Krups EA8010PE - Instrukcja obsługi - Strona 24

Spis treści:
131
PL
Poni
ż
ej przedstawiamy kilka przepisów, które mog
ą
Pa
ń
stwo sami przygotowa
ć
dzi
ę
ki ekspresowi Espresseria Automatic :
Cappuccino
Do przygotowania oryginalnego cappuccino należy zachować następujące proporcje: 1/3 gorącego mleka, 1/3 kawy
1/3 mlecznej pianki
Caffè Latte
Do przygotowania tej kawy, zwanej również często Latte Macchiato, należy zachować następujące proporcje: 3/5 gorącego mleka, 1/5
kawy, 1/5 pianki mlecznej.
Do napojów na bazie mleka najlepiej używać mleka pełnotłustego lub półtłustego (z lodówki, najlepiej w temperaturze od 6 do 8°C).
Na zakończenie można kawę posypać czekoladą w proszku.
Kawa ze śmietanką
Przygotować klasyczne espresso w dużej filiżance. Dodać troszeczkę śmietanki i otrzymają Państwo kawę ze śmietanką.
Caffè Corretto*
Przygotować filiżankę espresso.
Następnie dodać do smaku 1/4 lub 1/2 kieliszka (do likieru) koniaku.
Zamiast koniaku można również wykorzystać anyżówkę, grappę, Sambuco, Kirsch lub Cointreau (zależnie od upodobań).
Likier kawowy*
W pustej butelce o objętości 0,75 litra należy wymieszać 3 filiżanki espresso, 250 g kandyzowanego cukru, 1/2 litra koniaku lub Kirschu.
Zostawić mieszankę na minimum 2 tygodnie.
Otrzymają Państwo wyśmienity likier doskonały dla amatorów kawy.
Mrożona włoska kawa
4 gałki lodów waniliowych, 2 filiżanki zimnego słodzonego espresso, 1/8 l mleka, słodka śmietanka, tarta czekolada. Wymieszać zimne
espresso z mlekiem.
Rozdzielić gałki lodów do szklanek, wlać do nich kawę i ozdobić słodką śmietanką wraz z tartą czekoladą.
Kawa po fryzyjsku*
Wlać mały kieliszek rumu do filiżanki słodzonego espresso. Ozdobić grubą warstwą słodkiej śmietany i podawać.
Flambowane espresso*
2 filiżanki espresso, 2 małe kieliszki koniaku, 2 małe łyżeczki brązowego cukru, słodka śmietana. Wlać koniak do termoodpornych
szklanek, podgrzać i flambować.
Dodać cukier, wymieszać, wlać kawę i ozdobić słodką śmietaną.
Wyśmienite espresso*
2 filiżanki espresso, 6 żółtek, 200 g cukru, 1/8 litra słodkiej śmietany, 1 mała szklaneczka likieru pomarańczowego. Ubijać żółtka z cukrem,
aż wytworzy się gęsta, spieniona masa.
Dodać zimne espresso oraz likier pomarańczowy. Następnie wmieszać bitą śmietanę. Wszystko wlać do szklanek lub filiżanek. Szklanki
włożyć do zamrażalnika.
(*: Nadużywanie alkoholu szkodzi zdrowiu.)
(1)
: w zależności od modelu
KR_EA80-81_85to168.qxp_Mise en page 1 04/05/2016 14:15 Page131
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
URZĄDZENIE ZOSTAŁO PRZEZNACZONE WYŁĄCZNIE DO STOSOWANIA KAWY ZIARNISTEJ. Podczas parzenia pierwszej kawy, po dłuższym okresie nieużywania urządzenia lub po przeprowadzeniu czyszczeniaalbo usuwania kamienia, z dyszy pary wydostaje się trochę pary oraz wrzątku (samozasysanie). Jeśli wyloty kawy sąusta...
125 PL Mleczna pianka Zanurzyć dyszę pary w mleku - Rys. 12.Uruchomić funkcję pary, jak podano w powyższym paragrafie.Kiedy mleko spieniło się dostatecznie - Rys. 13 -, nacisnąć ponownie na przycisk , aby zatrzymać cykl. W celu usunięcia ewentualnych pozostałości mleka na dyszy pary należy umieścić ...
Płukanie układu pary:Umieścić naczynie pod dyszą pary. Nacisnąć następnie przez 3 sekundy na przycisk , aby uruchomić cykl płukania układu wytwarzania pary. Cykl zatrzyma się automatycznie po około 40 ml. Program czyszczenia - ca ł kowity czas trwania: oko ł o 13 minut. Gdy konieczne jest czyszczeni...
Inne modele ekspresy do kawy Krups
-
Krups Arabica EA811810
-
Krups Arabica Espresso (EA811010)
-
Krups EA 8050 Compact Espresseria
-
Krups EA 829810
-
Krups EA 850B
-
Krups EA8005PE Espresseria Automatic
-
Krups EA8010PE Espresseria Automatic
-
Krups EA801910 Espresseria Automatic
-
Krups EA8050PE Compact Espresseria
-
Krups EA8080PE Espresseria