Kenwood FHM155SI - Instrukcja obsługi - Strona 11

Kenwood FHM155SI
Strona 1
1 Strona 1
2 Strona 2
3 Strona 3
4 Strona 4
5 Strona 5
6 Strona 6
7 Strona 7
8 Strona 8
9 Strona 9
10 Strona 10
11 Strona 11
12 Strona 12
13 Strona 13
14 Strona 14
15 Strona 15
16 Strona 16
17 Strona 17
18 Strona 18
19 Strona 19
20 Strona 20
21 Strona 21
22 Strona 22
23 Strona 23
24 Strona 24
25 Strona 25
26 Strona 26
27 Strona 27
28 Strona 28
29 Strona 29
Strona: / 29

Spis treści:

  • Strona 5 – bezpieczeństwo obsługi; Polski
  • Strona 6 – Włączonego urządzenia nie wolno zostawiać bez nadzoru.; bezpieczeństwo użytkowania blendera; Blendera można używać wyłącznie z założoną pokrywą.
  • Strona 7 – Nasadki robota; metalowa miska do mieszania; załączono w zestawie); obsługa robota
  • Strona 8 – użytkowanie wagi
  • Strona 9 – obsługa blendera
  • Strona 14 – konserwacja i czyszczenie; serwis i punkty obsługi klienta
  • Strona 16 – rozwiązywanie problemów
Ładowanie instrukcji

161

162

tabela

zalecanych

prędkości

robot

kuchenny

końcówka/

nasadka

funkcja

zalecana

prędkość

Czas

pracy

(w

sekundach)

maksymalna

ilość

porady

i

wskazówki

Zespół

ostrzy

Przygotowywanie

ciast

w

proszku

Maks.

15-20

1,5

kg

wagi

całkowitej

Ostrza

to

element

o

najbardziej

wszechstronnym

zastosowaniu

z

wszystkich

nasadek.

Długość

czasu

rozdrabniania

wpływa

na

osiąganą

konsystencję

składników

.

Aby

uzyskać

mniej

rozdrobnioną

konsystencję,

użyć

trybu

pracy

przerywanej.

Składniki

takie

jak

mięso,

chleb

czy

warzywa

należy

pokroić

w

kostkę

wielkości

ok.

2

cm.

Ciastka

należy

połamać

na

mniejsze

kawałki

i wsypywać

przez

podajnik

podczas

pracy

urządzenia.

Składników

nie

należy

miksować

zbyt

mocno.

Ciasta

wcieranie

tłuszczu

do

mąki

(używać

tłuszczu

schłodzonego

w

lodówce

i pokrojonego

w

kostkę

wielkości

2

cm)

Dodawanie

wody,

aby

połączyć

składniki

ciasta

Maks.

10

340

g

wagi

mąki

Siekanie

ryb

i chudego

mięsa

Pasztety

i terriny

Tryb

pracy

przerywanej

maks.

10-30

600

g

chudej

wołowiny

(maksymalnie)

Siekanie

warzyw

Tryb

pracy

przerywanej

5-10

500

g

Siekanie

orzechów

Maks.

30-90

200

g

Przecieranie

miękkich

owoców,

gotowanych

owoców

i warzyw

Maks.

10-30

1

kg

Przygotowywanie

sosów,

dressingów

i

dipów

Maks.

120

800

g

Ostrze

z

tarczą

maksymalnej

pojemności

Zimne

zupy

Rozpocząć

na

prędkości

minimalnej,

a

potem

zwiększyć

do

maksimum

30-60

1,5

l

Podczas

miksowania

składników

płynnych

w

misce,

tarcza

o

największej

pojemności

musi

być

używana

z

ostrzem.

Zapobiega

to

wyciekaniu

składników

i poprawia

zdolność

siekającą

ostrza.

Nie

rozdrabniać

składników

gorących.

Nie

przekraczać

znajdującego

się

na

misce

oznaczenia

maksymalnej

dozwolonej

ilości

składników.

Koktajle

mleczne,

ciasto

naleśnikowe

15-30

1

l

Płytki – trące

Do sera, marchwi, ziemniaków i innych

składników o podobnej konsystencji.

Średnia-maks.

Nie

napełniać

miski

powyżej

znajdującego

się

na

niej

oznaczenia

maksymalnej

ilości

wynoszącej

1,5

l

Używane składniki powinny być świeże.

Nie kroić składników na zbyt małe kawałki.

Duży podajnik w całości wypełnić składnikami.

Zapobiega to przesuwaniu się składników na

boki podczas rozdrabniania. Można także użyć

mniejszego podajnika.

Używając płytki do krojenia w słupki julienne

lub płytki do frytek, składniki należy umieszczać

poziomo.

Podczas tarcia lub krojenia na plasterki: składniki

wkładane pionowo

9

będą krojone na krótsze

kawałki niż składniki wkładane poziomo

bk

.

Po skończonej pracy na płytce lub w misce

zawsze pozostaje niewielka ilość resztek.

Nie dopuszczać do nagromadzenia się

składników na spodniej części płytki – regularnie

ją oczyszczać.

Płytki – krojące

Do sera, marchwi, ziemniaków

, kapusty

,

ogórków

, cukinii, buraków i cebuli.

Średnia-maks.

Płytka – do tarcia

na bardzo drobne

wiórka

Do tarcia parmezanu

Maks.

Płytka – do krojenia

w bardzo cienkie

słupki (

julienne

)

Tarcza

służy

do

krojenia

ziemniaków

w

bardzo

cienkie

słupki

oraz

do

tarcia

warzyw

na

grube

wiórka

na

potrawy

szybko

smażone

na

sposób

chiński

lub

do

przybierania

potraw,

a

także

tarcia

ziemniaków

na

placki

ziemniaczane

na

sposób

szwajcarski

(rösti)

Maks.

Płytka – do frytek

Umożliwia

krojenie

ziemniaków

na

cienkie

frytki

oraz

składników

na

potrawy

duszone

oraz

dipy

(np.

ogórków,

jabłek,

gruszek)

Maks.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 5 - bezpieczeństwo obsługi; Polski

155 bezpieczeństwo obsługi l Przeczytać uważnie poniższą instrukcję i zachować na wypadek potrzeby skorzystania z niej w przyszłości. l Usunąć wszelkie materiały pakunkowe i etykiety. l Ze względów bezpieczeństwa uszkodzony przewód musi zostać wymieniony przez pracownika firmy KENWOOD lub upoważnion...

Strona 6 - Włączonego urządzenia nie wolno zostawiać bez nadzoru.; bezpieczeństwo użytkowania blendera; Blendera można używać wyłącznie z założoną pokrywą.

156 l Włączonego urządzenia nie wolno zostawiać bez nadzoru. l Nie używać uszkodzonego urządzenia. W razie awarii oddać je do sprawdzenia lub naprawy (zob. ustęp pt. „serwis i punkty obsługi klienta”). l Nie wolno dopuszczać do zamoczenia podstawy zasilającej, przewodu sieciowego ani wtyczki. l Prze...

Strona 7 - Nasadki robota; metalowa miska do mieszania; załączono w zestawie); obsługa robota

157 158 bezpieczeństwo użytkowania płytek do krojenia/tarcia l Pokrywkę zdejmować wyłącznie po całkowitym zatrzymaniu się płytki tnącej. l Dotykając płytek, należy zachować szczególną ostrożność – są bardzo ostre. l Miski nie należy przepełniać – nie przekraczać znajdującego się na niej oznaczenia m...

Inne modele roboty kuchenne Kenwood

Wszystkie roboty kuchenne Kenwood