SIEKACZ; PRZYGOTOWANIE KEBBE; MONTAŻ; CZYSZCZENIE URZĄDZENIA; Utylizacja przyjazna środowisku; POLSKI - FIRST FA-5141-1 - Instrukcja obsługi - Strona 4

FIRST FA-5141-1
Ładowanie instrukcji

16

17

19. Powinny one wskazywać potencjalne zagrożenia - urazy, wynikające z nieprawidłowego

użycia.

20. Urządzenie nie może być używane przez osoby niepełnosprawne fizycznie, zmysłowo

lub umysłowo (włączając w to dzieci), albo nie posiadające doświadczenia i wiedzy, o ile

nie mają nadzoru lub przeszkolenia dotyczącego użytkowania urządzenia przez osobę

odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.

21. Dzieciom powinien być zapewniony nadzór wykluczający zabawę urządzeniem.

22. Jeśli urządzenie jest zablokowane, to należy nacisnąć przycisk REV (wstecz). Mięso

zablokowane w przedziale cięcia jest niezmielone, tak więc urządzenie może wrócić na

pozycje wyjściową.

INSTRUKCJA OBSŁUGI
MONTAŻ

1. Nacisnąć przycisk mocowania, przytrzymać głowicę i włożyć ją do wlotu, przy wsuwaniu

proszę zwrócić uwagę na to by była ona pod skosem wskazanym przez strzałkę na górze,

(patrz rys. 1), następnie obrócić głowicę w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara, tak

by głowica była pewnie zamocowana. (rys. 2)

2. Umieścić ślimacznicę w głowicy, wsuwając dłuższym końcem, obrócić dla nakręcenia śruby,

aż do osadzenia w obudowie silnika (rys. 3).

3. Umieścić ostrze tnące na osi ślimacznicy, ostrzem do przodu jak pokazano na (rys. 4). Jeśli

nie jest ono zamocowane prawidłowo, to mięso nie będzie mielone.

4. Umieścić wymaganą płytę cięcia tuż za ostrzem, dopasowując wypustki do szczelin (rys. 5).

5. Dopchnąć środek płyty tnącej jednym palcem a następnie nakręcić pierścień mocujący

ściśle drugą ręką (rys. 6). Nie dokręcać za mocno.

6. Umieścić płytę zsypu na głowicy i umocować

7. Urządzenie ustawić na pewnym miejscu.

8. Przelot powietrza u spodu i z boków obudowy silnika powinien być swobodny i nie utrudniony.

SIEKACZ

1. Włożyć ślimacznicę do obudowy noża, końcem plastikowym najpierw.

Umieścić nóż na osi ślimacznicy. (Krawędzie tnące powinny być do przodu). Umieścić średnio

lub grubo tnący dysk (zależnie od pożądanej konsystencji) na osi ślimacznicy. (Upewnić

się, że szczeliny dysku tnącego pasują do wypustek głowicy siekacza.) Nakręcić pierścień

gwintowany w kierunku strzałki na obudowie noża, aż do właściwego zamocowania.

2. Przymocować obudowę noża do jednostki silnika.

3. Umieścić tacę na górnej części obudowy noża.

4. Urządzenie jest teraz gotowe do siekania.

Pokroić mięso na paski o długości 10cm i grubości 2cm. Usunąć kości, chrząstki i ścięgna, na

ile to możliwe. (nigdy nie stosować mięsa zmrożonego!)

Umieścić mięso na tacy. Popychaczem wpychać mięso delikatnie do wlotu obudowy noża. (Do

przygotowania befsztyka tatarskiego siekać mięso dwukrotnie z użyciem średniej tarczy tnącej.)

Włożyć wtyczkę do gniazdka i włączyć przełącznik

|

/

}

na “

|

”, następnie ustawić przycisk

ON/0/R w położenie “ON”. Po użyciu, włożyć wtyczkę do gniazdka i włączyć przełącznik

|

/

}

na

}

”, następnie ustawić przycisk ON/0/R w położenie “R”.

PRZYGOTOWANIE KEBBE

1. Włożyć ślimacznicę do obudowy noża, końcem plastikowym najpierw. (rys. 8)

Włożyć rożek do obudowy noża

Umieścić foremkę na obudowie noża i dokręcić ją pierścieniem. (rys. 9)

2. Przymocować obudowę noża do jednostki silnika.

3. Umieścić tacę na górnej części obudowy noża.

4. Urządzenie jest teraz gotowe do przygotowania kebbe. (rys. 10)

Wprowadzać przygotowaną mieszankę kebbe przez maszynkę kebbe. Pociąć wychodzącą

pustą rurę na żądane długości.

Kebbe jest tradycyjnym daniem bliskowschodnim, głównie z jagnięciny i pszenicy bulgur

(kasza pszeniczna), które są razem zmielone, tworząc ciasto mieszaniny, wytłaczane się przez

maszynkę kebbe i pocięte na krótkie odcinki. Rury takie są następnie napełniane mieszaniną

siekanego mięsa a następnie z końcami zlepionymi, smażone w tłuszczu.

TWORZENIE KIEŁBASEK

1. Mielenie mięsa

Włożyć ślimacznicę do obudowy noża, końcem plastikowym najpierw. (rys. 11)

Włożyć separator do obudowy noża.

Umieścić rożek kiełbasek na obudowie noża i dokręcić go pierścieniem. (Upewnić się, że

szczeliny separatora pasują do wypustek głowicy siekacza.)

2. Przymocować obudowę noża do jednostki silnika.

3. Umieścić tacę na górnej części obudowy noża.

4. Urządzenie jest teraz gotowe do przygotowania kiełbasek.
Umieścić składniki na tacy. Popychaczem wpychać mięso delikatnie do wlotu obudowy noża.

Włożyć flak kiełbasek do letniej wody na 10 minut. Następnie nasunąć go na rożek. Wepchnąć

(przyprawione) zmielone mięso do obudowy noża. Jeśli flak przywrze do rożka kiełbasek, to

zwilżyć go wodą.

WYCISKACZ SOKU POMIDOROWEGO

MONTAŻ

(rys. B)

1. Umieścić plastikowy pierścień blokujący w rurze stożkowej. (rys. B1)

2. Umieścić siatkę w rurze stożkowej, tuż za plastikowym pierścieniem blokującym (rys. B2)

3. Nałożyć pierścień mocujący na rurę stożkową, nasunąć do końca rury. (rys. B3)

4. Umieścić ślimacznicę w głowicy, wsuwając dłuższym końcem, obrócić dla nakręcenia śruby

aż do osadzenia w obudowie silnika (rys. B4)

5. Wsunąć oś ślimacznicy do centralnej osi śruby. (rys. B5)

6. Włożyć całą rurę stożkową wraz z pierścieniem mocującym na śrubę, następnie obrócić

pierścień w kierunku wskazówek zegara, aż do ścisłego umocowania.

7. Założyć plastikową tacę soku na rurę stożkową i ustawić w odpowiedniej pozycji. (rys. B7)

8. Włożyć plastikową śrubę do otworu rury stożkowej, następnie obrócić w kierunku wskazówek

zegara aż do zamocowania. Następnie na rurę stożkową założyć plastikową pokrywkę.

(rys. B8)

Urządzenie jest teraz gotowe do wyciskania soku.

CZYSZCZENIE URZĄDZENIA

Mięso pozostałe w obudowie noża może być usunięte z urządzenia przepuszczeniem przez

maszynkę kromki chleba.

1. Przed czyszczeniem urządzenia, wyłączyć je i wyjąć wtyczkę z gniazdka. (rys. 12)

2. Nacisnąć przycisk uwolnienia i obrócić obudowę noża w kierunku strzałki. Usunąć popychacz

i tacę. (rys. 13)

3. Odkręcić pierścień mocujący i wyjąć wszystkie części z obudowy noża. Nie czyścić części w

zmywarce naczyń!

4. Wszystkie części mające styk z mięsem umyć w gorącej mydlanej wodzie. Czyścić je

bezpośrednio po użyciu.

5. Następnie opłukać w gorącej wodzie i natychmiast osuszyć.

6. Zalecamy smarowanie jednostki cięcia i dysków tnących olejem roślinnym.

DANE TECHNICZNE:

220-240V • 50/60Hz • 300W nominalna/1200W maksymalna

Utylizacja przyjazna środowisku

Możesz wspomóc ochronę środowiska! Proszę pamiętać o przestrzeganiu lokalnych przepisów:

przekaż uszkodzony sprzęt elektryczny do odpowiedniego ośrodka utylizacji.

POLSKI

POLSKI

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.