Krups EA8010PE - Instrukcja obsługi - Strona 24

Krups EA8010PE
Ładowanie instrukcji

131

PL

Poni

ż

ej przedstawiamy kilka przepisów, które mog

ą

Pa

ń

stwo sami przygotowa

ć

dzi

ę

ki ekspresowi Espresseria Automatic :

Cappuccino
Do przygotowania oryginalnego cappuccino należy zachować następujące proporcje: 1/3 gorącego mleka, 1/3 kawy
1/3 mlecznej pianki

Caffè Latte
Do przygotowania tej kawy, zwanej również często Latte Macchiato, należy zachować następujące proporcje: 3/5 gorącego mleka, 1/5
kawy, 1/5 pianki mlecznej.
Do napojów na bazie mleka najlepiej używać mleka pełnotłustego lub półtłustego (z lodówki, najlepiej w temperaturze od 6 do 8°C).
Na zakończenie można kawę posypać czekoladą w proszku.

Kawa ze śmietanką
Przygotować klasyczne espresso w dużej filiżance. Dodać troszeczkę śmietanki i otrzymają Państwo kawę ze śmietanką.

Caffè Corretto*
Przygotować filiżankę espresso.
Następnie dodać do smaku 1/4 lub 1/2 kieliszka (do likieru) koniaku.
Zamiast koniaku można również wykorzystać anyżówkę, grappę, Sambuco, Kirsch lub Cointreau (zależnie od upodobań).

Likier kawowy*
W pustej butelce o objętości 0,75 litra należy wymieszać 3 filiżanki espresso, 250 g kandyzowanego cukru, 1/2 litra koniaku lub Kirschu.
Zostawić mieszankę na minimum 2 tygodnie.
Otrzymają Państwo wyśmienity likier doskonały dla amatorów kawy.

Mrożona włoska kawa
4 gałki lodów waniliowych, 2 filiżanki zimnego słodzonego espresso, 1/8 l mleka, słodka śmietanka, tarta czekolada. Wymieszać zimne
espresso z mlekiem.
Rozdzielić gałki lodów do szklanek, wlać do nich kawę i ozdobić słodką śmietanką wraz z tartą czekoladą.

Kawa po fryzyjsku*
Wlać mały kieliszek rumu do filiżanki słodzonego espresso. Ozdobić grubą warstwą słodkiej śmietany i podawać.

Flambowane espresso*
2 filiżanki espresso, 2 małe kieliszki koniaku, 2 małe łyżeczki brązowego cukru, słodka śmietana. Wlać koniak do termoodpornych
szklanek, podgrzać i flambować.
Dodać cukier, wymieszać, wlać kawę i ozdobić słodką śmietaną.

Wyśmienite espresso*
2 filiżanki espresso, 6 żółtek, 200 g cukru, 1/8 litra słodkiej śmietany, 1 mała szklaneczka likieru pomarańczowego. Ubijać żółtka z cukrem,
aż wytworzy się gęsta, spieniona masa.
Dodać zimne espresso oraz likier pomarańczowy. Następnie wmieszać bitą śmietanę. Wszystko wlać do szklanek lub filiżanek. Szklanki
włożyć do zamrażalnika.

(*: Nadużywanie alkoholu szkodzi zdrowiu.)

(1)

: w zależności od modelu

KR_EA80-81_85to168.qxp_Mise en page 1 04/05/2016 14:15 Page131

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 17 - PRZYRZĄDZANIE ESPRESSO I KAWY

URZĄDZENIE ZOSTAŁO PRZEZNACZONE WYŁĄCZNIE DO STOSOWANIA KAWY ZIARNISTEJ. Podczas parzenia pierwszej kawy, po dłuższym okresie nieużywania urządzenia lub po przeprowadzeniu czyszczeniaalbo usuwania kamienia, z dyszy pary wydostaje się trochę pary oraz wrzątku (samozasysanie). Jeśli wyloty kawy sąusta...

Strona 18 - KONSERWACJA URZĄDZENIA

125 PL Mleczna pianka Zanurzyć dyszę pary w mleku - Rys. 12.Uruchomić funkcję pary, jak podano w powyższym paragrafie.Kiedy mleko spieniło się dostatecznie - Rys. 13 -, nacisnąć ponownie na przycisk , aby zatrzymać cykl. W celu usunięcia ewentualnych pozostałości mleka na dyszy pary należy umieścić ...

Strona 19 - Program czyszczenia - ca; Program odkamieniania - ca

Płukanie układu pary:Umieścić naczynie pod dyszą pary. Nacisnąć następnie przez 3 sekundy na przycisk , aby uruchomić cykl płukania układu wytwarzania pary. Cykl zatrzyma się automatycznie po około 40 ml. Program czyszczenia - ca ł kowity czas trwania: oko ł o 13 minut. Gdy konieczne jest czyszczeni...

Inne modele ekspresy do kawy Krups

Wszystkie ekspresy do kawy Krups