WSKAZÓWKI DLA UZYSKANIA NAJLEPSZYCH; W S K A ZÓ W K I D OT YC Z ĄC E M I K S O WA N I A - KitchenAid 5KSM45AOB - Instrukcja obsługi - Strona 58

KitchenAid 5KSM45AOB

Mikser KitchenAid 5KSM45AOB – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Spis treści:

Ładowanie instrukcji

WSKAZÓWKI DLA UZYSKANIA NAJLEPSZYCH REZULTATÓW

|

329

POLSKI

WSKAZÓWKI DLA UZYSKANIA NAJLEPSZYCH

REZULTATÓW

W S K A ZÓ W K I D OT YC Z ĄC E M I K S O WA N I A

Czas miksowania

Mikser stojący KitchenAid miesza szybciej

oraz dokładniej niż większość elektrycznych

mikserów� Dlatego czas ubijania w

większości przepisów należy dostosować do

urządzenia w celu uniknięcia nadmiernego

zmęczenia składników�

Aby określić odpowiedni czas ubijania, należy

obserwować masę i używać miksera do

momentu osiągnięcia pożądanego wyglądu

opisanego w przepisie np� masa gładka i bez

grudek� W celu określenia odpowiedniej

prędkości miksera, należy zapoznać się

z rozdziałem „Prędkości miksera – wskazówki”�

Technika dodawania składników

Standardowo, przy większości ciast,

szczególnie ucieranych, stosuje się

następującą kolejność dodawania składników:
1/3 suchych składników

½ mokrych składników

1/3 suchych składników

½ mokrych składników

1/3 suchych składników
Mieszanie rozpocząć należy na najniższej

prędkości 1 i kontynuować powoli zwiększając

prędkość miksera�
Składniki należy dodawać możliwie jak

najbliżej ścianek dzieży, nie bezpośrednio na

poruszające się narzędzie� W celu ułatwienia

procesu dodawania składników zaleca się

stosowanie osłony dzieży z podajnikiem�

UWAGA:

Gdy narzędzie nie zbiera

składników z samego dna dzieży, można

to skorygować regulując jego odległość od

dna we własnym zakresie� Patrz rozdział:

“Regulacja odległości narzędzia od ścianek i

dna dzieży”�

Ciasta z gotowych mieszanek

Przygotowując ciasta z gotowych mieszanek,

za średnią prędkość należy przyjmować

ustawienie 4, za dużą – 6� Dla osiągnięcia

najlepszych rezultatów nie należy przekraczać

zalecanego czasu mieszania podanego na

opakowaniu�

Dodawanie orzechów, rodzynek lub

kandyzowanych owoców

Twarde dodatki powinny być dodawane

w ostatniej fazie przygotowania ciasta, na

prędkości 1� Konsystencja ciasta powinna

być na tyle gęsta by orzechy czy owoce nie

opadały na dno formy podczas pieczenia�

Owoce kandyzowane powinny być wcześniej

oprószone mąką, co pozwoli na lepsze ich

wmieszanie w masę�

Mieszanie składników płynnych

Mieszanka składająca się z płynnych

składników początkowo powinna być

mieszana na małej prędkości, by uniknąć

rozchlapywania� Po wstępnym wymieszaniu, w

miarę zagęszczania się masy należy stopniowo

zwiększać prędkość mieszania�

Zagniatanie ciasta drożdżowego

Narzędziem używanym do zagniatania ciasta

drożdżowego jest ZAWSZE hak� Mieszanie

i wyrabianie tego typu ciast powinno odbywać

się na prędkości 2� Zastosowanie innej

prędkości może doprowadzić do

uszkodzenia miksera�
Mikser z zamontowaną dzieżą o pojemności

4,28 L może zrealizować przepisy wymagające

nie więcej niż 900 g mąki pszennej lub 800 g

mąki pełnoziarnistej�
Mikser z zamontowaną dzieżą o pojemności

4,8 L może zrealizować przepisy wymagające

nie więcej niż 1 kg mąki pszennej lub 800 g

mąki pełnoziarnistej�

W10863290A_15_PL_v01.indd 329

3/30/16 11:48 AM

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 42 - SPIS TREŚCI

| 313 POLSKI SPIS TREŚCI CZĘŚCI MIKSERA PLANETARNEGO I JEGO CHARAKTERYSTYKA ������������������������������� 314 Części składowe miksera ����������������������������������������������������������������������������������������������������������� 314 PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA ������������������...

Strona 43 - CZĘŚCI MIKSERA PLANETARNEGO I JEGO; C Z Ę Ś C I S K Ł A D O W E M I K S E R A

314 | CZĘŚCI MIKSERA PLANETARNEGO I JEGO CHARAK TERYST YKA CZĘŚCI MIKSERA PLANETARNEGO I JEGO CHARAKTERYSTYKA C Z Ę Ś C I S K Ł A D O W E M I K S E R A * Tylko z wybranymi modelami� Jest dostępna jako część zamienna�** Konstrukcja oraz materiał wykonania dzieży zależy od modelu miksera planetarne...

Strona 45 - PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA; istnieje zagrożenie dla życia lub możliwość; NIEBEZPIECZEŃSTWO; WAŻNE ZALECENIA DOTYCZĄCE; Używając urządzeń elektrycznych, należy zawsze

316 | PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃST WA PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA Bezpieczeństwo użytkownika tego urządzenia jest dla nas najważniejsze. Dlatego w poniższej instrukcji przedstawiamy wiele istotnych informacji na ten temat.Należy czytać wszystkie zalecenia dotyczące bezpieczeństwa pracy i je ...

Inne modele miksery KitchenAid