Bosch HBA23RN61 - Instrukcja obsługi - Strona 37

Piekarnik Bosch HBA23RN61 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 21 – Spis tre ci; Rady i wskazówki dotycz; Przed monta
- Strona 23 – Panel sterowania
- Strona 25 – Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura
- Strona 26 – Szybkie podgrzewanie; Programowanie funkcji regulacji czasu; Czas trwania gotowania
- Strona 27 – Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
- Strona 30 – Tabela usterek; Serwis; Nr) i numer fabryczny
- Strona 31 – Oszcz; Utylizacja odpadów w sposób przyjazny dla; Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- Strona 35 – Porady dotycz
- Strona 38 – Potrawy testowe; Pieczenie; enie na grillu
37
Programowanie
1.
Umie ci
ц
emaliowan
ф
blach
ę
na poziomie 2. Umie ci
ц
s
ł
oiki
w taki sposób, aby si
ę
nie dotyka
ł
y.
2.
Nala
ц
½ litra gor
ф
cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na
blach
ę
emaliowan
ф
.
3.
Zamkn
фц
drzwiczki piekarnika.
4.
Ustawi
ц
pokr
ę
t
ł
o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego
$
.
5.
Ustawi
ц
temperatur
ę
mi
ę
dzy 170 a 180 °C.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst
ę
pach czasu,
zaczynaj
ф
si
ę
tworzy
ц
p
ę
cherzyki. Wy
łф
czy
ц
piekarnik.
Wyj
фц
s
ł
oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie
wykorzystuje si
ę
ciep
ł
o resztkowe). Je li pozostawi si
ę
na
d
ł
u ej do sch
ł
odzenia w piekarniku, mog
ф
wytworzy
ц
si
ę
bakterie, które spowoduj
ф
ski ni
ę
cie marmolady.
Pasteryzowanie warzyw
Gdy tylko zaczn
ф
si
ę
tworzy
ц
w s
ł
oikach ma
ł
e p
ę
cherzyki,
ponownie ustawi
ц
temperatur
ę
na ok. 120 - 140 °C. Ok. 35 -
70 minut zale nie od rodzaju warzyw. Po up
ł
ywie tego czasu,
wy
łф
czy
ц
piekarnik i wykorzysta
ц
ciep
ł
o resztkowe.
Wyjmowanie s
ł
oików z piekarnika
Po zako
ń
czeniu gotowania, wyj
фц
s
ł
oiki z piekarnika.
Uwaga!
Nie umieszcza
ц
gor
ф
cych s
ł
oików na zimnym lub wilgotnym
pod
ł
o u. S
ł
oiki mog
ф
p
ę
kn
фц
.
Akrylamid w produktach spo
ż
ywczych
Akrylamid powstaje przede wszystkim w produktach
zbo owych i ziemniaczanych przygotowywanych w wysokich
temperaturach, np. we frytkach, tostach, bu
ł
kach, chlebie i w
drobnych wyrobach cukierniczych (herbatnikach, ciastkach z
przyprawami korzennymi, ciastkach bo onarodzeniowych).
Owoce w s
ł
oikach o pojemno ci jednego litra
od momentu pojawienia si
ę
p
ę
cherzyków
powietrza i pary wodnej
Ciep
ł
o resztkowe
Jab
ł
ka, porzeczki, truskawki
Wy
łф
czanie
ok. 25 minut
Czere nie, morele, brzoskwinie, porzeczki
Wy
łф
czanie
ok. 30 minut
Mus z jab
ł
ek, gruszek, liwek
Wy
łф
czanie
ok. 35 minut
Warzywa w zimnej zalewie w s
ł
oikach o pojemno ci jednego
litra
W momencie pojawienia si
ę
p
ę
cherzyków 120
х
140 ºC
Ciep
ł
o resztkowe
Ogórki
-
ok. 35 minut
Buraki czerwone
ok. 35 minut
ok. 30 minut
Brukselka
ok. 45 minut
ok. 30 minut
Fasola, kalarepa, kapusta czerwona
ok. 60 minut
ok. 30 minut
Zielony groszek
ok. 70 minut
ok. 30 minut
Zalecenia dotycz
ą
ce przygotowania potraw z nisk
ą
zawarto ci
ą
akrylamidu
Zasady ogólne
■
Ograniczy
ц
czas pieczenia do minimum.
■
Przyrumienia
ц
potrawy, nie powoduj
ф
c nadmiernego przypiekania.
■
Du e i grube potrawy zawieraj
ф
ma
ł
o akrylamidu.
Pieczenie
Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 200 °C
Z nadmuchem gor
ф
cego powietrza o temperaturze maks. 180 °C.
Ciasteczka i herbatniki
Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 190 °C.
Z nadmuchem gor
ф
cego powietrza o temperaturze maks. 170 °C.
Jajko lub ó
ł
tko zmniejsza wytwarzanie akrylamidu.
Frytki sma one w piekarniku
Roz
ł
o y
ц
na blasze równomiernie jedn
ф
warstw
ę
potrawy. Piec co najmniej 400 g na jed-
nej blasze, aby ziemniaki uleg
ł
y zeschni
ę
ciu.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
21 ë Spis tre ci [pl] Instrukcja obs ł ugi Rady i wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa ....................... 21 Przed monta em urz ф dzenia ......................................................... 21 Rady i wskazówki dotycz ф ce bezpiecze ń stwa ........................... 22 Przyczyny uszkodze...
23 Nowy piekarnik w Pa ń stwa kuchni Oto Pa ń stwa nowy piekarnik. W tym rozdziale zostaj ф obja nione funkcje panelu sterowania i jego poszczególnych elementów. Ponadto, rozdzia ł zawiera informacje na temat akcesoriów kuchennych i elementów znajduj ф cych si ę wewn ф trz piekarnika. Panel sterow...
25 Przed pierwszym u ż yciem Niniejszy rozdzia ł zawiera informacje dotycz ф ce czynno ci, które nale y wykona ц przed pierwszym u yciem piekarnika. Najpierw nale y przeczyta ц rozdzia ł Wskazówki dotycz ф ce bezpiecze ń stwa . Programowanie godziny Po pod łф czeniu lub po przerwie w dostawie pr ф...
Inne modele piekarniki Bosch
-
Bosch HBA22B250E
-
Bosch HBA22R251E
-
Bosch HBA23B150E
-
Bosch HBA23B250E
-
Bosch HBA23BN21
-
Bosch HBA23BN51
-
Bosch HBA23BN61
-
Bosch HBA23S253E
-
Bosch HBA23T253E
-
Bosch HBA42R350E