Bosch HBA23BN21 - Instrukcja obsługi - Strona 31

Bosch HBA23BN21

Piekarnik Bosch HBA23BN21 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

32

Porady i praktyczne wskazówki dotycz

ą

ce

pieczenia

Ciastka

Poziom

Funkcja
grzewcza

Tempera-
tura w °C

Czas pieczenia
w minutach

Ciasteczka i herbatniki

Blacha emaliowana

3

%

150-160

20-30

Blacha aluminiowa + p

ł

ytka blacha do

pieczenia

1+3

N

140-150

20-30

Blacha aluminiowa + g

łę

boka blacha

uniwersalna

1+3

N

140-150

20-30

Bezy

Blacha emaliowana

3

N

80-90

180-210

P

ф

czki

Blacha emaliowana

2

%

190-210

30-40

Kruche ciastka z migda

ł

ami

Blacha emaliowana

3

%

110-130

30-40

Blacha aluminiowa + p

ł

ytka blacha do

pieczenia

1+3

N

100-120

35-45

Blacha aluminiowa + g

łę

boka blacha

uniwersalna

1+3

N

100-120

35-45

Blachy dodatkowe dost

ę

pne s

ф

jako opcjonalne akcesoria kuchenne w sklepach specjalistycznych.

Pieczenie na podstawie w

ł

asnego przepisu.

Porówna

ц

z podobnym produktem w tabeli potraw.

Sprawdzanie, czy ciasto jest ju upieczone.

Na oko

ł

o 10 minut przed up

ł

ywem czasu pieczenia podanego w przepisie,

nak

ł

u

ц

ciasto w najwy szym punkcie cienkim drewnianym patyczkiem. Je li

patyczek wychodzi z ciasta czysty (bez przyklejonych kawa

ł

ków ciasta), ciasto

jest gotowe.

Ciasto jest ma

ł

o wyro ni

ę

te.

Przy kolejnym pieczeniu doda

ц

mniej sk

ł

adników p

ł

ynnych lub zaprogramowa

ц

temperatur

ę

pieczenia o 10 stopni ni sz

ф

. Przestrzega

ц

czasów mieszania odpo-

wiednich sk

ł

adników podanych w przepisie na ciasto.

Ciasto dobrze wyros

ł

o na rodku, ale przy brze-

gach jest ni sze.

Nie smarowa

ц

formy t

ł

uszczem. Po upieczeniu, ostro nie oddzieli

ц

ciasto od

formy za pomoc

ф

no a.

Ciasto jest zbyt przyrumienione na wierzchu.

W

ł

o y

ц

ciasto do piekarnika na ni szym poziomie, zaprogramowa

ц

ni sz

ф

tem-

peratur

ę

pieczenia i pozostawi

ц

w piekarniku na d

ł

u ej.

Ciasto jest zbyt suche.

Po upieczeniu nak

ł

u

ц

ciasto drewnianym patyczkiem w kilku miejscach. Spry-

ska

ц

ciasto kilkoma kroplami soku owocowego lub alkoholu. Przy kolejnym pie-

czeniu, zaprogramowa

ц

temperatur

ę

pieczenia wy sz

ф

o 10 stopni i skróci

ц

czas pieczenia.

Chleb lub ciasto (na przyk

ł

ad, sernik) dobrze

wygl

ф

da z zewn

ф

trz, ale w rodku ma zakalec

(jest wilgotne, a w niektórych miejscach mokre).

Przy kolejnym pieczeniu, doda

ц

mniej sk

ł

adników p

ł

ynnych i pozostawi

ц

w pie-

karniku na troch

ę

d

ł

u ej, w ni szej temperaturze. W przypadku ciast z mokrym

wierzchem: najpierw przypiec spód. Posypa

ц

przypieczony spód ciasta sieka-

nymi migda

ł

ami lub tart

ф

bu

ł

k

ф

, a nast

ę

pnie na

ł

o y

ц

warstw

ę

wierzchni

ф

. Prze-

strzega

ц

zalece

ń

podanych w przepisie i podanego czasu pieczenia.

Ciastka przyrumieni

ł

y si

ę

nierównomiernie.

Ustawi

ц

ni sz

ф

temperatur

ę

; ciastka b

ę

d

ф

upieczone bardziej równomiernie.

Delikatne ciasta piec z ogrzewaniem górnym i dolnym

%

na jednym poziomie.

Na nieprawid

ł

owy przep

ł

yw powietrza mo e równie wp

ł

ywa

ц

wystaj

ф

cy papier

do pieczenia. Zawsze nale y przycina

ц

go do rozmiarów blachy.

Ciasto z owocami jest zbyt jasne od do

ł

u.

Nast

ę

pnym razem ustawi

ц

ciasto o jeden poziom ni ej.

Wycieka sok z owoców.

Nast

ę

pnym razem u y

ц

blachy uniwersalnej, je li jest dost

ę

pna.

Ma

ł

e ciastka dro d owe mog

ф

przykleja

ц

si

ę

do

siebie podczas pieczenia.

Stara

ц

si

ę

zachowa

ц

mi

ę

dzy nimi odst

ę

p oko

ł

o 2 cm. W ten sposób b

ę

d

ф

mia

ł

y

wystarczaj

ф

co du o miejsca, aby wyrosn

фц

i przyrumieni

ц

si

ę

z ka dej strony.

Podczas pieczenia na ró nych poziomach,
ciastka na górnej blasze maj

ф

ciemniejszy kolor

ni na dolnej.

Podczas pieczenia na ró nych poziomach nale y zawsze wybiera

ц

funkcj

ę

grzewcz

ф

za pomoc

ф

nadmuchu gor

ф

cego powietrza

N

. Mimo, e ciasta zosta

ł

y

wstawione do piekarnika jednocze nie, niekoniecznie musz

ф

one by

ц

gotowe w

tym samym czasie.

Podczas pieczenia ciast z mokrym wierzchem
pojawiaj

ф

si

ę

skropliny pary wodnej.

Podczas pieczenia mo e wytwarza

ц

si

ę

para wodna. Para cz

ę

ciowo ulatnia si

ę

przez obramowanie drzwiczek piekarnika i mo e osadza

ц

si

ę

na panelu stero-

wania lub frontach s

ф

siednich mebli w postaci kropli wody. Jest to naturalne zja-

wisko fizyczne.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 19 - Spis tre ci; Wa

20 ë Spis tre ci [pl]Instrukcja obs ł ugi Wa ż ne wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa...................... 20 Przyczyny uszkodze ń ...................................................................... 22 Nowy piekarnik w Pa ń stwa kuchni......................................... 22 Panel sterowa...

Strona 21 - Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania

22 Przyczyny uszkodze ń Uwaga! ■ Wyposa enie, folia, papier do pieczenia lub naczynia na dnie komory piekarnika: nie stawia ц wyposa enia na dnie piekarnika. Nie wyk ł ada ц dna piekarnika foli ф , oboj ę tnie jakiego rodzaju, ani papierem do pieczenia. Nie stawia ц na dnie piekarnika adnych naczy ń...

Strona 23 - wk; Specjalne akcesoria kuchenne

24 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ф dzania wielu potraw. Nale y zwróci ц uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa enia podczas wsuwania go do komory piekarnika. Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komfortow...

Inne modele piekarniki Bosch

Wszystkie piekarniki Bosch