Scarlett SC-296 - Instrukcja obsługi - Strona 8

Scarlett SC-296
Ładowanie instrukcji

www.scarlett-europe.com

SC-296

16

·

Naczynia nadaj ce si do u ycia w kuchenkach mikrofalowych nale y wykorzystywa

ci le zgodnie ze wskazówkami producenta naczy .

·

Pami taj, e w mikrofalówce ywno grzeje si o wiele szybciej, ni naczynia, dlatego wyjmuj c naczynia z kuchenki zachowuj szczególn
ostro no , eby unikn oparzenia par .

·

Przed w

eniem do mikrofalówki usu z produktów lub opakowania ta my metalowe i foli .

·

W mikrofalówce nie wolno gotowa nie rozbitych jaj.

NACZ YNIA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ

UWAGA!

Przestrzegaj wskazówek umieszczonych na naczyniach oraz instrukcji producenta.

NADAJE SI

·

Szk o aroodporne

najlepszy materia naczy do u ycia w kuchence mikrofalowej.

·

Plastyk aroodporny

w takim naczyniu nie nale y gotowa jedzenie o du ej zawarto ci t uszczu lub cukru. Nie wolno u ywa szczelnie

zamkni tych pojemników.

·

Fajans i porcelana

nadaje si do u ycia w mikrofalówce, z wyj tkiem naczy pokrytych z otem lub srebrem lub posiadaj cych zdobienia

metalowe.

·

Specjalne opakowanie

(papierowe, plastykowe i in.) przeznaczone do kuchenek mikrofalowych ci le przestrzega wskazówek producenta.

NIE NADAJE SI

·

Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe odporne na dzia anie ciep a

nie nadaj si do sma enia mi sa i

dowolnych innych produktów.

·

Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.) oraz folia spo ywcza*

- od nich fale odbijaj si ; w przypadku kontaktu ze

ciankami piekarnika mog spowodowa iskrzenie i zwarcie w trakcie gotowania.

·

*

Mo na stosowa do przykrycia w jedn warstw oddzielnych cz ci ywno ci, eby unikn przegrzania i przypalania si . Nie dopuszczaj

kontaktu ze ciankami, odleg

do cianek musi wynosi nie mniej ni 2 cm.

·

Topliwe tworzywa sztuczne

nie nadaj si do u ycia w kuchence mikrofalowej.

·

Naczynia lakierowane

wskutek oddzia ywania mikrofal lakier mo e si roztopi .

·

Szk o zwyk e (w tym kszta towe i grube)

wskutek oddzia ywania wysokich temperatur mo e ulec odkszta ceniu.

·

Papier, s oma, drewno

- wskutek oddzia ywania wysokich temperatur mog si zapali .

·

Naczynia melaminowe

mog poch ania mikrofale, co powoduje p kanie lub odkszta cenie termiczne i istotnie zwi ksza czas przyrz dzenia.

JAK USTALI , CZY NADAJE SI NACZYNIE DO PRZYRZ DZENIA POTRAW W MIKROFALÓW CE?

·

cz mikrofalówk i ustaw prze cznik warunków pracy na maksymaln moc, umie testowane naczynia w kuchence razem z szklank wody

(~ 250 ml) na 1 min.

·

Naczynia, które si nadaje do przyrz dzenia potraw w mikrofalówce, b

o tej samej temperaturze, co i przed w

eniem do kuchenki, natomiast

woda si nagrzeje.

PO YTECZ NE RADY

·

W celu równomiernego nagrzewania nale y obraca

ywno w czasie przyrz dzenia.

·

Nie u ywaj naczy z w sk szyjk , butelek, poniewa mog one eksplodowa .

·

Nie u ywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów. U ywaj tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do u ycia w
mikrofalówkach.

ZANIM ZW RÓCISZ SI DO SERW ISU

·

Je li kuchenka nie w cza si , sprawd ::

Sprawno gniazdka i wyst powanie napi cia w sieci elektrycznej;

Prawid owo

nastawienia

zegara;

Szczelno

zamkni cia

drzwiczek.

ZAK ÓCENIA ODBIORU RADIOW EGO

·

Mikrofale powoduj zak ócenia odbioru telewizyjnego lub radiowego.

·

eby eliminowa zak ócenia:

Regularnie czy drzwiczki i uszczelki metalowe;

Umieszczaj odbiornik telewizyjny lub radiowy w jak najwi kszej odleg

ci od kuchenki mikrofalowej;

Obró anten w celu lepszego odbioru sygna u.

Pod cz mikrofalówk i odbiornik do ró nych linii sieci elektrycznej.

INSTALACJA

·

Upewnij si , e w kuchence nie ma materia ów opakunkowych i obcych przedmiotów.

·

Sprawd , czy w czasie transportu nie zosta y uszkodzone:

rzwiczki i uszczelki metalowe;
budowa

i

wziernik;

cianki

komory.

·

W przypadku ujawnienia jakichkolwiek usterek, nie w czaj kuchenki i zwró si do sprzedawcy lub do serwisu.

·

Ustaw kuchenk elektryczn na równej poziomej powierzchni, trwa ej na tyle, eby wytrzyma ci ar kuchenki z produktami i naczyniami.

·

Nie umieszczaj kuchenki mikrofalowej w pobli u róde ciep a.

·

Nie umieszczaj na kuchence adnych przedmiotów. Niczym nie przykrywaj otworów wentylacyjnych.

·

W celu normalnej pracy kuchenki nale y zapewni woln przestrze wentylacyjn nie mniej ni : 20 cm od góry, 10 cm ze strony tylnego panelu
oraz nie mniej ni 5 cm ze stron bocznych.

Z ASADY GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ

·

Produkty nale y k

grubsz stron bli ej brzegów talerza.

·

Przestrzegaj czasu przyrz dzenia, nastawiaj go na minimum, stopniowo zwi kszaj c w miar konieczno ci. W przypadku zbyt d ugiego
przyrz dzania produkty mog si zadymi i zapali .

·

Przykrywaj produkty zapewni to bardziej równomierne nagrzanie i zapobiegnie rozpryskiwaniu.

·

W celu bardziej równomiernego nagrzania i przy pieszenia gotowania obracaj i mieszaj produkty.

·

Okr

e/owalne talerze w odró nieniu od kwadratowych/prostok tnych równie zapewniaj bardziej równomierne nagrzanie.

PRACA

·

Pod cz kuchenk do sieci elektrycznej.

PRZERW ANIE GOTOW ANIA

·

Funkcja ta s

y do kontroli stopnia gotowo ci produktu.

·

W celu przerwania obróbki nale y otworzy drzwiczki. Po przykryciu drzwiczek proces b dzie kontynuowany.

W IELOFUNKCYJNY REGULATOR

·

y do nastawienia bie cego czasu, wyboru trybu i czasu obróbki.

·

Po ustawieniu czasu przyrz dzenia (oraz po jego up ywie), po naci ni ciu przycisku

w czaj si wewn trzne o wietlenie komory i system

wentylacji.

·

Po up ywie ustawionego czasu obróbki na wy wietlaczu ukazuje si komunikat

End

i co 3 minuty rozlega si seria sygna ów d wi kowych, póki

nie b

otwarte drzwiczki lub naci ni ty dowolny przycisk.

·

Je li chcesz przerwa obróbk , naci nij przycisk

.

USTAW IENI BIE

CEGO CZASU

·

Przy pod czeniu kuchenki do sieci elektrycznej wy wietlacz migota i pokazuje «

88:88

», za 3 sekundy wy wietla si «

-:-

», wtedy mo na

nastawia czas bie cy.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 2 - DESCRIPTION; RUS; POPIS; SCG

www.scarlett-europe.com SC-296 2 GB DESCRIPTION RUS 1. Door lock system2. Oven window 3. W aveguide mica shield (DO NOT REMOVE! )4. Shaft5. Roller ring 6. Glass tray 7. Control panel 8. Multifunction regulator 9. STOP/CANCEL button 10. GRILL/CO...

Strona 7 - INSTRUKCJA OBS UGI; RODKI BEZPIECZ E STWA

www.scarlett-europe.com SC-296 15 · , 10 . 5 30 . · . · 3 . · , OFF , . . STOP/CLEAR ( ) · . · , . · , . : , . , . · , . , , , . · , . .! · , , , . 2,5 , . · , . · , . · , . · , . · . , . . : . , . : . · . : . · . · . · , , . · . · , , , . ...

Strona 10 - JE LI DRZWICZ KI S OTWARTE, KUCHENKA NIE B DZIE DZIA; MANUAL DE UTILIZARE; DE SIGURAN

www.scarlett-europe.com SC-296 18 · Po ustawieniu blokady na wy wietlaczu uka e si OFF , i rozlegnie si sygna d wi kowy. W szystkie przyciski s zablokowane. FUNKCJA STOP/CLEAR ( STOP/REZYGNACJA ) · Funkcja ta s y do przerwania pracy kuchenki lub...

Inne modele kuchenki mikrofalowe Scarlett

Wszystkie kuchenki mikrofalowe Scarlett