Hotpoint-Ariston FK 1039E.20 X/HA - Instrukcja obsługi - Strona 10

Hotpoint-Ariston FK 1039E.20 X/HA

Piekarnik Hotpoint-Ariston FK 1039E.20 X/HA – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

68

PL

Możliwe jest dostosowanie czasu trwania pieczenia
do własnych upodobań i zmienienie go, przed
rozpoczęciem pieczenia, o ±5-20 minut w zależności
od wybranego programu. Zmiana czasu trwania
pieczenia jest również możliwa już po rozpoczęciu
pieczenia. Jeśli jednak zmiana temperatury zostanie
przeprowadzona przed uruchomieniem programu,
zostanie ona zapisana i ponownie zaproponowana
przy następnym korzystaniu z danego programu.
Jeśli temperatura wewnątrz piekarnika jest wyższa
do temperatury zaproponowanej dla wybranego
programu, na wyświetlaczu TEMPERATURA pojawi
się napis “Hot”, a rozpoczęcie pieczenia nie będzie
możliwe; należy odczekać aż piekarnik ochłodzi się.

!

Po zakończeniu fazy pieczenia, piec wydaje sygnał

dźwiękowy.

!

Prosimy nie otwierać drzwiczek piekarnika, aby

uniknąć nieprawidłowości w pomiarze czasu i
temperatury pieczenia.

Program

WOŁOWINA

Tę funkcję należy wykorzystywać do pieczenia
cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny. Włożyć produkt do
zimnego piekarnika. Ewentualnie można je też
wkładać do nagrzanego piekarnika.

Program

FILET RYBNY

Funkcja ta jest odpowiednia do pieczenia małych i
średnich filetów. Wkładać rybę do zimnego
piekarnika.

Program

CHLEB

Wykorzystywać tę funkcję do pieczenia chleba. Dla
uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy
dokładne stosowanie się do poniższych wskazówek:
• postępować zgodnie z przepisem;
• nie przekraczać

maksymalnego ciężaru ciasta

na brytfannie;

pamiętać o wlaniu 50 g (0,5 dl) zimnej wody

na brytfannę na poziomie 5

;

• ciasto powinno wyrastać w temperaturze

pokojowej przez 1 godzinę lub 1,5 godziny, w
zależności od temperatury otoczenia, praktycznie
aż do podwojenia swojej objętości.

Przepis na CHLEB :

1 brytfanna na maks. 1000 g ciasta, niska półka
2 brytfanny o maks. wadze 1000 g, niska i środkowa
półka

Przepis na 1000 g ciasta : 600 g mąki, 360 g wody,
11 g soli, 25 g świeżych drożdży (lub 2 torebki
drożdży w proszku)
Wykonanie:
• Wymieszać mąkę z solą w dużym naczyniu.
• Rozpuścić drożdże w lekko ciepłej wodzie (około

35 stopni).

• Zrobić dołek w mące.
• Wlać drożdże rozprowadzone w wodzie.
• Wyrabiać aż do uzyskania jednorodnego, lekko

kleistego ciasta, ugniatając je dłonią i zagniatając
przez 10 minut.

• Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć

przeźroczystą folią po to aby powierzchnia ciasta
nie wyschła. Włożyć miskę do piekarnika
włączonego ręcznie na NISKA TEMPERATURA -
40°C i pozostawić do wyrośnięcia na około 1
godzinę (ciasto powinno powiększyć się
dwukrotnie).

• Podzielić kulę na kilka bochenków.
• Umieścić je na brytfannie wyłożonej papierem do

pieczenia.

• Oprószyć bochenki mąką.
• Wykonać nacięcia na bochenkach.
• Włożyć produkt do zimnego piekarnika.
• Włączyć pieczenie

CHLEB

• Po zakończeniu pieczenia pozostawić bochenki na

ruszcie aż do ich całkowitego wystygnięcia.

Program

CIASTA

Ta funkcja jest idealna do pieczenia ciast, zarówno
na bazie drożdży naturalnych, jak i proszku do
pieczenia oraz bez tych składników. Wkładać
produkty do zimnego piekarnika. Ewentualnie można
je też wkładać do nagrzanego piekarnika.

Program

TARTY

Ta funkcja jest idealna dla wszystkich przepisów na
tarty (które zwykle wymagają dobrego upieczenia od
spodu). Włożyć produkt do zimnego piekarnika.
Ewentualnie można je też wkładać do nagrzanego
piekarnika.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 3 - PIEKARNIK; Spis treści; Instrukcja obsługi

PL 61 PIEKARNIK Spis treści Instalacja, 62-63 UstawianiePodłączenie do sieci elektrycznejTabliczka znamionowa Opis urządzenia, 64 Widok ogólnyPanel sterowania Uruchomienie i użytkowanie, 65-66 Blokada elementów sterującychUstawianie zegaraUstawienie minutnikaWłączanie piekarnikaChowany uchwytPrzywra...

Strona 4 - Ustawianie; Instalacja

62 PL ! Należy zachować niniejszą instrukcję, aby móc z niej skorzystać w dowolnej chwili. W raziesprzedaży, odstąpienia lub przeprowadzki należyupewnić się, czy instrukcja zostaje przekazana wrazz urządzeniem, aby nowy właściciel urządzenia mógłz niej korzystać. ! Należy uważnie przeczytać instrukc...

Strona 5 - Podłączenie do sieci elektrycznej

PL 63 Podłączenie do sieci elektrycznej ! Piekarniki wyposażone w trójbiegunowy przewód zasilający dostosowane są do funkcjonowania naprąd zmienny, przy napięciu i częstotliwościwskazanych na tabliczce znamionowej umieszczonejna urządzeniu ( patrz poniżej ). Montaż przewodu zasilającego 1. Otworzyć ...

Inne modele piekarniki Hotpoint-Ariston

Wszystkie piekarniki Hotpoint-Ariston