Scarlett SC-1704 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Scarlett SC-1704
Ładowanie instrukcji

IM003

www.scarlett.ru

SC-1707

13

NIE NADAJE SI

Ę

Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe odporne na dzia

ł

anie ciep

ł

a

– nie nadaj

ą

si

ę

do sma

ż

enia mi

ę

sa i dowolnych

innych produktów.

Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.) oraz folia spo

ż

ywcza*

– od nich fale odbijaj

ą

si

ę

; w przypadku kontaktu ze

ś

ciankami piekarnika mog

ą

spowodowa

ć

iskrzenie i zwarcie w trakcie gotowania.

* Mo

ż

na stosowa

ć

do przykrycia w jedn

ą

warstw

ę

oddzielnych cz

ęś

ci

ż

ywno

ś

ci,

ż

eby unikn

ąć

przegrzania i przypalania si

ę

. Nie dopuszczaj kontaktu

ze

ś

ciankami, odleg

ł

o

ść

do

ś

cianek musi wynosi

ć

nie mniej ni

ż

2 cm.

Topliwe tworzywa sztuczne

– nie nadaj

ą

si

ę

do u

ż

ycia w kuchence mikrofalowej.

Naczynia lakierowane

– wskutek oddzia

ł

ywania mikrofal lakier mo

ż

e si

ę

roztopi

ć

.

Szk

ł

o zwyk

ł

e (w tym kszta

ł

towe i grube)

– wskutek oddzia

ł

ywania wysokich temperatur mo

ż

e ulec odkszta

ł

ceniu.

Papier, s

ł

oma, drewno

– wskutek oddzia

ł

ywania wysokich temperatur mog

ą

si

ę

zapali

ć

.

Naczynia melaminowe

– mog

ą

poch

ł

ania

ć

mikrofale, co powoduje p

ę

kanie lub odkszta

ł

cenie termiczne i istotnie zwi

ę

ksza czas przyrz

ą

dzenia.

JAK USTALI

Ć

, CZY NADAJE SI

Ę

NACZYNIE DO PRZYRZ

Ą

DZENIA POTRAW W MIKROFALÓWCE?

W

łą

cz mikrofalówk

ę

i ustaw prze

łą

cznik warunków pracy na maksymaln

ą

moc, umie

ść

testowane naczynia w kuchence razem z szklank

ą

wody (~

250 ml) na 1 min.

Naczynia, które si

ę

nadaje do przyrz

ą

dzenia potraw w mikrofalówce, b

ę

d

ą

o tej samej temperaturze, co i przed w

ł

o

ż

eniem do kuchenki, natomiast

woda si

ę

nagrzeje.

PO

Ż

YTECZNE RADY

W celu równomiernego nagrzewania nale

ż

y obraca

ć

ż

ywno

ść

w czasie przyrz

ą

dzenia.

Nie u

ż

ywaj naczy

ń

z w

ą

sk

ą

szyjk

ą

, butelek, poniewa

ż

mog

ą

one eksplodowa

ć

.

Nie u

ż

ywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów. U

ż

ywaj tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do u

ż

ycia w

mikrofalówkach.

ZANIM ZWRÓCISZ SI

Ę

DO SERWISU

Je

ś

li kuchenka nie w

łą

cza si

ę

, sprawd

ź

::

– Sprawno

ść

gniazdka i wyst

ę

powanie napi

ę

cia w sieci elektrycznej;

– Prawid

ł

owo

ść

nastawienia zegara;

– Szczelno

ść

zamkni

ę

cia drzwiczek.

ZAK

Ł

ÓCENIA ODBIORU RADIOWEGO

Mikrofale powoduj

ą

zak

ł

ócenia odbioru telewizyjnego lub radiowego.

Ż

eby eliminowa

ć

zak

ł

ócenia:

– Regularnie czy

ść

drzwiczki i uszczelki metalowe;

– Umieszczaj odbiornik telewizyjny lub radiowy w jak najwi

ę

kszej odleg

ł

o

ś

ci od kuchenki mikrofalowej;

– Obró

ć

anten

ę

w celu lepszego odbioru sygna

ł

u.

– Pod

łą

cz mikrofalówk

ę

i odbiornik do ró

ż

nych linii sieci elektrycznej.

INSTALACJA

Upewnij si

ę

,

ż

e w kuchence nie ma materia

ł

ów opakunkowych i obcych przedmiotów.

Sprawd

ź

, czy w czasie transportu nie zosta

ł

y uszkodzone:

– rzwiczki i uszczelki metalowe;
– budowa i wziernik;
– cianki komory.

W przypadku ujawnienia jakichkolwiek usterek, nie w

łą

czaj kuchenki i zwró

ć

si

ę

do sprzedawcy lub do serwisu.

Ustaw kuchenk

ę

elektryczn

ą

na równej poziomej powierzchni, trwa

ł

ej na tyle,

ż

eby wytrzyma

ć

ci

ęż

ar kuchenki z produktami i naczyniami.

Nie umieszczaj kuchenki mikrofalowej w pobli

ż

u

ź

róde

ł

ciep

ł

a.

Nie umieszczaj na kuchence

ż

adnych przedmiotów. Niczym nie przykrywaj otworów wentylacyjnych.

W celu normalnej pracy kuchenki nale

ż

y zapewni

ć

woln

ą

przestrze

ń

wentylacyjn

ą

nie mniej ni

ż

: 20 cm od góry, 10 cm ze strony tylnego panelu

oraz nie mniej ni

ż

5 cm ze stron bocznych.

ZASADY GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ

Nale

ż

y uk

ł

ada

ć

produkty w jedn

ą

warstw

ę

, grubsze kawa

ł

ki nale

ż

y k

ł

a

ść

bli

ż

ej brzegów.

Przestrzegaj czasu przyrz

ą

dzenia, nastawiaj go na minimum, stopniowo zwi

ę

kszaj

ą

c w miar

ę

konieczno

ś

ci. W przypadku zbyt d

ł

ugiego

przyrz

ą

dzania produkty mog

ą

si

ę

zadymi

ć

i zapali

ć

.

UWAGA:

czas przyrz

ą

dzenia mo

ż

e si

ę

zmienia

ć

w zale

ż

no

ś

ci od kszta

ł

tu, rozmiarów i umieszczenia produktów. Du

ż

e lub grube kawa

ł

ki gotuj

ą

si

ę

d

ł

u

ż

ej, natomiast drobne – szybciej.

Przykrywaj produkty specjalnymi pokrywkami lub plastykiem, uchylaj

ą

c jeden z rogów w celu wydostania si

ę

zbytniej pary. Pokrywki bardzo si

ę

grzej

ą

– nale

ż

y pos

ł

ugiwa

ć

nimi bardzo ostro

ż

nie!

W celu bardziej równomiernego nagrzania i przy

ś

pieszenia gotowania obracaj i mieszaj produkty.

Okr

ą

g

ł

e/owalne talerze w odró

ż

nieniu od kwadratowych/prostok

ą

tnych równie

ż

zapewniaj

ą

bardziej równomierne nagrzanie.

Produkty nale

ż

y rozmra

ż

a

ć

bez opakowania, w nieg

łę

bokiej podstawce lub na ruszcie do obróbki mikrofalowej, koniecznie u

ż

ywaj

ą

c talerza

obrotowego. Zamra

ż

aj

ą

c produkty, nale

ż

y nadawa

ć

im w miar

ę

mo

ż

liwo

ś

ci por

ę

czny kszta

ł

t.

Odleg

ł

o

ść

mi

ę

dzy produktami, na przyk

ł

ad, warzywami, keksami itp. musi wynosi

ć

nie mniej ni

ż

2,5 cm w celu zapewnienia równomiernej obróbki.

Nale

ż

y nak

ł

u

ć

grub

ą

skórk

ę

lub skorup

ę

,

ż

eby unikn

ąć

p

ę

kania produktu.

Rozgrzewaj tylko gotowe i sch

ł

odzone produkty, mieszaj

ą

c je.

Popcorn – nale

ż

y

ś

ci

ś

le przestrzega

ć

wskazówek producenta i nie pozostawia

ć

mikrofalówki bez opieki. Je

ś

li produkt nie jest gotowy po up

ł

ywie

w

ł

a

ś

ciwego czasu, nale

ż

y przerwa

ć

gotowanie. Zbyt d

ł

uga obróbka mo

ż

e spowodowa

ć

zapalenie si

ę

.

OSTRZE

Ż

ENIE:

Nie wolno u

ż

ywa

ć

worków z br

ą

zowego papieru w celu przyrz

ą

dzenia popcornu oraz wykorzystywa

ć

resztek ziaren. Nie wolno

umieszcza

ć

opakowania z popcornem bezpo

ś

rednio na pó

ł

misku szklanym, nale

ż

y k

ł

a

ść

go na talerz.

PRACA

Pod

łą

cz kuchenk

ę

do sieci elektrycznej.

W

ł

ó

ż

produkty do kuchenki i zamknij drzwiczki.

UWAGA

: je

ś

li drzwiczki s

ą

otwarte, kuchenka nie b

ę

dzie dzia

ł

a

ć

.

Za pomoc

ą

prze

łą

cznika ustaw tryb obróbki zgodnie z tabel

ą

.

Tryb pracy

Przeznaczenie

Poziom mocy

Low Podgrzewanie

17%

M.Low (Defrost)

Rozmra

ż

anie

33%

Med.

Omlety, pieczywo, kremy

55%

M.High Kanapki,

pizza

77%

High Pieczywo,

mi

ę

so i by, pieczone ziemniaki i inne warzywa, popcorn

ry

100%

Nastaw wy

łą

cznik czasowy na w

ł

a

ś

ciwy czas.

WY

ŁĄ

CZNIK CZASOWY

S

ł

u

ż

y do ustawienia czasu obróbki w granicach

35

minut.

Ż

eby w

łą

czy

ć

kuchenk

ę

, obró

ć

pokr

ę

t

ł

o wy

łą

cznika czasowego w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.

Obracaj

ą

c pokr

ę

t

ł

o, nastaw w

ł

a

ś

ciwy czas.

Od momentu nastawienia wy

łą

cznika czasowego kuchenka w

łą

cza si

ę

i zaczynaj

ą

dzia

ł

a

ć

o

ś

wietlenie wewn

ę

trzne i wentylacja.

Downloaded from

www.Manualslib.com

manuals search engine

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Inne modele kuchenki mikrofalowe Scarlett

Wszystkie kuchenki mikrofalowe Scarlett