DEFORT DEK-317 - Instrukcja obsługi - Strona 8

DEFORT DEK-317
Ładowanie instrukcji

23

CZARNA HERBATA:

Czarna herbata jest gatunkiem herbaty poddawanym
ca

ł

kowitej fermentacji w ci

ą

gu 2 tygodni-miesi

ą

ca (we-

d

ł

ug technologii tradycyjnej). Czarna herbata mo

ż

e by

ć

sypka, granulowana, w saszetkach i prasowana. Mo

ż

e

równie

ż

zawiera

ć

substancje aromatyzuj

ą

ce, np. olej

bergamotowy. Smak czarnej herbaty jest pozbawiony
goryczy, napar ma pomara

ń

czowy lub czerwony kolor.

Herbata ta tonizuje i uspokaja.
Dzi

ę

ki alkaloidowi kofeinie (teina), czarna herbata wy-

wiera pobudzaj

ą

cy wp

ł

yw na o

ś

rodkowy uk

ł

ad nerwo-

wy, zwi

ę

ksza zdolno

ść

do pracy. Poza tym stymuluje

prac

ę

serca, wywiera korzystny wp

ł

yw na prace nerek

i sprzyja normalnemu funkcjonowaniu systemu trawie-
nia. Oczywi

ś

cie, nie nale

ż

y nadu

ż

ywa

ć

picia herbaty.

Wskazówki dotycz

ą

ce parzenia czarnej herbaty:

• temperatura wody 100 stopni;
• zalecane wymywanie herbaty – zalej suche li

ś

cie

herbaty gor

ą

c

ą

wod

ą

i natychmiast zlej wod

ę

– to

oczy

ś

ci li

ś

cie herbaty od ewentualnego kurzu i po-

mo

ż

e mu si

ę

ods

ł

oni

ć

;

• czas parzenia od 30 sekund do 2 minut;
• herbat

ę

mo

ż

na parzy

ć

3-5 razy w zale

ż

no

ś

ci od te-

go ile herbaty wsypa

ł

e

ś

i jak krzepk

ą

herbat

ę

lubisz;

• zalecamy

wypi

ć

herbat

ę

natychmiast, póki jest

ś

wie-

ż

a i ciep

ł

a. Nie dopuszczaj d

ł

ugotrwa

ł

egogo kontak-

tu li

ś

ci herbaty z wod

ą

, a tak

ż

e nie u

ż

ywaj wczoraj-

szego wywaru.

wo

ś

ci dezynfekuj

ą

ce, wspomaga odchudzanie.

Wskazówki dotycz

ą

ce parzenia zielonej herbaty:

• temperatura wody 70 stopni;
• czas parzenia 10-30 sekund;
• herbat

ę

mo

ż

na parzy

ć

4-7 razy w zale

ż

no

ś

ci od ilo-

ś

ci wsypanej herbaty i wed

ł

ug swego upodobania

do mocy herbaty;

• zalecamy wypi

ć

herbat

ę

póki jest

ś

wie

ż

a i ciep

ł

a.

Nie dopuszczaj d

ł

ugotrwa

ł

ego kontaktu li

ś

ci herbaty

z wod

ą

, a tak

ż

e nie u

ż

ywaj wczorajszego wywaru.

BIA

Ł

A HERBATA:

Li

ś

cie bia

ł

ej herbaty poddawane s

ą

minimalnemu od-

dzia

ł

ywaniu mechanicznemu i cieplnemu (stopie

ń

utle-

nienia wynosi tylko 5-7%). Do produkcji bia

ł

ej herbaty

w zale

ż

no

ś

ci od gatunku wybierane s

ą

delikatne p

ą

cz-

ki (tzw. tipsy) lub

fl

esze (dwa li

ś

ci i p

ą

czek). Wa

ż

nym

szczegó

ł

em podczas obróbki surowców jest suszenie

na s

ł

o

ń

cu bez sma

ż

enia i zwijania. Li

ść

herbaty zacho-

wuje swoj

ą

naturaln

ą

form

ę

. Wszystkie procesy s

ą

wy-

konywane r

ę

cznie, bardzo wa

ż

ne jest do

ś

wiadczenie

herbatmistrza, co sprawia,

ż

e smak herbaty jest mi

ę

kki

i zbilansowany.
Bia

ł

a herbata och

ł

adza organizm, najlepiej spo

ż

ywa

ć

j

ą

w lecie. Uwa

ż

a si

ę

,

ż

e bia

ł

a herbata posiada w

ł

a

ś

ci-

wo

ś

ci lecznicze, obni

ż

a zawarto

ść

cukru we krwi, mo

ż

-

na j

ą

stosowa

ć

jako

ś

rodek na obni

ż

enie temperatury.

Bia

ł

a herbata ma lekki i delikatny smak i aromat.

Wskazówki dotycz

ą

ce parzenia bia

ł

ej herbaty:

• temperatura wody 80 stopni;
• czas parzenia 20-60 sekund;
• herbat

ę

mo

ż

na parzy

ć

4-5 razy w zale

ż

no

ś

ci od ilo-

ś

ci wsypanej herbaty i wed

ł

ug swego upodobania

do mocy herbaty;

• zalecamy wypi

ć

herbat

ę

póki jest

ś

wie

ż

a i ciep

ł

a.

Nie dopuszczaj d

ł

ugotrwa

ł

egoego kontaktu li

ś

ci

herbaty z wod

ą

, a tak

ż

e nie u

ż

ywaj wczorajszego

wywaru.

ULUNG:

Ulung to specjalny gatunek herbaty, stopie

ń

utlenienia

li

ś

ci wynosi od 35% do 80%. Ró

ż

norodno

ść

rodzajów,

smaków i aromatów jest zadziwiaj

ą

ca. Do produkcji

ulungów wykorzystywane s

ą

wielkie, ca

ł

e li

ś

cie. Kolor

produktu ko

ń

cowego – od szaro-zielonego do ciem-

no-br

ą

zowego. Technologia produkcji ulungów jest

skomplikowana i sk

ł

ada si

ę

z kilku etapów – suszenie,

och

ł

odzenie, zgniatanie, wyprawa, zwijanie, sma

ż

enie.

Ka

ż

dy rodzaj ulungów ma w

ł

asne szczegó

ł

y produkcji.

Ulung ceniony jest za niepowtarzalny aromat, zadzi-
wiaj

ą

cy i przyjemny utrzymuj

ą

cy si

ę

d

ł

u

ż

ej w ustach

smak. Zawieraj

ą

ce mnóstwo po

ż

ytecznych substancji,

ulungi tonizuj

ą

organizm, poprawiaj

ą

trawienie i meta-

bolizm. Wskazówki dotycz

ą

ce parzenia ulungów:

• temperatura wody 90 stopni;

• zalecane wymywanie herbaty – zalej suche li

ś

cie

herbaty gor

ą

c

ą

wod

ą

i natychmiast zlej wod

ę

– w ta-

ki sposób oczy

ś

cisz li

ś

cie herbaty od ewentualnego

kurzu i pomo

ż

e mu si

ę

ods

ł

oni

ć

;

• czas parzenia 20-40 sekund;

• z

ka

ż

d

ą

now

ą

wod

ą

wyd

ł

u

ż

aj czas parzenia;

• herbat

ę

mo

ż

na parzy

ć

4-8 razy w zale

ż

no

ś

ci od ilo-

ś

ci herbaty i rodzaju ulunga;

• zalecamy

wypi

ć

herbat

ę

natychmiast, póki jest

ś

wie-

ż

a i ciep

ł

a. Nie dopuszczaj d

ł

ugotwa

ł

egogo kontaktu

li

ś

ci herbaty z wod

ą

, a tak

ż

e nie u

ż

ywaj wczorajsze-

go wywaru.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.