Kamado Joe KJ15040320 - Instrukcja obsługi - Strona 78

Twój grill Kamado Joe jest wykonany z wysokiej jakości materiałów, więc
ogólna pielęgnacja i konserwacja są minimalne. Najlepszą osłonę Kamado Joe
przed warunkami pogodowymi stanowi pokrywa grilla.
Czyszczenie i pielęgnacja
CZYSZCZENIE AUTOMATYCZNE
1
Dodaj węgla i rozpal grilla.
2
Zainstaluj ruszt
3
Otwórz całkowicie górne i dolne otwory wentylacyjne i pozwól, aby
temperatura wewnątrz grilla wzrosła do 260 ° C przy zamkniętej pokrywie.
4
Utrzymuj temperaturę około 260 ° C przez 15-20 minut.
5
Zamknij całkowicie dolny otwór wentylacyjny, a po kolejnych 15-20
minutach, zamknij górny otwór wentylacyjny.
Spowoduje to wypalenie niechcianych pozostałości z wnętrza grilla. Przed
ponownym użyciem, oczyść ruszt standardową szczotką do grilla. Aby usunąć
wszelkie pozostałości z ceramiki, użyj miękkiej szczotki z włosia.
Raz lub dwa razy w roku, należy przeprowadzić dokładniejsze czyszczenie
wnętrza grilla. Usuń wewnętrzne elementy i resztki popiołu lub zanieczyszczeń
zebranych między korpusem grilla a elementami wewnętrznymi. Za pomocą
plastykowej szczotki, przed wymianą elementów wewnętrznych, oczyść
wewnętrzne powierzchnie ceramiczne i usuń ręcznie lub odkurzaczem resztki z
dna grilla.
16
Przewodnik szybkiego uruchomienia
URUCHOMIENIE
1
Dodaj węgla drzewnego do paleniska i rozpal ogień w jednym lub dwóch
punktach.
2
Pozostaw pokrywę i dolny otwór wentylacyjny otwarte na 10 minut.
3
Zamknij pokrywę.
4
Rozpocznij zamykanie górnego otworu wentylacyjnego i dolnego otworu
wentylacyjnego, gdy temperatura pod pokrywą znajdzie się w zakresie 10 ° C
poniżej temperatury docelowej.
UTRZYMYWANIE TEMPERATURY
Aby obniżyć temperaturę, zmniejsz przepływ powietrza przez ruszt, zamykając
otwory wentylacyjne. I odwrotnie, aby zwiększyć temperaturę, otwórz otwory
wentylacyjne. Dostosowania otworów wentylacyjnych nie dają natychmiastowych
efektów - odczekaj 10-15 minut, aby nastąpiła zmiana wentylacji. Twój ceramiczny
Kamado Joe dobrze zatrzymuje ciepło, jednak pełne nagrzanie może zająć trochę
czasu. Poczekaj 20-40 minut od rozpalenia, aby ustabilizować temperaturę przed
rozpoczęciem pieczenia.
SCHŁADZANIE
1
Po zakończeniu grillowania, zamknij całkowicie dolny otwór wentylacyjny.
2
Gdy temperatura spadnie poniżej 205 ° C, zamknij górny otwór wentylacyjny
prawie całkowicie, ale zostaw małe otwarcie.
3
Nie przykrywaj grilla, dopóki pokrywa nie będzie chłodna w dotyku
ABY ZMNIEJSZYĆ TEMPERATURĘ, ZAMKNIJ OTWORY WENTYLACYJNE. ABY
PODNIEŚĆ TEMPERATURĘ, OTWÓRZ OTWORY WENTYLACYJNE.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Inne modele grille Kamado Joe
-
Kamado Joe BJ24RH
-
Kamado Joe BJ24RHC
-
Kamado Joe KJ15040721
-
Kamado Joe KJ15040921
-
Kamado Joe KJ15042822
-
Kamado Joe KJ15042922
-
Kamado Joe KJ15043022
-
Kamado Joe KJ15043122
-
Kamado Joe KJ15043222
-
Kamado Joe KJ23NRHC