Przygotowywanie cappuccino; : za każdym razem przed rozpoczęciem kolejnego zaparzania należy - Clatronic ES 2970 - Instrukcja obsługi - Strona 8

Clatronic ES 2970
Ładowanie instrukcji

PL

55

13. Po zaparzeniu espresso proszę odczekać kilka sekund zanim zdejmiecie

Państwo uchwyt fi ltra. Proszę zaryglować szalę fi ltra przy pomocy zabezpiec-
zenia fi ltra. Proszę opukując naczynie usunąć zużytą kawę. Proszę oczyścić
urządzenie jak opisano w punkcie „Czyszczenie i pielęgnacja”.

Przygotowywanie cappuccino

Aby przygotować cappuccino proszę postępować według punktów 1 - 12 instrukcji
dotyczącej przygotowywania espresso, a następnie jak opisano poniżej.

1. Proszę napełnić wcześniej podgrzaną (-e) fi liżankę (-i) gotowym espresso.
2. Proszę napełnić szklany dzbanek świeżym, zimnym mlekiem, maksymalnie do

oznakowania 4 fi liżanek. Aby piana miała odpowiednią konsystencję, należy
stosować mleko z dużą zawartością tłuszczu!

3. Proszę ustawić szklany dzbanuszek pod dyszą wylotu pary. Proszę unieść

naczynie, aż dysza pary zanurzy się w mleku na ok. pół centymetra. Proszę
wolno przekręcić przełącznik kontrolny na pozycję wypuszczania pary. Z dyszy
zacznie wydobywać się para spieniająca mleko. Gdy zanurzycie Państwo
końcówkę dyszy w mleku, proszę poruszać naczyniem wykonując przy tym
okrężny ruch. Gdy ilość piany się zwiększy, proszę delikatnie unieść dzbanus-
zek w taki sposób, aby dysza cały czas była lekko zanurzona w mleku. Proszę
jeszcze przez 45 sekund kontynuować spienianie, wedle państwa uznania, lub
do chwili, gdy mleko podwójnie zwiększy swoją objętość. Proszę uważać, aby
mleko nie przegrzało się lub nie zagotowało, ponieważ zniszczyłoby to pianę.
Proszę nie zanurzać dyszy piany w mleku głębiej niż na jeden centymetr. Spie-
nianie odbywa się prawidłowo, jeżeli słychać syczący odgłos. Po zakończeniu
spieniania proszę przekręcić przełącznik kontrolny na pozycję wyłączone. W
dzbanku znajdują się pół na pół podgrzane mleko i pianka.

4. Proszę łyżeczką przełożyć pianę z dzbanuszka do fi liżanek z kawą espresso.

Proszę dolać mleko. Cappuccino przyrządza się z jednej trzeciej kawy, jednej
trzeciej gorącego mleka i jednej trzeciej spienionego mleka.

5. Aby się upewnić, że nie nastąpiła kumulacja resztek ciśnienia pary, proszę

ustawić pojemnik z zimną wodą pod dyszę pary i zanurzyć dyszę w wodzie.
Proszę przekręcić przełącznik kontrolny na pozycję upuszczanie pary. Resztki
pary zostaną spuszczone, gdy na końcówka pary zacznie bulgotać.

Ważne

: za każdym razem przed rozpoczęciem kolejnego zaparzania należy

spuścić pozostałe ciśnienie. Gdy bulgotanie ustanie, ciśnienie zostało zlikwi-
dowane. Proszę przekręcić przełącznik kontrolny na pozycję wyłączone. Po
zakończeniu zaparzania proszę odczekać jeszcze kilka sekund zanim zdejmie-
cie Państwo uchwyt fi ltra. Proszę czyścić urządzenie jak opisano w punkcie
„Czyszczenie i pielęgnacja”.

6....-05-ES 2970 55

28.01.2005, 11:22:48 Uhr

Downloaded from CoffeeMachineManual.com Manuals

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 5 - Ogólne wskazówki bezpieczeństwa; • Pracującego; Specjalne wskazówki dotyczące bezpiecznego użytkowania; Proszę nie korzystać z urządzenia bez wody.

PL 52 Ogólne wskazówki bezpieczeństwa • Przed uruchomieniem urządzenia proszę bardzo dokładnie przeczytać instrukcję obsługi.Proszę zachować ją wraz z kartą gwarancyjną, paragonem i w miarę możliwości również kartonem z opakowaniem wewnętrznym. • Proszę wykorzystywać urządzenie jedynie dla prywatneg...

Strona 7 - Typ; Przygotowywanie espresso; znajdowała się woda, proszę odwrócić urządzenie i wylać wodę.; Ważne; : celem dociśnięcia kawy łyżeczką jest bardziej równomierne jej

PL 54 espresso“, nie wsypując jednak kawy. W ten sposób usunięty zostanie kurz, który mógł się nagromadzić w maszynie. Przygotowywanie espresso czy cappuccino przebiega inaczej niż przygotowywanie zwykłej kawy. Zarówno espresso jak i cap-puccino przygotowuje się przepuszczając pod ciśnieniem gotując...

Strona 8 - Przygotowywanie cappuccino; : za każdym razem przed rozpoczęciem kolejnego zaparzania należy

PL 55 13. Po zaparzeniu espresso proszę odczekać kilka sekund zanim zdejmiecie Państwo uchwyt fi ltra. Proszę zaryglować szalę fi ltra przy pomocy zabezpiec-zenia fi ltra. Proszę opukując naczynie usunąć zużytą kawę. Proszę oczyścić urządzenie jak opisano w punkcie „Czyszczenie i pielęgnacja”. Przygoto...

Inne modele ekspresy do kawy Clatronic

Wszystkie ekspresy do kawy Clatronic