OPIS PANELU STERUJĄCEGO; Wybór programu - Gorenje BM1200BK - Instrukcja obsługi - Strona 5

Gorenje BM1200BK

Spis treści:

Ładowanie instrukcji

60

OPIS PANELU STERUJĄCEGO

(

Wygląd wyświetlacza może ulec zmianie bez uprzedniego ostrzeżenia.

)


Start/stop

Użycie tego przycisku uruchamia lub wyłącza wybrany program pieczenia.
Program pieczenia należy uruchomić, używając przycisku “

START/STOP

”. Słychać będzie krótki

sygnał dźwiękowy, po czym dwukropek na wyświetlaczu zacznie pulsować i nastąpi uruchomienie
programu. Po uruchomieniu programu przestaną działać wszystkie przyciski za wyjątkiem przycisku

START/STOP

.

Chcąc przerwać działanie programu, należy przycisnąć przycisk “

START/STOP

” (przytrzymać należy

go na czas około 3 sekund). Zatrzymanie programu zasygnalizowane zostanie przez dłuższy sygnał
dźwiękowy.

Wybór programu

W menu (menu) należy wybrać żądany program pieczenia. Każde naciśnięcie, któremu towarzyszy
krótki sygnał dźwiękowy, oznacza zmianę programu pieczenia. Następujące po sobie naciśnięcia
przycisku spowodują, że na wyświetlaczu LCD wyświetli się 12 dostępnych programów pieczenia.
Wybrać należy żądany program. Funkcje wszystkich programów zostały przedstawione poniżej.

1. Podstawowy

: Do wypieku białego chleba i chleba sitkowego, składającego się z mąki pszennej

lub żytniej. Chleb jest zwarty i chrupiący. Kolor skórki chleba można dowolnie wybierać, używając
do tego przycisku

“COLOR”.

2. Francuski

: Do wypiek

u lekkiego chleba z mąki zwykłej typu 400. Chleb francuski wymaga

szczególnego zgrania czasu i temperatury, aby był wspaniale chrupiący i z ładnie zapieczoną
skórką. Program ten nie nadaje się do przygotowywania wypieków, zawierających masło,
margarynę lub mleko.

3.

Pełnoziarnisty

: Chleb pełnoziarnisty to chleb kwaśny, przygotowany z określonej ilości mąki

pełnoziarnistej (50 % lub więcej). Chleb z mąki pełnoziarnistej ma większą wartość odżywczą,
ponieważ mąka pochodzi z przemiału całego ziarna pszenicy (włącznie z otrębami i kiełkami).
Używając mąki pszennej z pełnego przemiału, otrzymuje się chleb, który ma kolor od brązowego
do ciemno brązowego (jeżeli został upieczony tylko z mąki pełnoziarnistej), a chleb jest bardziej
smaczny i zdrowy niż biały chleb (mimo tego że „stracone” substancje odżywcze są ponownie
dodawane do białej mąki).

4. Szybki

: Nieodpowiednia są tu funkcje wielkość bochenka i opóźnienie czasowe. Wyrabianie,

wyrastanie i pieczenie bochenka przebiega w czasie krótszym, niż w programie podstawowym.
Chleb, pieczony przy użyciu tego programu, jest zwykle mniejszy i ma bardziej zwartą strukturę.

5.

Słodki

: Ustawienia te przeznaczone są do pieczenia chleba z dużą ilością cukru, tłuszczu i

białka, wszystko to powoduje dodatkowe rumienienie się skórki. Dzięki dłuższej fazie wyrastania
chleb będzie lżejszy i wyższy.

6. Super szybki:

Nieodpowiednia jest tu funkcja opóźnienie czasowe. Wyrabianie, wyrastanie i

pieczenie bochenka przebiega w bardzo krótkim czasie. Chleb jest zwykle mniejszy i bardziej
porowaty niż chleb, upieczony za pomocą programu “QUICK”.

7.

Bezglutenowy

: Składniki chleba bezglutenowego są wyjątkowe. Ponieważ należy on do grupy

chlebów kwaśnych, masa chlebowa jest o wiele rzadsza. Ważne jest również, aby masy
bezglutenowej za

bardzo nie mieszać i nie wyrabiać. W programie przewidziane jest tylko jedno

1. Oznaczenie wybranego programu
2.

Czas pieczenia dla poszczególnych
programów

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 5 - OPIS PANELU STERUJĄCEGO; Wybór programu

60 OPIS PANELU STERUJĄCEGO ( Wygląd wyświetlacza może ulec zmianie bez uprzedniego ostrzeżenia. ) Start/stop Użycie tego przycisku uruchamia lub wyłącza wybrany program pieczenia. Program pieczenia należy uruchomić, używając przycisku “ START/STOP ”. Słychać będzie krótki sygnał dźwiękowy, po ...

Strona 7 - SPOSÓB PIECZENIA CHLEBA

62 UTRZYMYWANIE CIEPŁA Chleb można automatycznie przetrzymywać w cieple przez okres 1 godziny po zakończeniu pieczenia. Jeżeli chleb, w czasie przetrzymywania go w cieple, zamierza się wyjąć z urządzenia, należy najpierw wyłączyć program, przyciskając przycisk START/STOP. PAMIĘĆ Jeżeli podczas progr...

Strona 8 - Czyszczenie i przechowywanie:

63 3. Woda lub inny rodzaj płynu Ostrzeżenie: największa dopuszczalna ilość mąki lub drożdży podana jest w przepisie. 4. Na wierzchu kupki mąki należy palcem zrobić niewielkie wgłębienie, włożyć w nie drożdże i uważać, aby nie zetknęły się z wodą ani solą. 5. Ostrożnie należy zamknąć pokrywę urzą...

Inne modele wypiekacze chleba Gorenje