Gorenje FDK24DW - Instrukcja obsługi - Strona 13

Spis treści:
33
przycisk "+" lub "
–". Po 5 sekundach wyświetlacz
powróci do wyświetlania czasu.
8. Jeżeli podczas procesu suszenia dwukrotnie
przyciśnie się przycisk "Start/Reset", wówczas
samo działanie jak i wykonywanie wszystkich
funkcji zostanie chwilowo przerwane. Po
ponownym przyciśnięciu przycisku "Start/Reset"
działanie będzie kontynuowane w sposób,
wybrany przed zatrzymaniem działania.
9. Jeżeli w jakimkolwiek trybie działania przyciśnie
się przycisk "Start/Reset" i go przytrzyma na
ponad 3 sekundy, działanie zatrzyma się i
wszystkie ustawienia zostaną anulowane.
Suszarka spożywcza powróci do stanu gotowości.
10. W stanie gotowości można po przyciśnięciu
przycisku "Start/Reset" bezpośrednio uruchomić
zaprogramowany fabrycznie cykl suszenia (czas:
10 godzin, temperatura: 70 °C)
.
W zależności od
potrzeby można zmienić zarówno czas suszenia
jak i
temperaturę.
11. Przyciski funkcyjne: patrz Rysunek 3.
12. Gdy upłynie nastawiony czas, w pierwszej
kolejności przestanie działać grzałka. Wentylator
będzie działał jeszcze przez 10 sekund, a
następnie słychać będzie 20 sygnałów
dźwiękowych (co sekundę jeden). Wyświetlacz
powróci do stanu gotowości; ukazane będą
fabryczne ustawienia czasu i temperatury.
Uwaga: Zadbać należy, żeby podstawa z
wentylatorem podczas działania była zawsze na
swoim miejscu. Jeżeli nie ma czasu, aby całą
żywność wysuszyć w ciągu jednego dnia,
suszenie należy kontynuować następnego dnia. W
takim wypadku jedzenie należy włożyć do
odpowiedniego opakowania lub foliowej torebki i
wstawić do zamrażarki.
13. Urządzenie należy odłączyć z sieci
elektrycznej.
Uwaga: Zaleca się użyć przynajmniej 3 sit,
niezależnie od tego, czy na wszystkich będzie
żywność czy też nie.
WSKAZÓWKI
:
· Suszarka spożywcza wyposażona jest w pięć
dopas
owanych do siebie sit. Posiada również
zabezpieczenie przed przegrzaniem. W podstawie
urządzenia znajdują się grzałki, silnik, wentylator
oraz termostat.
· Sita posiadają szczeliny, które umożliwiają
cyrkulację powietrza.
· Powietrze, ogrzane kontrolowaną temperaturą,
krąży od podstawy suszarki spożywczej poprzez
każde spośród pięciu sit, a następnie przez
pokrywę, przez którą odprowadza wilgoć z
żywności.
· Czas suszenia może się zmieniać w zależności
od wilgotności żywności oraz powietrza. Suszarki
spożywczej należy używać w pomieszczeniu, w
którym nie ma kurzu, posiada dobrą wentylację,
jest ciepłe i suche. Ważne jest również wietrzenie
pomieszczenia.
· Owoce i warzywa, wysuszone w niniejszej
suszarce spożywczej, będą wyglądały inaczej
niż suche owoce i warzywa ze sklepów ze
zdrową żywnością czy supermarketów.
Spowodowane jest to tym, że w posiadanej
suszarce spożywczej nie stosuje się
konserwantów i sztucznych barwników oraz że
pozostają jedynie naturalne składniki.
Notowanie stopnia wilgotności na podstawie
ciężaru żywności przed i po określonych cyklach
suszenia może pomóc przy ulepszaniu techniki
suszenia w przyszłości.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
SUSZENIA:
Czas suszenia wstępnie przygotowanej żywności
zmienia się w zależności od następujących
czynników:
1)
grub
ości kawałków lub plastrów,
2)
ilości sit, używanych w procesie suszenia,
3)
ilości suszonej żywności,
4)
wilgoci lub wilgotności otoczenia,
5)
indywidualnych
wymagań,
dotyczących
suszenia poszczególnych rodzajów żywności.
Zalecamy, co następuje:
Co godzinę należy sprawdzić, jak przebiega
proces suszenia.
Jeżeli zauważy się, że suszenie jest
nierównomierne należy obrócić i/lub zamienić
kolejność sit.
Na
paczce z żywnością należy zapisać
zawartość,
datę
oraz
ciężar
przed
suszeniem.
Aby doskonalić proces suszenia,
korz
ystną
będzie
również
informacja,
dotycząca czasu suszenia.
Najlepsze rezultaty w przypadku suszenia
żywności osiąga się, wstępnie przygotowując
żywność.
Prawidłowe przechowywanie żywności po
wysuszeniu
pomoże zapewnić, aby żywność
pozostała w dobrym stanie i zachowała
substancje odżywcze.
PRZECHOWYWANIE
Żywność należy przechowywać po jej
ochłodzeniu.
Żywność pozostanie dłużej świeża, jeżeli
będzie przechowywana w chłodnym, suchym
i ciemnym pomieszczeniu.
Z naczynia bądź opakowania z suszoną
żywnością należy wycisnąć całe powietrze,
na ile to jest możliwe, oraz szczelnie je
zamknąć.
Optymalna temperatura przechowywania
suszonej żywności to 15 °C lub mniej.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
30 INSTRUKCJA OBSŁUGI PL 1. Panel sterowania 2. Podstawa 3. Dolne sito 4. Regulowane sita 5. Pokrywa 6. Zamknięcie PODŁĄCZENIE Sprawd zić należy żądane napięcie sieciowe, podane na urządzeniu. Przed użytkowaniem należy odwinąć i wyprostować przewód przyłączeniowy (kabel). PRZED PIERWSZY...
31 inny sposób. 14. Uszkodzony przewód przyłączeniowy może wymienić jedynie producent lub upoważniony serwis naprawczy czy też inna fachowo wyszkolona osoba, ponieważ tego rodzaju zabiegi mogą grozić niebezpieczeństwem. 15. Suszarkę spożywczą może naprawiać jedynie odpowiednio wyszkolony fachowiec,...
32 PRZED PIERWSZYM UŻYTKOWANIEM: Czyszczenie: Przed pierwszym użytkowaniem urządzenia, należy przetrzeć wszystkie jego części składowe. Pięć sit należy wyczyścić lekką wilgotną ściereczką. W razie potrzeby zastosować środek myjący. Nigdy nie myć podstawy w zmywarce. Nigdy nie należy jej też zanurza...
Inne modele odwadniacze żywności Gorenje
-
Gorenje FDK 24 DW ( KYS-336B)
-
Gorenje FDK500GCW