Blokada rodzicielska; PORADY DOTYCZĄCE GOTOWANIA W KUCHENCE; Gotowanie z użyciem mikrofal - AEG MCD2664E-M - Instrukcja obsługi - Strona 15

AEG MCD2664E-M Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 43
Ładowanie instrukcji

51

Porady dotyczce gotowania w kuchence mikrofalowej

Blokada rodzicielska

Kuchenka wyposaona jest w zabezpieczenie, które uniemoliwia jej przypadkowe uruchomienie przez dziecko.

Po ustawieniu blokady nie mona wczy adnej funkcji kuchenki do momentu wyczenia blokady.

Przykład:

Aby ustawi blokad rodzicielsk.

1. Nacinij przycisk zatrzymania i przytrzymaj go przez 5 sekund.

Kuchenka wyemituje dwa sygnay dwikowe i zostanie wywietlony komunikat

'LOC':

Uwaga:

Aby wy



czy

blokad

rodzicielsk

, nale

y nacisn



przycisk zatrzymania i przytrzyma

go przez 5 sekund.

Kuchenka wyemituje dwa sygna

y d

wi

kowe i zostanie wy

wietlona godzina.

Nie mo

na w



czy

blokady rodzicielskiej, je

eli nie ustawiono zegara.

PORADY DOTYCZĄCE GOTOWANIA W KUCHENCE

MIKROFALOWEJ

Gotowanie z użyciem mikrofal

Aby gotowa

/rozmra

a

w kuchence mikrofalowej, energie mikrofal musz

przenikn



przez pojemnik i

ywno



.

Dlatego wa

ne jest, aby u

y

odpowiedniego naczynia.

Preferowane jest zastosowanie naczy

okr

g

ych/owalnych zamiast kwadratowych prostok

tnych, poniewa

potrawa mo

e si

przypali

w naro

nikach.

Wa

ne jest, aby obraca

, zmienia

u

o

enie lub miesza

potraw

, co zapewnia równomierne podgrzanie.

Po ugotowaniu potrawa musi zosta

pozostawiona na pewien czas, poniewa

umo

liwia to równomierne

rozproszenie ciep

a w ca

ej potrawie.

Charakterystyka potraw

Sk

ad

Potrawy zawieraj

ce du



ilo



t

uszczu lub cukru (np. pudding lub paszteciki

) wymagaj ogrzewania przez krótszy

czas. Naley zachowa ostrono, poniewa przegrzanie moe spowodowa poar.

Gsto

Gsto potraw wpywa na czas gotowania. Lekkie porowate potrawy, takie jak ciasto lub chleb, gotuj si szybciej od
cikich i gstych potraw, takie jak, piecze i zapiekanka.

Ilo

Czas gotowania naley wyduy wraz ze zwikszeniem iloci ywnoci znajdujcej si w kuchence. Na przykad:
ugotowanie czterech ziemniaków potrwa duej ni dwóch.

Wielko

Mae potrawy i mae kawaki gotuj si szybciej ni due. W celu równomiernego ugotowania wszystkie kawaki
powinny by tej samej wielkoci.

Ksztat

Potrawy o nieregularnych ksztatach, takie jak piersi z kurczaka lub udka gotuj si duej ni wiksze kawaki.
Potrawy o okrgym ksztacie gotuj si z wykorzystaniem mikrofal bardziej równomiernie ni kwadratowe.

Temperatura
potraw

Pocztkowa temperatura potraw wpywa na wymagany czas gotowania. Potrawy mroone gotuj si duej ni te
o temperaturze pokojowej. Potrawy z nadzieniem, np. pczki naley przeku, aby wypuci ciepo lub par.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)