Bosch HBA23RN61 - Instrukcja obsługi - Strona 37

Bosch HBA23RN61

Piekarnik Bosch HBA23RN61 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

37

Programowanie

1.

Umie ci

ц

emaliowan

ф

blach

ę

na poziomie 2. Umie ci

ц

s

ł

oiki

w taki sposób, aby si

ę

nie dotyka

ł

y.

2.

Nala

ц

½ litra gor

ф

cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na

blach

ę

emaliowan

ф

.

3.

Zamkn

фц

drzwiczki piekarnika.

4.

Ustawi

ц

pokr

ę

t

ł

o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego

$

.

5.

Ustawi

ц

temperatur

ę

mi

ę

dzy 170 a 180 °C.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst

ę

pach czasu,

zaczynaj

ф

si

ę

tworzy

ц

p

ę

cherzyki. Wy

łф

czy

ц

piekarnik.

Wyj

фц

s

ł

oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie

wykorzystuje si

ę

ciep

ł

o resztkowe). Je li pozostawi si

ę

na

d

ł

u ej do sch

ł

odzenia w piekarniku, mog

ф

wytworzy

ц

si

ę

bakterie, które spowoduj

ф

ski ni

ę

cie marmolady.

Pasteryzowanie warzyw

Gdy tylko zaczn

ф

si

ę

tworzy

ц

w s

ł

oikach ma

ł

e p

ę

cherzyki,

ponownie ustawi

ц

temperatur

ę

na ok. 120 - 140 °C. Ok. 35 -

70 minut zale nie od rodzaju warzyw. Po up

ł

ywie tego czasu,

wy

łф

czy

ц

piekarnik i wykorzysta

ц

ciep

ł

o resztkowe.

Wyjmowanie s

ł

oików z piekarnika

Po zako

ń

czeniu gotowania, wyj

фц

s

ł

oiki z piekarnika.

Uwaga!

Nie umieszcza

ц

gor

ф

cych s

ł

oików na zimnym lub wilgotnym

pod

ł

o u. S

ł

oiki mog

ф

p

ę

kn

фц

.

Akrylamid w produktach spo

ż

ywczych

Akrylamid powstaje przede wszystkim w produktach
zbo owych i ziemniaczanych przygotowywanych w wysokich
temperaturach, np. we frytkach, tostach, bu

ł

kach, chlebie i w

drobnych wyrobach cukierniczych (herbatnikach, ciastkach z
przyprawami korzennymi, ciastkach bo onarodzeniowych).

Owoce w s

ł

oikach o pojemno ci jednego litra

od momentu pojawienia si

ę

p

ę

cherzyków

powietrza i pary wodnej

Ciep

ł

o resztkowe

Jab

ł

ka, porzeczki, truskawki

Wy

łф

czanie

ok. 25 minut

Czere nie, morele, brzoskwinie, porzeczki

Wy

łф

czanie

ok. 30 minut

Mus z jab

ł

ek, gruszek, liwek

Wy

łф

czanie

ok. 35 minut

Warzywa w zimnej zalewie w s

ł

oikach o pojemno ci jednego

litra

W momencie pojawienia si

ę

p

ę

cherzyków 120

х

140 ºC

Ciep

ł

o resztkowe

Ogórki

-

ok. 35 minut

Buraki czerwone

ok. 35 minut

ok. 30 minut

Brukselka

ok. 45 minut

ok. 30 minut

Fasola, kalarepa, kapusta czerwona

ok. 60 minut

ok. 30 minut

Zielony groszek

ok. 70 minut

ok. 30 minut

Zalecenia dotycz

ą

ce przygotowania potraw z nisk

ą

zawarto ci

ą

akrylamidu

Zasady ogólne

Ograniczy

ц

czas pieczenia do minimum.

Przyrumienia

ц

potrawy, nie powoduj

ф

c nadmiernego przypiekania.

Du e i grube potrawy zawieraj

ф

ma

ł

o akrylamidu.

Pieczenie

Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 200 °C

Z nadmuchem gor

ф

cego powietrza o temperaturze maks. 180 °C.

Ciasteczka i herbatniki

Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 190 °C.

Z nadmuchem gor

ф

cego powietrza o temperaturze maks. 170 °C.

Jajko lub ó

ł

tko zmniejsza wytwarzanie akrylamidu.

Frytki sma one w piekarniku

Roz

ł

o y

ц

na blasze równomiernie jedn

ф

warstw

ę

potrawy. Piec co najmniej 400 g na jed-

nej blasze, aby ziemniaki uleg

ł

y zeschni

ę

ciu.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 21 - Spis tre ci; Rady i wskazówki dotycz; Przed monta

21 ë Spis tre ci [pl] Instrukcja obs ł ugi Rady i wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa ....................... 21 Przed monta em urz ф dzenia ......................................................... 21 Rady i wskazówki dotycz ф ce bezpiecze ń stwa ........................... 22 Przyczyny uszkodze...

Strona 23 - Panel sterowania

23 Nowy piekarnik w Pa ń stwa kuchni Oto Pa ń stwa nowy piekarnik. W tym rozdziale zostaj ф obja nione funkcje panelu sterowania i jego poszczególnych elementów. Ponadto, rozdzia ł zawiera informacje na temat akcesoriów kuchennych i elementów znajduj ф cych si ę wewn ф trz piekarnika. Panel sterow...

Strona 25 - Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura

25 Przed pierwszym u ż yciem Niniejszy rozdzia ł zawiera informacje dotycz ф ce czynno ci, które nale y wykona ц przed pierwszym u yciem piekarnika. Najpierw nale y przeczyta ц rozdzia ł Wskazówki dotycz ф ce bezpiecze ń stwa . Programowanie godziny Po pod łф czeniu lub po przerwie w dostawie pr ф...

Inne modele piekarniki Bosch

Wszystkie piekarniki Bosch