Kamado Joe KJ15040320 - Instrukcja obsługi - Strona 78

Kamado Joe KJ15040320
Ładowanie instrukcji

Twój grill Kamado Joe jest wykonany z wysokiej jakości materiałów, więc

ogólna pielęgnacja i konserwacja są minimalne. Najlepszą osłonę Kamado Joe

przed warunkami pogodowymi stanowi pokrywa grilla.

Czyszczenie i pielęgnacja

CZYSZCZENIE AUTOMATYCZNE

1

Dodaj węgla i rozpal grilla.

2

Zainstaluj ruszt

3

Otwórz całkowicie górne i dolne otwory wentylacyjne i pozwól, aby

temperatura wewnątrz grilla wzrosła do 260 ° C przy zamkniętej pokrywie.

4

Utrzymuj temperaturę około 260 ° C przez 15-20 minut.

5

Zamknij całkowicie dolny otwór wentylacyjny, a po kolejnych 15-20

minutach, zamknij górny otwór wentylacyjny.

Spowoduje to wypalenie niechcianych pozostałości z wnętrza grilla. Przed

ponownym użyciem, oczyść ruszt standardową szczotką do grilla. Aby usunąć

wszelkie pozostałości z ceramiki, użyj miękkiej szczotki z włosia.

Raz lub dwa razy w roku, należy przeprowadzić dokładniejsze czyszczenie

wnętrza grilla. Usuń wewnętrzne elementy i resztki popiołu lub zanieczyszczeń

zebranych między korpusem grilla a elementami wewnętrznymi. Za pomocą

plastykowej szczotki, przed wymianą elementów wewnętrznych, oczyść

wewnętrzne powierzchnie ceramiczne i usuń ręcznie lub odkurzaczem resztki z

dna grilla.

16

Przewodnik szybkiego uruchomienia

URUCHOMIENIE

1

Dodaj węgla drzewnego do paleniska i rozpal ogień w jednym lub dwóch

punktach.

2

Pozostaw pokrywę i dolny otwór wentylacyjny otwarte na 10 minut.

3

Zamknij pokrywę.

4

Rozpocznij zamykanie górnego otworu wentylacyjnego i dolnego otworu

wentylacyjnego, gdy temperatura pod pokrywą znajdzie się w zakresie 10 ° C

poniżej temperatury docelowej.

UTRZYMYWANIE TEMPERATURY

Aby obniżyć temperaturę, zmniejsz przepływ powietrza przez ruszt, zamykając

otwory wentylacyjne. I odwrotnie, aby zwiększyć temperaturę, otwórz otwory

wentylacyjne. Dostosowania otworów wentylacyjnych nie dają natychmiastowych

efektów - odczekaj 10-15 minut, aby nastąpiła zmiana wentylacji. Twój ceramiczny

Kamado Joe dobrze zatrzymuje ciepło, jednak pełne nagrzanie może zająć trochę

czasu. Poczekaj 20-40 minut od rozpalenia, aby ustabilizować temperaturę przed

rozpoczęciem pieczenia.

SCHŁADZANIE

1

Po zakończeniu grillowania, zamknij całkowicie dolny otwór wentylacyjny.

2

Gdy temperatura spadnie poniżej 205 ° C, zamknij górny otwór wentylacyjny

prawie całkowicie, ale zostaw małe otwarcie.

3

Nie przykrywaj grilla, dopóki pokrywa nie będzie chłodna w dotyku

ABY ZMNIEJSZYĆ TEMPERATURĘ, ZAMKNIJ OTWORY WENTYLACYJNE. ABY

PODNIEŚĆ TEMPERATURĘ, OTWÓRZ OTWORY WENTYLACYJNE.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Inne modele grille Kamado Joe

Wszystkie grille Kamado Joe