George Foreman 24640-56 360 - Instrukcja obsługi - Strona 8

George Foreman 24640-56 360
Ładowanie instrukcji

78

SPODY DO PIZZY

(OKOŁO 4-6 SPODÓW DO PIZZY)

• 250ml wody, letniej

• 1 łyżki oliwy z oliwek

• 1 łyżeczka soli

• 2 łyżki złotego drobnego cukru

• 400g mąki pszennej wysokoglutenowej

• 5g (1 ½ łyżeczki) drożdzy

1.

Wsyp mąkę, sól, cukier i drożdze do miski. Zmieszaj oliwę z wodą i stopniowo dodawaj do mąki,

dobrze mieszając do uzyskania ciasta.

2.

Zagniataj ciasto na powierzchni posypanej mąką przez 5-6 minut do uzyskania jednolitej, elastycznej

konsystencji.

3.

Przełóż ciasto do miski, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 45-60 minut, aż podwoi objętość.

Ponownie zagnieć ciasto, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na następne 45 minut.

4.

Przekrój ciasto na 4-6 równych części i zroluj każdy kawałek w kulkę. Zwałkuj każdą kulkę na spód do

pizzy około 20 cm średnicy.

5.

Rozłóż spód na płycie głębokiej i posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego. Dodaj na wierzch

dodatki według uznania i piecz przez około 15-20 minut.

SOS POMIDOROWY

(ILOŚĆ OKOŁO 500ML)

• ½ cebuli, drobno pokrojonej

• 1 łyżka oliwy z oliwek

• 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone

• 1 łyżka koncentratu pomidorowego

• 400g puszka krojonych pomidorów

• 50ml bulionu warzywnego

• ½ łyżeczki oregano

• Sól i pierz do smaku

1.

Rozgrzej oliwę na gorącej patelni. Dodaj cebulę i czosnek, aż się zarumienią i zmiękną.

2.

Zmniejsz temperaturę do średniej i dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż przez 5-6 minut stale

mieszając.

3.

Dodaj pozostałe składniki i zagotuj. Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40

minut. Sprawdź, czy sos jest dobrze przyprawiony i następnie lekko zblenduj mieszankę na sos.

Odstaw do zupełnego ostudzenia.

4.

Pozostały sos pożna po schłodzeniu zamrozić. Użyj go do bolognese, itp.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 5 - UŻYWANIE GRILLA; CZASY PRZYRZĄDZANIA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

75 Głęboka płyta - nadaje się idealnie do przygotowywania dań beztłuszczowych, pizzy, wypieków, pity, calzone i farszów (np. Yorkshire pudding). Używaj do nich grill w pozycji poziomej. Jeśli w użyciu jest płyta głęboka, zawsze zakładaj płytę górną. Zakładanie płyt: Wyłącz wtyczkę zasilania z gniazd...

Strona 6 - KONSERWACJA I OBSŁUGA

76 MIĘSO UWAGI CZAS (MIN) Burgery Odwracaj co jakiś czas. 6-10 Bekon 3-5 RYBY Łosoś 3-5 Krewetki 1-2 Ryby flądrowate Gładzica, sola, itp. 2-6 Ryby dorszokształtne Plamiak, dorsz, itp. 3-8 Tuńczyk / miecznik 5-10 WARZYWA Papryka 4-6 Bakłażan W plastrach 6-8 Szparagi 3-4 Marchew W plastrach 5-7 Cukini...

Strona 7 - PRZEPISY; BUTTERFLY CHICKEN Z CHILI I LIMONK Ą; W PONIŻSZYCH PRZEPISACH MA ZASTOSOWANIE PŁYTA GŁĘBOKA.; DUŻY OMLET

77 Przepisy są dostępne na naszej stronie internetowej: http://eu.russellhobbs.com/recipes/ PRZEPISY BUTTERFLY CHICKEN Z CHILI I LIMONK Ą (4 PORCJE) • 4 rozcięte piersi kurczaka • 3 łyżki chilli w proszku • 2 łyżki oliwy z oliwekl • Sok i skórka z 1 limonki • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane • 1 ły...

Inne modele grille George Foreman