AEG DH1690-M - Instrukcja obsługi - Strona 15

AEG DH1690-M
Strona 1
1 Strona 1
2 Strona 2
3 Strona 3
4 Strona 4
5 Strona 5
6 Strona 6
7 Strona 7
8 Strona 8
9 Strona 9
10 Strona 10
11 Strona 11
12 Strona 12
13 Strona 13
14 Strona 14
15 Strona 15
16 Strona 16
17 Strona 17
18 Strona 18
19 Strona 19
20 Strona 20
21 Strona 21
22 Strona 22
23 Strona 23
Strona: / 23
Ładowanie instrukcji

45

PL - Instrukcja monta

ż

u i obs

ł

ugi

Przy przeprowadzaniu instalacji urz

ą

dzenia nale

ż

y post

ę

powa

ć

wed

ł

ug

wskazówek podanych w niniejszej instrukcji.

Producent uchyla si

ę

od

wszelkiej odpowiedzialno

ś

ci za uszkodzenia wynik

ł

e na skutek instalacji

niezgodnej z informacjami podanymi w niniejszej instrukcji. Okap zosta

ł

zaprojektowany wy

łą

cznie do u

ż

ytku domowego.

Uwaga!

Kiedy u

ż

ywa si

ę

lub porusza si

ę

okapem, nie nale

ż

y trzyma

ć

r

ą

k w

promieniu dzia

ł

ania panelu zasysania (szuflada wysuwana).

Ostrze

ż

enia

Uwaga!

Nie pod

łą

cza

ć

urz

ą

dzenia do sieci elektrycznej przed uko

ń

czeniem

monta

ż

u.

Przed wykonaniem jakiejkolwiek czynno

ś

ci czyszczenia lub konserwacji

nale

ż

y od

łą

czy

ć

okap od zasilania, wyjmuj

ą

c wtyczk

ę

z gniazdka lub

wy

łą

czaj

ą

c g

ł

ówny wy

łą

cznik zasilania.

Wszelkie czynno

ś

ci monta

ż

owe i konserwacyjne wykonywa

ć

w r

ę

kawicach

ochronnych.
Niniejsze urz

ą

dzenie nie jest przeznaczone do u

ż

ytku przez osoby (w tym

dzieci) o ograniczonych zdolno

ś

ciach fizycznych, sensorycznych czy

umys

ł

owych, a tak

ż

e nieposiadaj

ą

ce wiedzy lub do

ś

wiadczenia w

u

ż

ytkowaniu tego typu urz

ą

dze

ń

, chyba,

ż

e b

ę

d

ą

one nadzorowane lub

zostan

ą

poinstruowane na temat korzystania z tego urz

ą

dzenia przez osob

ę

odpowiedzialn

ą

za ich bezpiecze

ń

stwo.

Dzieci nale

ż

y pilnowa

ć

, aby mie

ć

pewno

ść

,

ż

e nie bawi

ą

si

ę

urz

ą

dzeniem.

Nie nale

ż

y nigdy u

ż

ywa

ć

okapu bez prawid

ł

owo zamontowanych filtrów!

Okap nie powinien by

ć

NIGDY u

ż

ywany jako p

ł

aszczyzna oparcia chyba,

ż

e

taka mo

ż

liwo

ść

zosta

ł

a wyra

ź

nie wskazana.

Pomieszczenie, w którym okap jest u

ż

ywany

łą

cznie z innymi urz

ą

dzeniami

spalaj

ą

cymi gaz lub inne paliwo powinno posiada

ć

odpowiedni

ą

wentylacj

ę

.

Zasysane powietrze nie powinno by

ć

odprowadzane do kana

ł

u

wykorzystywanego do odprowadzania spalin wytwarzanych przez
urz

ą

dzenia gazowe lub na inne paliwo.

Surowo zabrania si

ę

przygotowywania pod okapem potraw z u

ż

yciem

otwartego ognia (flambirowanie).
U

ż

ycie otwartego ognia jest gro

ź

ne dla filtrów i stwarza ryzyko po

ż

aru, a

zatem nie wolno tego robi

ć

pod

ż

adnym pozorem.

Podczas sma

ż

enia nale

ż

y zachowa

ć

ostro

ż

no

ść

, aby nie dopu

ś

ci

ć

do

przegrzania oleju, aby nie uleg

ł

samozapaleniu.

Dost

ę

pne cz

ęś

ci mog

ą

ulec znacznemu nagrzaniu, je

ż

eli b

ę

d

ą

u

ż

ywane

razem z urz

ą

dzeniami przeznaczonymi do gotowania.

W zakresie koniecznych do zastosowania

ś

rodków technicznych i

bezpiecze

ń

stwa dotycz

ą

cych odprowadzania spalin nale

ż

y

ś

ci

ś

le

przestrzega

ć

przepisów wydanych przez kompetentne w

ł

adze lokalne.

Okap powinien by

ć

cz

ę

sto czyszczony zarówno na zewn

ą

trz jak i od

wewn

ą

trz (PRZYNAJMNIEJ RAZ W MIESI

Ą

CU, z zachowaniem wskazówek

dotycz

ą

cych konserwacji podanych w niniejszej instrukcji).

Nieprzestrzeganie zasad dotycz

ą

cych czyszczenia okapu oraz wymiany i

czyszczenia filtrów powoduje powstanie zagro

ż

enia po

ż

arem.

Celem unikni

ę

cia pora

ż

enia pr

ą

dem nie nale

ż

y u

ż

ywa

ć

lub pozostawia

ć

okapu bez prawid

ł

owo zamontowanych

ż

arówek.

Producent nie ponosi

ż

adnej odpowiedzialno

ś

ci za ewentualne szkody lub

po

ż

ary spowodowane przez urz

ą

dzenie a wynikaj

ą

ce z nieprzestrzegania

zalece

ń

podanych w niniejszej instrukcji.

Niniejsze urz

ą

dzenie posiada oznaczenia zgodnie z Dyrektyw

ą

Unijn

ą

2002/96/EC w sprawie zu

ż

ytego sprz

ę

tu elektrycznego i elektronicznego

(WEEE).
Zapewniaj

ą

c prawid

ł

owe z

ł

omowanie niniejszego urz

ą

dzenia, przyczyni

ą

si

ę

Pa

ń

stwo do ograniczenia ryzyka wyst

ą

pienia negatywnego wp

ł

ywu produktu

na

ś

rodowisko i zdrowie ludzi, które mog

ł

oby zaistnie

ć

w przypadku

niew

ł

a

ś

ciwej utylizacji urz

ą

dzenia.

Symbol

na urz

ą

dzeniu lub opakowaniu oznacza,

ż

e tego produktu

nie mo

ż

na traktowa

ć

jak innych odpadów komunalnych. Nale

ż

y odda

ć

go do

w

ł

a

ś

ciwego punktu zbiórki i recyklingu sprz

ę

tów elektrycznych i

elektronicznych.
W

ł

a

ś

ciwa utylizacja i z

ł

omowanie pomaga w eliminacji niekorzystnego

wp

ł

ywu z

ł

omowanych urz

ą

dze

ń

na

ś

rodowisko oraz zdrowie. Aby uzyska

ć

szczegó

ł

owe dane dotycz

ą

ce mo

ż

liwo

ś

ci recyklingu niniejszego urz

ą

dzenia,

nale

ż

y skontaktowa

ć

si

ę

z lokalnym urz

ę

dem miasta, s

ł

u

ż

bami oczyszczania

miasta lub sklepem, w którym produkt zosta

ł

zakupiony.

Obs

ł

uga

Okap zosta

ł

wykonany do dzia

ł

ania w wersji zasysaj

ą

cej z wydalaniem

zewn

ę

trznym

lub filtruj

ą

cej o recyrkulacji wewn

ę

trznej

.

Instalacja okapu
Uwaga!

Instalacja musi by

ć

wykonywana przez wykwalifikowanego

technika.
W trakcie monta

ż

u nale

ż

y pami

ę

ta

ć

o tym, aby zachowa

ć

minimaln

ą

odleg

ł

o

ść

400mm mi

ę

dzy blatem roboczym a ewentualnymi komponentami

umieszczonymi nad okapem.
Zapobiega to przeszkodzeniu ruchowi panelu ss

ą

cego w gór

ę

(otwarcie) i w

ł

(zamkni

ę

cie) tak, aby u

ł

atwi

ć

dost

ę

p do sterowa

ń

okapu umieszczonych

na panelu.

OSTRZE

Ż

ENIE:

Nale

ż

y umie

ś

ci

ć

metalow

ą

puszk

ę

zawieraj

ą

c

ą

komponenty elektroniczne w odleg

ł

o

ś

ci nie mniejszej ni

ż

65 cm od

p

ł

aszczyzny gotowania, a w ka

ż

dym razie w odleg

ł

o

ś

ci 65 cm od punktu

zasysania okapu.

ZALECENIE:

Zaleca si

ę

zainstalowanie metalowej puszki z elektronicznymi

komponentami co najmniej 10 cm od pod

ł

o

ż

a i w odpowiedniej odleg

ł

o

ś

ci od

wszystkich

ź

róde

ł

ciep

ł

a (np: bok piekarnika lub p

ł

yta grzewcza).


W przypadku u

ż

ywania p

ł

yt gotowania na Gaz nale

ż

y przestrzega

ć

nast

ę

puj

ą

cych warunków:

- Moc ca

ł

kowita p

ł

yty gotowania musi by

ć

ni

ż

sza lub równa 11.3Kw.

- Layout p

ł

yty gotowania musi mie

ć

moc nie wi

ę

ksz

ą

ni

ż

4750W w

p

ł

aszczyznach przyleg

ł

ych do downdraft.

- Maksymalna moc pojedynczego ognia naprzeciwko downdraft nie mo

ż

e

by

ć

wi

ę

ksza ni

ż

3000W.

- Minimalna odleg

ł

o

ść

od brzegu downdraft oraz brzegu p

ł

yty gotowania

musi wynosi

ć

przynajmniej 50 mm.

- Minimalna odleg

ł

o

ść

pomi

ę

dzy brzegiem p

ł

yty gotowania i najmocniejszym

ogniem nie mo

ż

e by

ć

mniejsza ni

ż

191 mm a maksymalna dozwolona moc

najmocniejszego ognia wynosi 5000 W.
- Minimalna odleg

ł

o

ść

pomi

ę

dzy brzegiem p

ł

yty gotowania i najbli

ż

szym

ogniem nie mo

ż

e by

ć

mniejsza ni

ż

97 mm.

- Grubo

ść

pomi

ę

dzy podstaw

ą

p

ł

yty gotowania a brzegiem zewn

ę

trznym nie

mo

ż

e by

ć

mniejsza ni

ż

45 mm.

- Wa

ż

nym jest aby zamocowa

ć

puszk

ę

zawieraj

ą

c

ą

przyrz

ą

dy elektroniczne

w takiej pozycji aby ewentualne wycieki gazu nie mia

ł

y negatywnego wp

ł

ywu

na bezpiecze

ń

stwo urz

ą

dzenia.

- Kiedy downdraft jest u

ż

ywany z p

ł

ytami do gotowania na gaz, zaleca si

ę

zainstalowanie p

ł

yt do gotowania wyposa

ż

onych w czujnik gazu.

Je

ż

eli w instrukcji zainstalowania kuchni gazowej podana jest wi

ę

ksza

odleg

ł

o

ść

, nale

ż

y dostosowa

ć

si

ę

do takich wskaza

ń

.

!

U

ż

ywa

ć

jak najkrótszego przewodu.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Inne modele okapy AEG

Wszystkie okapy AEG