Kenwood FHM155SI - Instrukcja obsługi - Strona 11

Robot kuchenny Kenwood FHM155SI – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 5 – bezpieczeństwo obsługi; Polski
- Strona 6 – Włączonego urządzenia nie wolno zostawiać bez nadzoru.; bezpieczeństwo użytkowania blendera; Blendera można używać wyłącznie z założoną pokrywą.
- Strona 7 – Nasadki robota; metalowa miska do mieszania; załączono w zestawie); obsługa robota
- Strona 8 – użytkowanie wagi
- Strona 9 – obsługa blendera
- Strona 14 – konserwacja i czyszczenie; serwis i punkty obsługi klienta
- Strona 16 – rozwiązywanie problemów
161
162
tabela
zalecanych
prędkości
–
robot
kuchenny
końcówka/
nasadka
funkcja
zalecana
prędkość
Czas
pracy
(w
sekundach)
maksymalna
ilość
porady
i
wskazówki
Zespół
ostrzy
Przygotowywanie
ciast
w
proszku
Maks.
15-20
1,5
kg
wagi
całkowitej
•
Ostrza
to
element
o
najbardziej
wszechstronnym
zastosowaniu
z
wszystkich
nasadek.
Długość
czasu
rozdrabniania
wpływa
na
osiąganą
konsystencję
składników
.
•
Aby
uzyskać
mniej
rozdrobnioną
konsystencję,
użyć
trybu
pracy
przerywanej.
•
Składniki
takie
jak
mięso,
chleb
czy
warzywa
należy
pokroić
w
kostkę
wielkości
ok.
2
cm.
•
Ciastka
należy
połamać
na
mniejsze
kawałki
i wsypywać
przez
podajnik
podczas
pracy
urządzenia.
•
Składników
nie
należy
miksować
zbyt
mocno.
Ciasta
–
wcieranie
tłuszczu
do
mąki
(używać
tłuszczu
schłodzonego
w
lodówce
i pokrojonego
w
kostkę
wielkości
2
cm)
Dodawanie
wody,
aby
połączyć
składniki
ciasta
Maks.
10
340
g
wagi
mąki
Siekanie
ryb
i chudego
mięsa
Pasztety
i terriny
Tryb
pracy
przerywanej
–
maks.
10-30
600
g
chudej
wołowiny
(maksymalnie)
Siekanie
warzyw
Tryb
pracy
przerywanej
5-10
500
g
Siekanie
orzechów
Maks.
30-90
200
g
Przecieranie
miękkich
owoców,
gotowanych
owoców
i warzyw
Maks.
10-30
1
kg
Przygotowywanie
sosów,
dressingów
i
dipów
Maks.
120
800
g
Ostrze
z
tarczą
maksymalnej
pojemności
Zimne
zupy
Rozpocząć
na
prędkości
minimalnej,
a
potem
zwiększyć
ją
do
maksimum
30-60
1,5
l
•
Podczas
miksowania
składników
płynnych
w
misce,
tarcza
o
największej
pojemności
musi
być
używana
z
ostrzem.
Zapobiega
to
wyciekaniu
składników
i poprawia
zdolność
siekającą
ostrza.
•
Nie
rozdrabniać
składników
gorących.
•
Nie
przekraczać
znajdującego
się
na
misce
oznaczenia
maksymalnej
dozwolonej
ilości
składników.
Koktajle
mleczne,
ciasto
naleśnikowe
15-30
1
l
Płytki – trące
Do sera, marchwi, ziemniaków i innych
składników o podobnej konsystencji.
Średnia-maks.
–
Nie
napełniać
miski
powyżej
znajdującego
się
na
niej
oznaczenia
maksymalnej
ilości
wynoszącej
1,5
l
•
Używane składniki powinny być świeże.
•
Nie kroić składników na zbyt małe kawałki.
Duży podajnik w całości wypełnić składnikami.
Zapobiega to przesuwaniu się składników na
boki podczas rozdrabniania. Można także użyć
mniejszego podajnika.
•
Używając płytki do krojenia w słupki julienne
lub płytki do frytek, składniki należy umieszczać
poziomo.
•
Podczas tarcia lub krojenia na plasterki: składniki
wkładane pionowo
9
będą krojone na krótsze
kawałki niż składniki wkładane poziomo
bk
.
•
Po skończonej pracy na płytce lub w misce
zawsze pozostaje niewielka ilość resztek.
•
Nie dopuszczać do nagromadzenia się
składników na spodniej części płytki – regularnie
ją oczyszczać.
Płytki – krojące
Do sera, marchwi, ziemniaków
, kapusty
,
ogórków
, cukinii, buraków i cebuli.
Średnia-maks.
–
Płytka – do tarcia
na bardzo drobne
wiórka
Do tarcia parmezanu
Maks.
–
Płytka – do krojenia
w bardzo cienkie
słupki (
julienne
)
Tarcza
służy
do
krojenia
ziemniaków
w
bardzo
cienkie
słupki
oraz
do
tarcia
warzyw
na
grube
wiórka
na
potrawy
szybko
smażone
na
sposób
chiński
lub
do
przybierania
potraw,
a
także
tarcia
ziemniaków
na
placki
ziemniaczane
na
sposób
szwajcarski
(rösti)
Maks.
–
Płytka – do frytek
Umożliwia
krojenie
ziemniaków
na
cienkie
frytki
oraz
składników
na
potrawy
duszone
oraz
dipy
(np.
ogórków,
jabłek,
gruszek)
Maks.
–
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
155 bezpieczeństwo obsługi l Przeczytać uważnie poniższą instrukcję i zachować na wypadek potrzeby skorzystania z niej w przyszłości. l Usunąć wszelkie materiały pakunkowe i etykiety. l Ze względów bezpieczeństwa uszkodzony przewód musi zostać wymieniony przez pracownika firmy KENWOOD lub upoważn...
156 l Włączonego urządzenia nie wolno zostawiać bez nadzoru. l Nie używać uszkodzonego urządzenia. W razie awarii oddać je do sprawdzenia lub naprawy (zob. ustęp pt. „serwis i punkty obsługi klienta”). l Nie wolno dopuszczać do zamoczenia podstawy zasilającej, przewodu sieciowego ani wtyczki. l ...
157 158 bezpieczeństwo użytkowania płytek do krojenia/tarcia l Pokrywkę zdejmować wyłącznie po całkowitym zatrzymaniu się płytki tnącej. l Dotykając płytek, należy zachować szczególną ostrożność – są bardzo ostre. l Miski nie należy przepełniać – nie przekraczać znajdującego się na niej oznaczen...
Inne modele roboty kuchenne Kenwood
-
Kenwood FP180_FP185
-
Kenwood FP479_FP481
-
Kenwood FP480_FP580
-
Kenwood FP510_FP520_FP530
-
Kenwood FP680_FP690_FP780
-
Kenwood FP730 multipro
-
Kenwood FP905_FP910_FP920_FP930_FP931
-
Kenwood FP940
-
Kenwood FPP210
-
Kenwood KM001-KM006_KM005