Wskazówki pomocnicze - Clatronic ES 2611 - Instrukcja obsługi - Strona 8
![Clatronic ES 2611](https://cdn.manualsarea.com/instructions-2/101270/webp/1.webp)
Spis treści:
- Strona 4 – Ogólne wskazówki związane z bezpieczną obsługą
- Strona 5 – Specjalne wskazówki dotyczące bezpiecznego użytkowania; Przegląd poszczególnych części
- Strona 6 – Przed pierwszym użyciem; Proszę pamiętać o wskazówkach dotyczących; Przygotowywanie espresso
- Strona 7 – Przygotowywanie cappuccino
- Strona 8 – Wskazówki pomocnicze
- Strona 9 – Czyszczenie i pielęgnacja; WARUNKI GWARANCJI
słychać syczący odgłos. Po zakończeniu spieniania proszę przekręcić
przełącznik kontrolny na pozycję AUS (wyłączone). W dzbanku znajdują się
pół na pół podgrzane mleko i pianka.
16. Proszę łyżeczką przełożyć pianę z dzbanuszka do filiżanek z kawą espres-
so. Proszę dolać mleko. Cappuccino przyrządza się z jednej trzeciej kawy,
jednej trzeciej gorącego mleka i jednej trzeciej spienionego mleka.
17. Aby się upewnić, że nie nastąpiła kumulacja resztek ciśnienia pary, proszę
ustawić pojemnik z zimną wodą pod dyszę pary i zanurzyć dyszę w wodzie.
Proszę przekręcić przełącznik kontrolny na pozycję upuszczanie pary.
Resztki pary zostaną spuszczone, gdy na końcówka pary zacznie bulgotać.
Ważne: za każdym razem przed rozpoczęciem kolejnego zaparzania należy
spuścić pozostałe ciśnienie. Gdy bulgotanie ustanie, ciśnienie zostało zlik-
widowane. Proszę przekręcić przełącznik kontrolny na pozycję AUS
(wyłączone). Po zakończeniu zaparzania proszę odczekać jeszcze kilka
sekund zanim zdejmiecie Państwo uchwyt filtra. Proszę czyścić urządzenie
jak opisano w punkcie „Czyszczenie i pielęgnacja”.
Wskazówki pomocnicze
•
Aby poprawić smak espresso i zapobiec osadzaniu się kamienia w maszynie
zaleca się używanie filtrowanej lub butelkowanej wody. Nie należy używać
wody destylowanej ponieważ jest ona bez smaku.
•
Tajemnicą spieniania mleka jest właściwa technika, którą można osiągnąć
tylko przez ćwiczenie.
•
Jeżeli czas przygotowania kawy wydłuża się (tzn. gdy kawa wolno wypływa
z głowicy zaparzania), przyczyną może być zbyt drobne zmielenie ziaren,
lub użycie zbyt dużej ilości kawy ewent. zbyt silne dociśnięcie łyżeczką.
•
Gdy czas przygotowanie kawy trwa bardzo krótko (tzn. gdy kawa szybko
wypływa z głowicy zaparzania), przyczyną może być zbyt grube zmielenie
ziaren, użycie zbyt małej ilości kawy ewent. za lekkie dociśnięcie łyżeczką.
•
Jeżeli wolą Państwo otrzymać z mleka gęściejszą pianę, proszę po spienie-
niu mleka i przed dodaniem piany do espresso odstawić je na 30 do 60
sekund.
•
Jeżeli stwierdzą Państwo, że okres zaparzanie znacznie się wydłużył i/ lub
dysza pary jest często zapchana, urządzenie powinno zostać oczyszczone z
kamienia. Proszę napełnić bojler środkiem usuwającym kamień wyproduko-
wanym na bazie kwasu cytrynowego (patrz instrukcja producenta dotycząca
dozowania). Proszę postępować kolejno jak podano w punktach
„Przygotowanie espresso”. Proszę nie napełniać szali filtra zmieloną kawą!
Po oczyszczeniu z kamienia proszę 2-3krotnie przeprowadzić proces zapar-
zania z samą wodą.
55
PL
42034-05-ES 2611 04.04.2003 9:06 Uhr Seite 55
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
Ogólne wskazówki związane z bezpieczną obsługą • Przed pierwszym użyciem urządzenia należy dokładnie zapoznać się zinstrukcją obsługi. • Prosimy o staranne przechowywanie tej instrukcji, gwarancji, pokwitowaniakasowego oraz w ramach możliwości kartonu z wewnętrznym opakowaniem! • Urządzenie przeznac...
Specjalne wskazówki dotyczące bezpiecznego użytkowania • Części metalowe bardzo się nagrzewają. Proszę podnosić urządzeniewyłącznie za uchwyty. • Proszę ustawić urządzenie na żaroodpornej, płaskiej, równej i bezpoślizgo-wej podkładce. • Aby zapobiec kumulacji ciepła proszę nigdy nie ustawiać urządze...
Przed pierwszym użyciem Aby usunąć zabrudzenia, które mogły się nagromadzić podczas pakowania,proszę umyć szklany dzbanuszek, obudowę filtra, uchwyt filtra oraz wanienkę naskropliny ciepłą wodą z mydłem. Proszę nie używać żadnych szorstkich lubostrych środków czyszczących. Cokół należy przetrzeć czy...
Inne modele ekspresy do kawy Clatronic
-
Clatronic ES 2657
-
Clatronic ES 2968
-
Clatronic ES 2970
-
Clatronic ES 2999
-
Clatronic ES 3643
-
Clatronic ES 3643 (263338)
-
Clatronic KA 2508
-
Clatronic KA 2534
-
Clatronic KA 2535
-
Clatronic KA 2563