazówki dotycz

ą

ce przechowywania

ś

wie

ż

ej

ż

ywno

ś

ci

Aby uzyska

ć

najlepsze wyniki:

• Nie przechowywa

ć

w ch

ł

odziarce prze-

chowywa

ć

ciep

ł

ej

ż

ywno

ś

ci ani paruj

ą

cych

p

ł

ynów.

• Artyku

ł

y spo

ż

ywcze nale

ż

y przykry

ć

lub

owin

ąć

, szczególnie te, które maj

ą

silny

zapach.

• Zapewni

ć

swobodny przep

ł

yw powietrza

wokó

ł

artyku

ł

ów spo

ż

ywczych.

Wskazówki dotycz

ą

ce przechowywania

ż

ywno

ś

ci

Przydatne wskazówki:
Mi

ę

so (ka

ż

dy rodzaj): zapakowa

ć

do poliety-

lenowych worków i umie

ś

ci

ć

na szklanej pó

ł

-

ce nad szuflad

ą

na warzywa.

Ze wzgl

ę

dów bezpiecze

ń

stwa mo

ż

na je

przechowywa

ć

w ten sposób najwy

ż

ej przez

jeden lub dwa dni.

Ż

ywno

ść

gotowana, potrawy na zimno itp.:

nale

ż

y je przykry

ć

i umie

ś

ci

ć

na dowolnej pó

ł

-

ce.
Owoce i warzywa: nale

ż

y je dok

ł

adnie oczy

ś

-

ci

ć

i umie

ś

ci

ć

w przeznaczonych dla nich

szufladach.
Mas

ł

o i ser: nale

ż

y je umieszcza

ć

w specjal-

nych hermetycznych pojemnikach lub zapa-
kowa

ć

w foli

ę

aluminiow

ą

lub woreczki po-

lietylenowe, aby maksymalnie ograniczy

ć

dost

ę

p powietrza.

Butelki z mlekiem: nale

ż

y za

ł

o

ż

y

ć

na nie na-

kr

ę

tki i przechowywa

ć

na pó

ł

ce na butelki na

drzwiach.
Bananów, ziemniaków, cebuli i czosnku, je

ś

li

nie s

ą

zapakowane, nie nale

ż

y przechowy-

wa

ć

w ch

ł

odziarce.

Wskazówki dotycz

ą

ce zamra

ż

ania

Aby uzyska

ć

najlepsze wyniki zamra

ż

ania,

nale

ż

y skorzysta

ć

z poni

ż

szych wa

ż

nych

wskazówek:
• Maksymaln

ą

ilo

ść

ż

ywno

ś

ci, któr

ą

mo

ż

na

zamrozi

ć

w ci

ą

gu 24 godzin, podano na

tabliczce znamionowej.

• Proces zamra

ż

ania trwa 24 godziny. W

tym czasie nie nale

ż

y wk

ł

ada

ć

do zamra-

ż

arki wi

ę

cej

ż

ywno

ś

ci przeznaczonej do

zamro

ż

enia.

• Nale

ż

y zamra

ż

a

ć

tylko artyku

ł

y spo

ż

ywcze

najwy

ż

szej jako

ś

ci,

ś

wie

ż

e i dok

ł

adnie

oczyszczone.

Ż

ywno

ść

nale

ż

y dzieli

ć

na ma

ł

e porcje, aby

móc j

ą

szybko zupe

ł

nie zamrozi

ć

, a pó-

ź

niej rozmra

ż

a

ć

tylko potrzebn

ą

ilo

ść

.

Ż

ywno

ść

nale

ż

y pakowa

ć

w foli

ę

aluminio-

w

ą

lub polietylenow

ą

zapewniaj

ą

c

ą

her-

metyczne zamkni

ę

cie.

• Nie dopuszcza

ć

do stykania si

ę

ś

wie

ż

ej,

niezamro

ż

onej

ż

ywno

ś

ci z zamro

ż

onymi

produktami, aby unikn

ąć

wzrostu tempe-

ratury produktów zamro

ż

onych.

• Produkty niskot

ł

uszczowe przechowuj

ą

si

ę

lepiej i d

ł

u

ż

ej ni

ż

o wysokiej zawarto

ś

ci

t

ł

uszczu. Sól powoduje skrócenie okresu

przechowywania

ż

ywno

ś

ci.

• Spo

ż

ywanie sorbetu bezpo

ś

rednio po wy-

j

ę

ciu z komory zamra

ż

arki mo

ż

e spowo-

dowa

ć

odmro

ż

enia skóry.

30

electrolux

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)