Electrolux ERB 40003 W1 Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Przydatne rady i wskazówki
Zwyk
ł
e odg
ł
osy pracy urz
ą
dzenia
• Podczas przet
ł
aczania czynnika ch
ł
odni-
czego przez rurki i inne elementy uk
ł
adu
ch
ł
odz
ą
cego mo
ż
e by
ć
s
ł
yszalny odg
ł
os
cichego bulgotania lub odg
ł
os przypomi-
naj
ą
cy wrzenie wody. Jest to w
ł
a
ś
ciwe.
• Gdy spr
ęż
arka jest w
łą
czona, a czynnik
ch
ł
odz
ą
cy jest pompowany, s
ł
ycha
ć
war-
kot i odg
ł
os pulsowania pochodz
ą
cy ze
spr
ęż
arki. Jest to w
ł
a
ś
ciwe.
• Rozszerzalno
ść
cieplna mo
ż
e powodo-
wa
ć
nag
ł
e odg
ł
osy p
ę
kania. Jest to natu-
ralne, niegro
ź
ne zjawisko. Jest to w
ł
a
ś
ci-
we.
• Gdy spr
ęż
arka si
ę
w
łą
cza lub wy
łą
cza, s
ł
y-
cha
ć
ciche klikni
ę
cie regulatora tempera-
tury. Jest to w
ł
a
ś
ciwe.
Wskazówki dotycz
ą
ce oszcz
ę
dzania
energii
• Nie otwiera
ć
zbyt cz
ę
sto drzwi zamra
ż
arki
i nie zostawia
ć
ich otwartych d
ł
u
ż
ej ni
ż
jest
to absolutnie konieczne.
• Je
ś
li temperatura otoczenia jest wysoka,
pokr
ę
t
ł
o regulacji temperatury jest usta-
wione w najwy
ż
szej pozycji, urz
ą
dzenie
jest w pe
ł
ni za
ł
adowane spr
ęż
arka b
ę
dzie
pracowa
ł
a bezustannie, powoduj
ą
c zbie-
ranie si
ę
szronu lub lodu na parowniku. W
takim przypadku nale
ż
y obróci
ć
pokr
ę
t
ł
o
regulacji temperatury w kierunku ni
ż
szego
ustawienia, aby umo
ż
liwi
ć
automatyczne
usuwanie szronu i jednocze
ś
nie zmniej-
szy
ć
zu
ż
ycie energii.
Wskazówki dotycz
ą
ce przechowywania
ś
wie
ż
ej
ż
ywno
ś
ci
Aby uzyska
ć
najlepsze wyniki:
• Nie przechowywa
ć
w ch
ł
odziarce prze-
chowywa
ć
ciep
ł
ej
ż
ywno
ś
ci ani paruj
ą
cych
p
ł
ynów.
• Artyku
ł
y spo
ż
ywcze nale
ż
y przykry
ć
lub
owin
ąć
, szczególnie te, które maj
ą
silny
zapach.
• Zapewni
ć
swobodny przep
ł
yw powietrza
wokó
ł
artyku
ł
ów spo
ż
ywczych.
Wskazówki dotycz
ą
ce przechowywania
ż
ywno
ś
ci
Przydatne wskazówki:
Mi
ę
so (ka
ż
dy rodzaj): zapakowa
ć
do poliety-
lenowych worków i umie
ś
ci
ć
na szklanej pó
ł
-
ce nad szuflad
ą
na warzywa.
Ze wzgl
ę
dów bezpiecze
ń
stwa mo
ż
na je
przechowywa
ć
w ten sposób najwy
ż
ej przez
jeden lub dwa dni.
Ż
ywno
ść
gotowana, potrawy na zimno itp.:
nale
ż
y je przykry
ć
i umie
ś
ci
ć
na dowolnej pó
ł
-
ce.
Owoce i warzywa: nale
ż
y je dok
ł
adnie oczy
ś
-
ci
ć
i umie
ś
ci
ć
w przeznaczonych dla nich
szufladach.
Mas
ł
o i ser: nale
ż
y je umieszcza
ć
w specjal-
nych hermetycznych pojemnikach lub zapa-
kowa
ć
w foli
ę
aluminiow
ą
lub woreczki po-
lietylenowe, aby maksymalnie ograniczy
ć
dost
ę
p powietrza.
Butelki z mlekiem: nale
ż
y za
ł
o
ż
y
ć
na nie na-
kr
ę
tki i przechowywa
ć
na pó
ł
ce na butelki na
drzwiach.
Bananów, ziemniaków, cebuli i czosnku, je
ś
li
nie s
ą
zapakowane, nie nale
ż
y przechowy-
wa
ć
w ch
ł
odziarce.
Wskazówki dotycz
ą
ce zamra
ż
ania
Aby uzyska
ć
najlepsze wyniki zamra
ż
ania,
nale
ż
y skorzysta
ć
z poni
ż
szych wa
ż
nych
wskazówek:
• Maksymaln
ą
ilo
ść
ż
ywno
ś
ci, któr
ą
mo
ż
na
zamrozi
ć
w ci
ą
gu 24 godzin, podano na
tabliczce znamionowej.
• Proces zamra
ż
ania trwa 24 godziny. W
tym czasie nie nale
ż
y wk
ł
ada
ć
do zamra-
ż
arki wi
ę
cej
ż
ywno
ś
ci przeznaczonej do
zamro
ż
enia.
• Nale
ż
y zamra
ż
a
ć
tylko artyku
ł
y spo
ż
ywcze
najwy
ż
szej jako
ś
ci,
ś
wie
ż
e i dok
ł
adnie
oczyszczone.
•
Ż
ywno
ść
nale
ż
y dzieli
ć
na ma
ł
e porcje, aby
móc j
ą
szybko zupe
ł
nie zamrozi
ć
, a pó-
ź
niej rozmra
ż
a
ć
tylko potrzebn
ą
ilo
ść
.
•
Ż
ywno
ść
nale
ż
y pakowa
ć
w foli
ę
aluminio-
w
ą
lub polietylenow
ą
zapewniaj
ą
c
ą
her-
metyczne zamkni
ę
cie.
• Nie dopuszcza
ć
do stykania si
ę
ś
wie
ż
ej,
niezamro
ż
onej
ż
ywno
ś
ci z zamro
ż
onymi
produktami, aby unikn
ąć
wzrostu tempe-
ratury produktów zamro
ż
onych.
• Produkty niskot
ł
uszczowe przechowuj
ą
si
ę
lepiej i d
ł
u
ż
ej ni
ż
o wysokiej zawarto
ś
ci
t
ł
uszczu. Sól powoduje skrócenie okresu
przechowywania
ż
ywno
ś
ci.
• Spo
ż
ywanie sorbetu bezpo
ś
rednio po wy-
j
ę
ciu z komory zamra
ż
arki mo
ż
e spowo-
dowa
ć
odmro
ż
enia skóry.
30
electrolux
Spis treści
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)