Gotowanie z uyciem mikrofal - AEG MC1763E - Instrukcja obsługi - Strona 11

AEG MC1763E Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 41
Ładowanie instrukcji

40

Porady dotyczące gotowania w kuchence mikrofalowej

PORADY DOTYCZCE GOTOWANIA W KUCHENCE
MIKROFALOWEJ

Gotowanie z uyciem mikrofal

Aby gotować/rozmrażać w kuchence mikrofalowej, energie mikrofal muszą przeniknąć przez pojemnik

i żywność. Dlatego ważne jest, aby użyć odpowiedniego naczynia.
Preferowane jest zastosowanie naczyń okrągłych/owalnych zamiast kwadratowych prostokątnych, ponieważ
potrawa może się przypalić w narożnikach.
Ważne jest, aby obracać, zmieniać ułożenie lub mieszać potrawę, co zapewnia równomierne podgrzanie.
Po ugotowaniu potrawa musi zostać pozostawiona na pewien czas, ponieważ umożliwia to równomierne
rozproszenie ciepła w całej potrawie.

Blokada rodzicielska

Kuchenka wyposażona jest w zabezpieczenie, które uniemożliwia jej przypadkowe uruchomienie przez
dziecko. Po ustawieniu blokady nie można włączyć żadnej funkcji kuchenki do momentu wyłączenia blokady.

Przykad:

Aby ustawić blokadę rodzicielską.

1. Naciśnij przycisk zatrzymania i przytrzymaj go przez 5 sekund.

Kuchenka wyemituje dwa sygnały dźwiękowe i zostanie wyświetlony komunikat „LOC”:

Uwaga:

Aby wyłączyć blokadę rodzicielską, należy nacisnąć przycisk zatrzymania i przytrzymać go przez
5 sekund. Kuchenka wyemituje dwa sygnały dźwiękowe i zostanie wyświetlona godzina.

Nie można włączyć blokady rodzicielskiej, jeżeli nie ustawiono zegara.

Charakterystyka potraw

Skład

Potrawy zawierające dużą ilość tłuszczu lub cukru

(np. pudding lub paszteciki) wymagaj

ą

ogrzewania

przez krótszy czas. Nale

ż

y zachowa

ć

ostro

ż

no

ść

, poniewa

ż

przegrzanie mo

ż

e spowodowa

ć

po

ż

ar.

G

ę

sto

ść

G

ę

sto

ść

potraw wp

ł

ywa na czas gotowania. Lekkie porowate potrawy, takie jak ciasto lub chleb, gotuj

ą

si

ę

szybciej od ci

ęż

kich i g

ę

stych potraw, takie jak, piecze

ń

i zapiekanka.

Ilo

ść

Czas gotowania nale

ż

y wyd

ł

u

ż

y

ć

wraz ze zwi

ę

kszeniem ilo

ś

ci

ż

ywno

ś

ci znajduj

ą

cej si

ę

w kuchence.

Na przyk

ł

ad: ugotowanie czterech ziemniaków potrwa d

ł

u

ż

ej ni

ż

dwóch.

Wielko

ść

Ma

ł

e potrawy i ma

ł

e kawa

ł

ki gotuj

ą

si

ę

szybciej ni

ż

du

ż

e. W celu równomiernego ugotowania

wszystkie kawa

ł

ki powinny by

ć

tej samej wielko

ś

ci.

Kszta

ł

t

Potrawy o nieregularnych kszta

ł

tach, takie jak piersi kurze lub udka gotuj

ą

si

ę

d

ł

u

ż

ej ni

ż

wi

ę

ksze

kawa

ł

ki. Potrawy o okr

ą

g

ł

ym kszta

ł

cie gotuj

ą

si

ę

z wykorzystaniem mikrofal bardziej równomiernie ni

ż

kwadratowe.

Temperatura
potraw

Pocz

ą

tkowa temperatura potraw wp

ł

ywa na wymagany czas gotowania. Potrawy mro

ż

one gotuj

ą

si

ę

d

ł

u

ż

ej ni

ż

te o temperaturze pokojowej. Potrawy z nadzieniem, np. p

ą

czki nale

ż

y przek

ł

u

ć

, aby

wypu

ś

ci

ć

ciep

ł

o lub par

ę

.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)