Gorenje BM910WII - Instrukcja obsługi - Strona 25

Gorenje BM910WII

Wypiekacz chleba Gorenje BM910WII – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

143

ZAPISYWA

NIE W PAMIĘCI

Jeżeli podczas programu pieczenia chleba nastąpi chwilowa przerwa w dostawie energii elektrycznej,
program automatycznie zostanie wznowiony po upływie 10 minut, nawet jeżeli nie zostanie
przy

ciśnięty przycisk “

START/ STOP

”. Jeżeli przerwa w dostawie energii elektrycznej będzie trwała

dłużej niż 10 minut, wybrany program nie zostanie zachowany w pamięci. W takim wypadku należy
usunąć wszystkie składniki z formy do pieczenia chleba, włożyć do niej nowe składniki i ponownie
włączyć wypiekacz do chleba. Jeżeli przerwa w dostawie energii nastąpi jeszcze zanim chleb zacznie
wyrastać, wystarczy jedynie ponownie przycisnąć przycisk “

START/ STOP

”, a program od razu się

rozpocznie.

TEMPERATURA POKOJOWA

Wypiekacz do chleba działa normalnie w szerokim zakresie temperatur otoczenia, może jednak dojść
do różnicy w związku z wielkością bochenka, jeżeli pieczenie przebiega w bardzo ciepłym lub bardzo
chłodnym pomieszczeniu. Zaleca się, aby temperatura pokojowa wynosiła od 15 ˚C do 34

˚C.

O

STRZEŻENIE NA WYŚWIETLACZU:

1.

Jeżeli po przyciśnięciu przycisku “

START/ STOP

” na wyświetlaczu ukaże się napis “

H HH

”, w

pomieszczeniu panuje zbyt wysoka temperatura.

W takim przypadku należy zatrzymać program,

otworzyć pokrywę i odczekać od 10 do 20 minut, aż urządzenie się ochłodzi.

2.

Jeżeli po przyciśnięciu przycisku “

START/STOP

” na wyświetlaczu ukaże się napis “

LLL

” (za

wyjątkiem programu Pieczenie), temperatura w urządzeniu jest zbyt niska (5 sygnałów
dźwiękowych). W takim przypadku należy otworzyć pokrywę i odczekać od 10 do 20 minut, aż
urządzenie ogrzeje się do temperatury pokojowej.

3.

Jeżeli po przyciśnięciu przycisku “

START/STOP

” na wyświetlaczu ukaże się napis “

E E0

” lub “

E

E1

”, oznacza to, że czujnik temperatury nie działa prawidłowo. W takim wypadku należy zwrócić

się do autoryzowanego serwisu w celu sprawdzenia czujnika temperatury.

PROCEDURA PIECZENIA CHLEBA

1.

Formę na chleb należy umieścić we właściwym miejscu, obrócić w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara tak, aby zaskoczyła we właściwej pozycji. Łopatkę mieszającą należy
zamocować na wale obrotowym. Łopatkę zaleca się wcześniej posmarować margaryną, odporną
na działanie wysokich temperatur, aby nie przywierało do niej ciasto, o wiele łatwiej będzie też
łopatkę można wyciągnąć z upieczonego chleba.

2.

Składniki należy włożyć do formy do pieczenia chleba. Dokładnie należy przestrzegać podanej w
przepisie kolejności. Zazwyczaj najpierw należy wlać wodę lub inny płyn, następnie dodać cukier,
sól i mąkę, a dopiero na samym końcu drożdże lub proszek do pieczenia.


水 或 液体

干 的 配 料

酵 母 或 苏 打

Ye a st o r so d a

Dr y in g re d ie n ts

Wa te r o r liq u id

Ostrzeżenie:

największa dopuszczalna ilość mąki lub drożdży podana jest w przepisie.


3.

Na wierzchu kupki mąki należy palcem zrobić niewielkie wgłębienie, włożyć w nie drożdże i
uważać, aby nie zetknęły się z wodą ani solą.

drożdże lub proszek do pieczenia

duche składniki (mąka, cukier…)

woda lub inny płyn

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Inne modele wypiekacze chleba Gorenje